Γιάννενα: Το Νησί «θωρακίζεται» απέναντι σε πυρκαγιές!

Εργασίες δασοπροστασίας είναι σε εξέλιξη αυτό το διάστημα στο Νησί των Ιωαννίνων, ο λόφος του οποίου «στεφανώνεται» από ένα πυκνό πευκοδάσος. 

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα αναγκαία πρωτοβουλία, καθώς το συγκεκριμένο δασάκι δεν έχει καθαριστεί εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα πολλά σημεία του να θυμίζουν… ζούγκλα και να κινδυνεύει κάθε καλοκαίρι από πυρκαγιά

Συγκεκριμένα, στην περιοχή πραγματοποιούνται κλαδεύσεις, φρυγανεύσεις, υλοτομία δέντρων και θάμνων, θρυμματισμός προϊόντων καθαρισμού, κατεργασία εδάφους και γενικές εκσκαφές.

Πρόκειται για εργασίες που εκτείνονται σε μία έκταση 100 στρεμμάτων, η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 134.000 ευρώ και η χρηματοδότηση προέρχεται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος. 

Αυτοψία Αμυρά

Τις εργασίες δασοπροστασίας του ευαίσθητου οικοσυστήματος στο Νησί της Παμβώτιδας επιθεώρησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς συνοδευόμενος από την Προϊσταμένη Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Μαρία Τσιατούρα, τον Δασάρχη Ιωαννίνων Θεόδωρο Κολοβό, τη Διευθύντρια Δασών Ιωαννίνων Ελένη Βάκκα, και τη Διευθύντρια Συντονισμού Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Μαρία Μπουκουβάλα. 

Σε δήλωσή του ο κ. Αμυράς ανέφερε πως «φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά πραγματοποιήθηκαν εργασίες αντιπυρικής πρόληψης και δασοπροστασίας απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα. Εδώ, στο όμορφο Νησί των Ιωαννίνων, γίνεται μια εξαιρετική δουλειά, που αναβαθμίζει το δασικό οικοσύστημά  του, δίνοντας μια νέα εικόνα σ’ ένα δάσος στολίδι για την πόλη μας».

 Σε όλη τη χώρα…

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί προληπτικοί καθαρισμοί και απομάκρυνση συσσωρευμένης επί δεκαετίες καύσιμης βιομάζας σε 119 δασικές περιοχές και ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα σε όλη τη χώρα. 

Το πρόγραμμα καθαρισμών και αραίωσης της δασικής βλάστησης «Antinero» καλύπτει συνολική έκταση 52.000 στρεμμάτων, συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων 12.600 χιλιομέτρων και 2.000 χιλιόμετρων αντιπυρικών ζωνών.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Το Νησί «θωρακίζεται» απέναντι σε πυρκαγιές!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7796913880837800080
item