Γιατί χαρακτηρίζεται ως άκρως σημαντική η επίσκεψη Δένδια την Πέμπτη στη Λιβύη

Στη Λιβύη μεταβαίνει την προσεχή Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για επίσημη επίσκεψη, η οποία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική λόγω των συσχετισμών που διαμορφώνονται στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα έχει στη Βεγγάζη επαφές με Λίβυους αξιωματούχους, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η λίστα των προσώπων που θα δει καθώς βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση και αυτό έχει να κάνει προφανώς και με τον τρόπο που θα μπορούσε μέσω των συνομιλιών που θα υπάρξουν, να ακυρωθεί στην πράξη το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στην ιταλική τηλεόραση Rai για το εν λόγω μνημόνιο ο κ. Δένδιας είχε επισημάνει ότι «η Τουρκία έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα πρωτοφανές νομικό προηγούμενο, υπογράφοντας με τη Λιβύη μία συμφωνία για τις οικονομικές τους ζώνες. 

Για να σας το πω με ένα παράδειγμα, θα ήταν το ίδιο σαν η Ελλάδα να υπέγραφε μία συμφωνία με την Τυνησία αγνοώντας ότι η Σικελία και η Μάλτα είναι στη μέση. Αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί».

Μάλιστα είχε σχολιάσει και τις τελευταίες τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του ΟΗΕ που έκαναν λόγο για άκυρο μνημόνιο, με τον κ. Δένδια να διαπιστώνει τον εκνευρισμό της Άγκυρας για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

«Αντιλαμβάνομαι τον τουρκικό εκνευρισμό, η τελευταία τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσον αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την εγκυρότητα του. Είναι προφανές ότι έχει δημιουργήσει έντονη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά» όπως είχε πει.

Να σημειωθεί τέλος ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών έρχεται την ώρα που η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης και ως μία έμπρακτη απάντηση στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, που αγνοεί την Κρήτη από τον χάρτη. 

Η περιοχή των ερευνών γειτνιάζει με τα όρια που προβλέπει το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιατί χαρακτηρίζεται ως άκρως σημαντική η επίσκεψη Δένδια την Πέμπτη στη Λιβύη
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1173493155052243941
item