Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ περίμενε θρίαμβο αλλά δεν του βγήκε -Ξεκίνησαν οι γκρίνιες στους Ρεπουμπλικανούς

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήλπιζε ότι η βραδιά των ενδιάμεσων εκλογών θα εξελισσόταν σε μια γιορτή θριάμβου στο θέρετρό του, το Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, μια ευκαιρία να αποδείξει ότι αυτός είναι το μέλλον των Ρεπουμπλικανών.

Αλλά το κλίμα χάλασε όταν αποδείχθηκε ότι δεν υλοποιήθηκε το «ρεπουμπλικανικό κόκκινο κύμα». «Ενδιαφέρουσα βραδιά», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους προτού ενημερώσει τους συγκεντρωμένους για το πώς τα πήγαιναν ορισμένοι από τους βασικούς υποψηφίους των Ρεπουμπλικανών για τη Γερουσία.

Στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ενεργούσε ως κυρίαρχος στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, επιλέγοντας και στηρίζοντας τους εκλεκτούς του υποψηφίους – 330 τον αριθμό – με τριάντα προεκλογικές εμφανίσεις. 

Κι η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι εξ’ αυτών τα κατάφεραν, όπως ο Τζ. Ντ. Βανς στο Οχάιο, ο Τεντ Μπαντ στη Βόρεια Καρολίνα, η Κέιτι Μπριτ στην Αλαμπάμα και ο Έρκι Σμιτ στο Μισούρι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί τη ροή των αποτελεσμάτων με συνεργάτες του στο Μαρ-α-Λάγκο / Φωτογραφία: AP Photo

Αλλά λίγες ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες, οι Ρεπουμπλικανοί έδιναν μάχη στήθος με στήθος με τους Δημοκρατικούς για τη Γερουσία και η μάχη για τη Βουλή των Αντιπροσώπων παρέμενε αμφίρροπη, έστω κι αν οι Ρεπουμπλικανοί δείχνουν έτοιμοι να επικρατήσουν, αλλά με πολύ μικρότερη διαφορά απ’ ό,τι υπολόγιζαν. 

Ο συνολικός απολογισμός για τον Τραμπ δεν ήταν ενθαρρυντικός, αφού αρκετοί επιφανείς υποψήφιοι, που ο μεγιστάνας των ακινήτων στήριξε, ηττήθηκαν όπως οι υποψήφιοι κυβερνήτες Νταγκ Μαστριάνο στην Πενσιλβάνια και Νταν Κοξ στο Μέριλαντ, οι υποψήφιοι βουλευτές Τζ. Ρ. Ματζέφσκι στο Οχάιο, Κάρολιν Λέβιτ στο Νιου Χάμσαϊρ και Γέσλι Βέγκα στη Βιρτζίνια και ο υποψήφιος για την εκπροσώπηση του Νιου Χάμσαϊρ στη Γερουσία, Ντον Μπόλντουτς.

Όμως το μεγαλύτερο πλήγμα για τον Τραμπ ήταν η ήττα του εκλεκτού του στην Πενσιλβάνια, του Τουρκο-αμερικανού υποψήφιου γερουσιαστή δρος Μεχμέτ Οζ από τον Δημοκρατικό Τζον Φέτερμαν.

Γκρίνια στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών για τον Τραμπ

Καθώς συνεχιζόταν η ροή των αποτελεσμάτων Ρεπουμπλικανοί άρχισαν να εκφράζουν ανησυχία γιατί η μάχη δεν εξελισσόταν σε περίπατο όπως ανέμεναν ή ήλπιζαν. Ανώτερα στελέχη του κόμματος επεσήμαναν ότι σε πάρα πολλές εκλογικές μάχες οι υποψήφιοι είχαν υιοθετήσει θέσεις του Τραμπ, που απείχαν πολύ από την επικρατούσα τάση.

Και με τον Τραμπ να είναι έτοιμος να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το 2024, ορισμένοι είπαν ότι το κόμμα θα πρέπει να κάνει μετεκλογικά έναν απολογισμό και να το σκεφτεί σοβαρά μήπως θα πρέπει να δώσει σε κάποιον άλλο το χρίσμα για τις προεδρικές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνομιλεί με συνεργάτες και προσκεκλημένους στο Μαρ-α-Λάγκο / Φωτογραφία: AP Photo

«Την ευθύνη για τα σημερινά αποτελέσματα φέρει ο Ντόναλντ Τζ Τραμπ. Αν δεν είχε υποστηρίξει αποτυχημένους υποψηφίους στις προκριματικές θα είχαμε μι απίστευτη βραδιά απόψε. 

Αντίθετα, χάνουμε μάχες που θα μπορούσαμε εύκολα να κερδίσουμε», δήλωσε στέλεχος υπεύθυνο για τη διαμόρφωση της στρατηγικής των Ρεπουμπλικών στη βρετανική εφημερίδα The Independent, ζητώντας πάντως να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε από μέρους του να μείνει ως επί το πλείστον μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, επιλέγοντας να επικοινωνήσει με τους οπαδούς του με αναρτήσεις στο Τruth Social, το δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Επικρότησε την ήττα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για τη Γερουσία Τζο Ο' Ντία στο Κολοράντο και ισχυρίστηκε ότι ο Μπόλντουτς ήταν «ένας πολύ καλός τύπος», που όμως έχασε την κούρσα επειδή αποκήρυξε τη θέση του περί νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος στις προεδρικές εκλογές προ διετίας.

Ίσως το πιο αξιοσημείωτο για τον Τραμπ ήταν ότι η γιορτή που ετοίμαζε στο Μαρ-α-Λάγκο επισκιάστηκε από ένα άλλο επινίκιο πάρτι στη Φλόριντα, εκείνο του επανεκλεγέντος κυβερνήτη και εσωκομματικού του αντιπάλου. 

Η αποφασιστική νίκη του Ρον Ντε Σάντις τροφοδότησε ακόμη περισσότερες εικασίες ότι δεν είναι απλώς ένας σοβαρός υποψήφιος για τις προεδρικές του 2024, αλλά και ασφαλέστερο στοίχημα για τους Ρεπουμπλικάνους έναντι του Τραμπ.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε τον Ντε Σάντις να μην κατέβει υποψήφιος, απειλώντας τον με αποκαλύψεις, αλλά εκείνος στην επινίκια ομιλία του άφησε ανοικτό το τι θα πράξει μελλοντικά σημειώνοντας: «μόλις άρχισα τη μάχη» με τους οπαδούς του να επευφημούν φωνάζοντας ρυθμικά «άλλα δύο χρόνια» κι εκφράζοντας έτσι την επιθυμία τους να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία.

Ο Τραμπ δεν άφησε καμία αμφιβολία για το πώς θα ερμηνεύσει τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, αφού όπως είπε λίγες ώρες νωρίτερα, θα πιστωθεί τις νίκες των Ρεπουμπλικανών, αλλά όχι την ευθύνη αν έχαναν. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει πλέον το κόμμα και οι ψηφοφόροι.

epirusblog.gr
5 of 5
Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ περίμενε θρίαμβο αλλά δεν του βγήκε -Ξεκίνησαν οι γκρίνιες στους Ρεπουμπλικανούς
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2168723312514083741
item