Γιάννενα: Περιβαλλοντική καταστροφή στον Λούρο με εκατοντάδες νεκρά ψάρια

Ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στο ποτάμιο οικοσύστημα του Λούρου, με τον Δήμο Δωδώνης να συνδέει την εμφάνιση μεγάλου πλήθους από νεκρά ψάρια και οστρακοειδή με τις εν εξελίξει εργασίες διευθέτησης της κοίτης του ποταμού, μεταξύ του συνοικισμού Ραψαίοι Τερόβου και Κουκλεσίου του Δήμου Δωδώνης.

O δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης βρέθηκε στο σημείο από την πρώτη στιγμή που καταγγέλθηκε το γεγονός και, συνομιλώντας με τους κατοίκους της περιοχής, ενημερώθηκε για το μέγεθος της ζημιάς, ενώ, παράλληλα, φρόντισε να μεταφέρει νερό με βυτία, ώστε να διατηρήσει ενεργά τα τελευταία καταφύγια των ψαριών. 

Επίσης, ζήτησε ήδη με έγγραφα αρμοδίως, την παρέμβαση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την παύση της συντελούμενης περιβαλλοντικής καταστροφής.

Πιο συγκεκριμένα, στο έγγραφο που απευθύνεται ταυτόχρονα στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, στο Τμήμα Υδροοικονομίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και στο ΚΕΠΕ Περιφέρειας Ηπείρου, καταγγέλλεται πως εκτελούμενες εργασίες διευθέτησης της κοίτης του ποταμού Λούρου έχουν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση του φυσικού βιοτόπου και την ανατροπή της ισορροπίας του ποτάμιου οικοσυστήματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μεγάλου πλήθους από νεκρά ψάρια και οστρακοειδή. 

«Οι εκτεταμένες εργασίες επέφεραν τη διακοπή της ροής των υδάτων σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων της κοίτης του ποταμού, καθώς και τη στέρεψη των φυσικών οβιρών, οι οποίες αποτελούν ενδιαίτημα τόσο της ενδημικής πέστροφας του Λούρου όσο και των άλλων ειδών της ιχθυοπανίδας. 

Πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής κάνουν λόγο για προβλήματα που δημιουργήθηκαν και σε ιχθυοτροφείο στα όρια του γειτονικού Δήμου Ζηρού, ενώ κατά τις τελευταίες ώρες και δη τις νυχτερινές, αγριογούρουνα παρουσιάστηκαν στο στερεμένο ποτάμι και έτρωγαν τα νεκρά ψάρια,» τονίζεται μεταξύ άλλων.


Ο δήμαρχος Δωδώνης ζητά από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες όπως του χορηγήσουν άμεσα τις κατά νόμο άδειες εκτέλεσης των εργασιών που γίνονται στην περιοχή, καθώς και την άμεση παρέμβασή τους για την αποτροπή της περαιτέρω οικολογικής καταστροφής.

Με το δεύτερο έγγραφό του προς τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Ηπείρου και ΠΕ Ιωαννίνων αντίστοιχα, ο κ. Ντακαλέτσης ζητά την άμεση διακοπή περαιτέρω εργασιών και, κατά δεύτερον, τη χορήγηση των οικείων μελετών.

Φταίει η ξηρασία

Ερώτημα για το θέμα κατατέθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου από τον επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργο Ζάψα, με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη να αποδίδει το πρόβλημα στην ξηρασία, που έχει ως αποτέλεσμα να στερεύουν τα ποτάμια της περιοχής.


Σε ό,τι αφορά τις εργασίες που γίνονται στο σημείο ανέφερε πως πρόκειται για εργασίες καθαρισμού, προκειμένου να αποφευχθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα τον χειμώνα, ενώ αναφέρθηκε και σε επιχείρηση ιχθυοτροφείου, λέγοντας πως είχε υπάρξει συνεννόηση με την υπηρεσία και γνώριζε πως δε θα έχει νερό για τρεις ημέρες.


«Έχουν στερέψει τα ποτάμια, εμείς καθαρίζουμε για να μην έχουμε πλημμύρες και μαζεύουμε τα ξερά πλατάνια, όπως κάνουμε πάντα. 

Ο Λούρος έχει ελάχιστο νερό. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τις εργασίες ενόψει του χειμώνα», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Πηγή: agon.gr


epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Περιβαλλοντική καταστροφή στον Λούρο με εκατοντάδες νεκρά ψάρια
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3770318726636498603

Τα καλύτερα

item