Γιάννενα: Η κεντρική πλατεία… της αναμονής

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ δήλωνε ότι το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων θα ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου

Ήταν μια ανακοίνωση, μια εκτίμηση που έγινε παρότι δεν είχε υπογραφεί καν η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία. Μια σύμβαση που δεν έχει υπογραφεί ακόμη.

Μόλις πριν από δέκα ημέρες, στις 25 Οκτωβρίου, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών ενέκρινε το πρακτικό ελέγχου των δικαιολογητικών της κατακύρωσης του έργου στην εταιρία «Τρίπυλος ΑΤΕΒΕ». 

Μετά την απόφαση αυτή, η σύμβαση του έργου οδηγήθηκε για τον απαραίτητο έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η διαδικασία στο Ελεγκτικό Συνέδριο παίρνει τον χρόνο της, ανάλογα με την περίπτωση: από έναν έως τρεις μήνες. Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων προσδοκά ότι μέχρι τέλη Νοεμβρίου, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα έχει δώσει το πράσινο φως για να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης. 

Αυτή είναι τουλάχιστον η εκτίμηση που καταθέτει στον «Τύπο Ιωαννίνων» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος. 

Ο κ. Αρλέτος συμπληρώνει ακόμη ότι σε περίπτωση που όλα πάνε σύμφωνα με τις προσδοκίες, «υπάρχει ένας προβληματισμός για το αν οι εργασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν πριν ή μετά την περίοδο των Χριστουγέννων».

Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, μετά από αρκετά πηγαινέλα της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων, η οποία δεν είχε αρχικά και την πιο θετική στάση απέναντι σε αυτό το έργο, εξασφάλισε τελικά χρηματοδότηση ύψους 5,2 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η δημοτική αρχή του κ. Ελισάφ προχώρησε σε μια «επικαιροποίηση» της αρχιτεκτονικής μελέτης, με τη μόνη ουσιώδη διαφορά από την αρχική μελέτη (η οποία είχε γίνει επί δημαρχίας Θωμά Μπέγκα): την επέκταση της υφιστάμενης μεταλλικής γέφυρας μέσα στο πάρκο Κ. Μπέγκα και ανακατασκευή της καθόδου προς το πάρκο με την τοποθέτηση και ενός ανελκυστήρα, κατάλληλου για χρήση από άτομα με αναπηρία.

Ο διαγωνισμός έγινε τελικά τον Ιανουάριο του 2022. Αν και δεν υπήρχαν ενστάσεις και προσφυγές από άλλες εταιρίες, η όλη υπόθεση κράτησε αρκετούς μήνες. Το ποσό προσφοράς της εταιρίας ανέρχεται σε 3,6 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Τα βασικά σημεία της ανάπλασης αφορούν την ανακατασκευή του δαπέδου της πλατείας, την κατασκευή μιας μεταλλικής διώροφης στοάς στο ανατολικό άκρο της πλατείας και ενός κλιμακοστασίου στο κάτω μέρος της πλατείας, την ανακατασκευή των απολήξεων των κλιμακοστασίων του υπόγειου πάρκινγκ, τον εξοπλισμό της πλατείας -ένα μεγάλο μαρμάρινο καθιστικό, μικρότερα καθιστικά και ένα υδάτινο κοίλο στο κέντρο.

Πηγή: typos-i.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Η κεντρική πλατεία… της αναμονής
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6059058308006103344
item