Ισραήλ: Μια ανάσα πριν από την επιστροφή του Νετανιάχου - Φόβοι για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Στα πρόθυρα μιας δραματικής επιστροφής. Με αυτές τις λέξεις τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν την επάνοδο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με την παγκόσμια κοινότητα να φοβάται μια νέα περίοδο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. 

Από τη συλλογική, δε, μνήμη δεν φεύγουν οι μαύρες στιγμές του πρώην πρωθυπουργού στην εξουσία λόγω της θύελλας που ξεσήκωσαν τα σκάνδαλα διαφθοράς. 

Έχοντας κερδίσει έδαφος από τον ακροδεξιό χώρο, ο Νετανιάχου βρίσκεται μια ανάσα προτού αναλάβει και πάλι τα ηνία της χώρας του.

Η λύση, όμως, των δύο κρατών στην Παλαιστίνη, που είχε υποστηρίξει ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Γιάιρ Λαπίντ, μπαίνει σε ένα πλαίσιο αμφιβολιών.

Με καταμετρημένο άνω του 80% των ψήφων, ο συνδυασμός του Νετανιάχου εκτιμάται ότι θα κερδίσει 65 από τις 120 θέσεις του κονοβουλίου.

«Είμαστε πολύ κοντά σε μεγάλη νίκη» δήλωσε ο Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Ωστόσο, το κόμμα του για να κυβερνήσει χρειάζεται τη στήριξη του εθνικιστικού και θρησκευόμενου κόμματος Zionism.

Οι αρχηγοί του, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριχ, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις λόγω της ρητορικής τους που στρέφεται κατά των Αράβων, καθώς έχουν ταχθεί υπέρ της απέλασης του αραβόφωνου πληθυσμού.

Έχοντας εγκολπώσει στην ατζένα του ρατσιστικές θεωρίες, ο Μπεν-Γκβιρ ήταν οπαδός του υπερεθνικιστή πολιτικού και συγγραφέα Μέιρ Καχέιν, που δολοφονήθηκε το 1990 και του οποίου η οργάνωση καταργήθηκε στο Ισραήλ ενώ χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική στις ΗΠΑ.

Ο Μπεν-Γκβιρ έχει κατηγορηθεί, πάντως, για στήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, όταν τον προηγούμενο μήνα φωτογραφήθηκε να τραβά όπλο αφότου αποτέλεσε στόχο Παλαιστινίων σε μια επίσκεψή του σε κατεχόμενη περιοχή της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Όσον αφορά στον Νετανιάχου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Σάρα εμφανίστηκε στα γραφεία του κόμματός του στις 03:00 (τοπική ώρα) εν μέσω πανηγυρικού κλίματος.

«Έχουμε κερδίσει τεράστια εμπιστοσύνη από τους ανθρώπους του Ισραήλ» είπε στο πλήθος που ζητωκραύγαζε.

Με τη δημοσίευση των πρώτων exit poll, που έδειχναν τον Νετανιάχου να κερδίζει 61 ή 62 έδρες, άρχισαν οι εκδηλώσεις χαράς, με τον κόσμο να κουνά σημαίες και να φωνάζει το παρατσούκλι του, Μπίμπι.

epirusblog.gr
5 of 5
Ισραήλ: Μια ανάσα πριν από την επιστροφή του Νετανιάχου - Φόβοι για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7173173370003415816
item