Οι Τούρκοι πήγαν νύχτα στη Συρία και βομβάρδισαν το Κομπάνι

Τουλάχιστον 12 κυβερνητικοί στρατιώτες και Κούρδοι μαχητές στο Κομπάνι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας, που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα.

Μιλώντας για μια πολύ καλά σχεδιασμένη επιχείρηση, παρών στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, συνοδευόμενος από τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μάλιστα έδωσε την εντολή για την έναρξη της επιχείρησης.

Το τουρκικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση έγινε στη βάση των δικαιωμάτων αυτοάμυνας που απορρέουν από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό την εξάλειψη τρομοκρατικών επιθέσεων από το βόρειο Ιράκ και η Συρία.

Στόχος, αναφέρει η Άγκυρα, είναι η διασφάλιση των συνόρων και η εξάλειψη της τρομοκρατίας στην πηγή της.



«Ολοκληρώσατε επιτυχώς την επιχείρηση. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό» είπε ο Ακάρ στους πιλότους μέσω ασυρμάτου μετά τη λήξη των βομβαρδισμών και την επιστροφή των αεροπλάνων στις βάσεις τους, προσθέτοντας ότι νιώθει υπερήφανος γι’ αυτούς και εκφράζει τα συγχαρητήριά του.
akar_epixeirisi
«Καταστράφηκαν τρομοκράτες και δομές που ανήκαν σε τρομοκράτες»

«Στόχος μας είναι η ασφάλεια των 85 εκατομμυρίων πολιτών μας και των συνόρων μας και να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε προδοτική επίθεση στη χώρα μας» επισήμανε ο Ακάρ που ανέφερε ότι η επιχείρηση κατά τρομοκρατικών στόχων στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία από τα μεσάνυχτα σχεδιάστηκε προσεκτικά και εκτελέστηκε με επιτυχία.

Η επιχείρηση, ανέφερε, ήταν καλά σχεδιασμένη για να αποφευχθεί η απώλεια αμάχων.
«Καταφύγια, αποθήκες τρομοκρατών, σπήλαια, σήραγγες καταστράφηκαν με μεγάλη επιτυχία. Τους παρακολουθήσαμε στενά. 

Τα κεντρικά γραφεία της τρομοκρατικής οργάνωσης χτυπήθηκαν και καταστράφηκαν με απευθείας χτυπήματα. Μόνον τρομοκράτες και δομές που ανήκαν σε τρομοκράτες καταστράφηκαν», είπε.

Στο ίδιο πλαίσιο εξέφρασε την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της Τουρκίας να σώσει τη χώρα και το έθνος από την τρομοκρατία.
Πάνω από 20 πλήγματα κυρίως στο Κομπάνι

Κουρδικές δυνάμεις μίλησαν για «αεροπορικούς βομβαρδισμούς του τουρκικού στρατού» κυρίως στην πόλη Κομπάνι, στη βορειοανατολική Συρία, και σε δυο χωριά.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 12 νεκρούς, μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και έξι Σύρους στρατιώτες. Συνολικά καταγράφηκαν πάνω από 20 πλήγματα του τουρκικού στρατού.

Στόχος των τουρκικών βομβαρδισμών ήταν οι θέσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στο Χαλέπι και τη Χασάκα στα βορειοανατολικά, κυρίως στο Κομπάνι, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Τουρκία.

«Ο τουρκικός βομβαρδισμός στις περιοχές μας απειλεί ολόκληρη την περιοχή. Δεν ωφελεί κανέναν. Θα κάνουμε το παν για να αποφευχθεί μείζων καταστροφή. Αν ξεσπάσει πόλεμος θα τρωθεί όλος ο κόσμος», ανακοίνωσαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις μέσω Twitter.

«Το Κομπάνι, η πόλη που νίκησε το Ισλαμικό Κράτος, είναι στόχος βομβαρδισμών από την τουρκική αεροπορία και τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής», δήλωσε ο Φαρχάντ Σάμι, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, με βασικό άξονα τους Κούρδους. 

Πάντως, είχε διαψεύσει κατηγορηματικά ότι πίσω από την βομβιστική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται Κούρδοι.

Η βομβιστική ενέργεια έγινε στις 13 Νοεμβρίου στη λεωφόρο Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα τον θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 80. 

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν νεαρή με συριακή υπηκοότητα ότι τοποθέτησε τη βόμβα που εξερράγη.

Οι τουρκικές αρχές επέρριψαν αμέσως την ευθύνη στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση που δρα στη Συρία, που η Άγκυρα θεωρεί ως «βραχίονα» του ΡΚΚ στην περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε προχθές Παρασκευή πως φοβόταν «πιθανή στρατιωτική δράση της Τουρκίας» στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν αυτές τις δύο περιοχές.
epirusblog.gr
5 of 5
Οι Τούρκοι πήγαν νύχτα στη Συρία και βομβάρδισαν το Κομπάνι
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 9132749611159739359
item