Διεργασίες για τα γαλάζια ψηφοδέλτια – Οι συμβολισμοί και η ανανέωση

Μπορεί η ημερομηνία των εκλογών να είναι ακόμα άγνωστη ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, όμως ενόψει της σκληρής και μακράς εκλογικής μάχης είναι απαραίτητο να έχουν πάρει μορφή και περιεχόμενο τα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Και καθώς οι εκλογές του 2023 θα έχουν άλλα διακυβεύματα από τις εκλογές του 2019 και επειδή οι γαλάζιοι επιτελείς έχουν μάθει πικρά από λάθος επιλογές του παρελθόντος η κατάρτιση των λιστών των υποψηφίων θα έχει άλλα κριτήρια και θα διαπνέεται από ανανέωση

Θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα έχουν όμως και «σταθερές αξίες» που «μιλούν» στην καρδιά των ψηφοφόρων της, αλλά και σε όσους από τον λεγόμενο μεσαίο χώρο πιστεύουν στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί στη ΝΔ μια ακόμα θητεία για να συνεχίσει -όπως λένε-  η χώρα να βαδίζει με σταθερό βήμα και να μην μπει σε περιπέτειες του πρόσφατου παρελθόντος.

Επικεφαλής της σύνθεσης και της επιλογής των προσώπων που θα απαρτίσουν τις εκλογικές λίστες του κυβερνώντος κόμματος είναι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλος Μαρινάκης και ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης.

Η μεγάλη μάχη θα δοθεί στην Αττική όπου παλιοί και νέοι υποψήφιοι θα ριχτούν στην μάχη του σταυρού με ηχηρά ονόματα, πρωτοεμφανιζόμενους  αλλά και στελέχη της κυβέρνησης που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, καθώς όπως έχει δηλώσει πολλές φορές ο ίδιος ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση θα είναι της ΝΔ αλλά θα μπορεί ταυτόχρονα να είναι και «πολυσυλλεκτική».

Εκεί, στην Α’ Αθήνας η μάχη θα είναι σκληρή ειδικά για εκείνους που θα δώσουν για πρώτη φορά την μάχη του σταυρού όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης ένας από τους πλέον επιτυχημένους και δημοφιλείς υπουργούς της ΝΔ αν και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

«Δημήτρης Αβαμόπουλος η επιστροφή» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού και επιτρόπου στον οποίο είναι ιδιαίτερα γνώριμη η Α’ Αθήνας και οι πληροφορίες τον θέλουν να επανακάμπτει δυναμικά.

Βαριά χαρτιά με ερείσματα στην συγκεκριμένη περιφέρεια είναι φυσικά ο Βασίλης Κικίλιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη, παρότι έχει διαφοροποιηθεί πολλές φορές από την κυβερνητική γραμμή, ο Θάνος Πλεύρης, η Φωτεινή Πιπιλή και φυσικά ο Νικήτας Κακλαμάνης. 

Ο τελευταίος δεν θα είναι έκπληξη αν τελικά αποφασίσει να μην κατέβει για ακόμα μια φορά στην εκλογική μάχη και αυτό θα είναι λένε οι πληροφορίες μια καθαρά προσωπική του απόφαση αν συμβεί.

Από τις σίγουρες θεωρούνται και οι υποψηφιότητες του Άγγελου Συρίγου, ενώ στην μάχη για μια θέση στην Βουλή αναμένεται να ριχτεί αφήνοντας την τοπική αυτοδιοίκηση, η αντιδήμαρχος Αθηναίων Άννα Ροκόφυλλου, όπως επίσης και ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Χρήστος Τεντόμας και ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Δημόπουλος. Στη ΝΔ αναζητούν και γυναικείες υποψηφιότητες από επιτυχημένες επαγγελματίες όπως η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά.

Δυνατές υποψηφιότητες θα δούμε και στον νότιο τομέα της Αθήνας με τους ψηφοφόρους να πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε αναγνωρίσιμα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής που θα δώσουν μάχη όχι απλά και μόνο για την εκλογή τους αλλά και για την πρωτιά. 

Νίκος Δένδιας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Διονύσης Χατζηδάκης, Χάρης Θεοχάρης, Άννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Γιάννης Καλιάνος, Βασίλης Σπανάκης, Ιωάννα Γκελεστάθη και η Δήμητρα Νάνου που προέρχεται από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Κορυφαίοι υπουργοί, θα κονταροχτυπηθούν στον βόρειο τομέα της Αθήνας με αυτοδιοικητικούς που θα δοκιμάσουν την τύχη τους στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ακούγεται επίσης έντονα ότι σε αυτό τον τομέα θα δούμε υποψήφια και την αναπληρωτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα αλλά και ένα πρόσωπο πολύ γνώριμο σε όλους μας με χρόνια στον μάχιμο συνδικαλισμό που δεν είναι άλλη από την Πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκη Κεραμέως, Κωστής Χατζηδάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Δημήτρης Καιρίδη, Θοδωρής Ρουσόπουλος και Ζωή Ράπτη δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, ενώ υποψήφιος βουλευτής αναμένεται να είναι ο αντιδήμαρχος Νέου Ηρακλείου, Μανώλης Κουτσογιαννάκης και η αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου «Αγία Βάρβαρα» Φωτεινή Βρύνα. Η Αθανασία Οικονόμου θα εκπροσωπήσει τη νέα γενιά της ΝΔ.

Σκληρές μάχες θα δοθούν στον Δυτικό τομέα της Αθήνας με το ψηφιδωτό να είναι ιδιαίτερο όπως και ο τομέας αυτός. 

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιάννης Λοβέρδος θα πρέπει να «σαρώσουν» τον καθόλου αμελητέο τομέα της Αθήνας και στους μονομάχους θα προστεθεί η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα, ο συνδικαλιστής εφοριακός Μπάμπης Καούκης, αλλά και οι αυτοδιοικητικοί Μπάμπης Καραθάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος και Ράνια Σαγιάκου.

Στο πρώτο λιμάνι της χώρας θα «πέσουν κορμιά» στην μάχη του σταυρού με την Α Πειραιά να έχει στα ψηφοδέλτια πολλούς νέους ηλικιακά οι οποίοι θα πρέπει να παλέψουν με την αναγνωρισιμότητα των αντιπάλων τους όπως η Δόμνα Μιχαηλίδου και η Νόνη Δούνια.

Γιάννης Μελάς, Κώστας Κατσαφάδος, Νίκος Μανωλάκος, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Νίκος Βλαχάκος και Χριστίνα Τσιλιγκίρη θα δώσουν σκληρό αγώνα για μια θέση στην Βουλή.

Γιατροί και δημοσιογράφοι θα απαρτίζουν μεταξύ άλλων τα ψηφοδέλτια της Β Πειραιά και φυσικά ο «βετεράνος» της πολιτικής, Γιάννης Τραγάκης

Υποψήφιος θα είναι και πάλι ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρκόπουλος αλλά και ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα στέλεχος του υπουργείου μετανάστευσης η ομιλία του οποίου είχε συγκινήσει στο 14ο συνέδριο της ΝΔ. 

Άλλα ονόματα που παίζουν είναι οι Στέλιος Βαφείδης, Ελένη Πέτρακα, ο καρδιολόγος Μιχάλης Λιβανός και ο Γιώργος Βρεττάκος. Εδώ, δεν αποκλείεται να έχουμε ένα όνομα έκπληξη το οποίο κρατούν επτασφράγιστο μυστικό.

Εκεί, στην Ανατολική Αττική οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν θα ξέρουν ποιον να πρωτοσταυρώσουν καθώς υποψήφια θα είναι ο Μάκης Βορδίδης, η Σοφία Ζαχαράκη, ο Στέλιος Πέτσας, η νέα σε ηλικία αλλά με τρεις θητείες στην Βουλή ήδη στο βιογραφικό της Γεωργία Μαρτίνου, ο Γιώργος Βλάχος και ο Βασίλης Οικονόμου.

Λιγότερο ηχηρά ονόματα αλλά οικεία πρόσωπα στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος είναι οι μέχρι στιγμής υποψήφιοι στην Δυτική ΑττικήΘανάσης Μπούρας, Ευάγγελος Λιάκος και Γιώργος Κώτσηρας θεωρούνται  ισχυρές επιλογές όπως και υποψήφιοι από τα σπλάχνα της ΝΔ όπως ο Σταμάτης Πουλής και ο προερχόμενος από την ΟΝΝΕΔ, Ανδρέας Τσώκος.

Ακόμα και τώρα πάντως που δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως οι υποψηφιότητες όλοι οι παραπάνω, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων γνωρίζουν καλά ότι ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και οι συγκεντρώσεις έχουν ξεκινήσει σε κάθε γωνιά της Αττικής έτσι ώστε να κρατούν ζεστούς του ψηφοφόρους τους.

epirusblog.gr
5 of 5
Διεργασίες για τα γαλάζια ψηφοδέλτια – Οι συμβολισμοί και η ανανέωση
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7376298156686880092
item