Γιατί κάποιους πρώην δεν τους ξεπερνάμε ποτέ;

Συμβαίνει κάποιες σχέσεις να μας ταλαιπωρούν χρόνια μετά τον χωρισμό. Στους περισσότερους έχει συμβεί: Ενώ έχουμε χωρίσει καιρό τώρα από έναν σύντροφο, η σκέψη του μας καταδιώκει για χρόνια και συνήθως μας «επισκέπτεται» στις πιο ανυποψίαστες στιγμές - ένα άρωμα, ένα τραγούδι, μια τοποθεσία, ένα φαγητό…

Δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν συναισθήματα (καλά ή κακά), αλλά οι αναμνήσεις είναι πάντα εκεί.

Εδώ η ιδιοσυγκρασία μας παίζει σημαντικό ρόλο. Άλλες φορές πάλι, ο λόγος που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε έναν πρώην, έχει να κάνει με τις επιπτώσεις της σχέσης ή του τέλους της στη ζωή μας.

Προσωπικοί λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να ξεπεράσετε έναν πρώην

Τείνετε να υπεραναλύετε τα πράγματα

\Σε αυτήν την περίπτωση, ο λόγος που δεν μπορείτε να ξεχάσετε έναν πρώην μπορεί να συνδέεται με τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τα πράγματα.

Ο μηρυκασμός για έναν χωρισμό μπορεί να είναι ένας υποσυνείδητος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από μελλοντικές βλάβες προσπαθώντας να καταλάβετε γιατί και πώς συνέβη εξαρχής. Αλλά αυτό μπορεί γρήγορα να σας οδηγήσει στο δρόμο της αυτοαμφιβολίας.

Σε αυτό το σενάριο, θα μπορούσατε να αναρωτιέστε αν είπατε κάτι λάθος, αν ήσασταν στην πραγματικότητα το πρόβλημα ή αν απλώς δεν ήσασταν αρκετά καλοί, για να δικαιολογήσετε την προσοχή ή την αγάπη του πρώην σας.

Οποιαδήποτε από τις παραπάνω αναπάντητες ερωτήσεις μπορεί ουσιαστικά να επιτρέψει σε έναν πρώην να «ζήσει» στο κεφάλι σας, παρά το τέλος της σχέσης.

Έχετε βιώσει τραύμα στο παρελθόν που ενεργοποιήθηκε από τον χωρισμό

Αυτό συχνά συμβαίνει σε άτομα με τραύμα εγκατάλειψης. Αν η εγκατάλειψη συνέβη όταν ήσασταν νέος λόγω προβλημάτων με τους γονείς σας, το να νιώθετε ότι σας εγκαταλείπει ξανά ένας σύντροφος μπορεί πραγματικά να διαταράξει τα πράγματα για εσάς σε προσωπικό επίπεδο και σε επίπεδο σχέσης.

Πρακτικά, αντί να καταφέρετε να προχωρήσετε από τον τραυματικό χωρισμό, ενδέχεται να μπείτε στη διαδικασία να σκέφτεστε ξανά και ξανά ή να «ξαναζείτε» νοητά τη σχέση και τον χωρισμό σε μια προσπάθεια να κατανοήσετε πώς συνέβη.

Η σχέση έληξε απότομα εν μέσω άλυτων ζητημάτων

Μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να πάψουν να επαναλαμβάνονται σκέψεις για μια σχέση όταν αισθάνεσαι ότι ορισμένες πτυχές της δεν αντιμετωπίστηκαν καθόλου ή αρκετά διεξοδικά – όπως, για παράδειγμα, αν υπάρχουν πράγματα που έχουν μείνει ανείπωτα ή έχετε μετανιώσει για πράγματα που είπατε ή κάνατε όσο ήσασταν μαζί και δεν προλάβατε να ζητήσετε συγχώρεση.

Είχατε χωρίσει ξανά με τον ίδιο τρόπο

Εάν επιλέγετε συνεχώς το ίδιο είδος ατόμου και δεν λειτουργεί, μπορεί να μην κατανοείτε γιατί συμβαίνει αυτό και να απογοητεύεστε ξανά και ξανά. Και ο μηρυκασμός για όλα τα παραπάνω θα μπορούσε να κρατήσει τον πρώην σας στις σκέψεις σας περισσότερο απ’ όσο νομίζετε ότι θα έπρεπε να είναι εκεί.

Υπήρξαν σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις από τον χωρισμό

Ίσως χάσετε φίλους ή υπάρχει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην κοινωνική σας πραγματικότητα. Και ίσως αλλάξει και η δική σας αντίληψη για τον εαυτό σας καθώς δεν μπορείτε πλέον να ταυτιστείτε με το να είστε μέρος μιας μονάδας ή να είστε συνεργάτης κάποιου. 

Οι επιπτώσεις αυτές θα μπορούσαν να σας δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο να ξεπεράσετε τον χωρισμό, καθώς θα νιώθετε ότι ο πρώην σας εξακολουθεί να επηρεάζει τη ζωή σας πολύ καιρό αφότου έχει φύγει.

Ο πρώην σας σε πλήγωσε πολύ και δεν έδειξε τύψεις

Το να νιώθετε ιδιαίτερα πληγωμένοι από τις ενέργειες ενός πρώην με οποιονδήποτε τρόπο, είναι σίγουρα ένας λόγος για τον οποίο η μνήμη του θα μπορούσε να μείνει στο μυαλό σας. 

Αν μάλιστα ο πρώην σας δεν επιδίωξε να επανορθώσει, θα μπορούσατε να νιώσετε βαθιά σύγχυση ή απογοήτευση από τη φαινομενική έλλειψη τύψεων, με αποτέλεσμα να φαντασιωνόσαστε συνομιλίες μαζί του όπου τα πράγματα τελειώνουν διαφορετικά.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιατί κάποιους πρώην δεν τους ξεπερνάμε ποτέ;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2512024434617613843
item