Η Λυών είναι ένα μεγάλο υπαίθριο μουσείο γκράφιτι!

Για τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες μια ομάδα καλλιτεχνών στη Λυών μετασχηματίζει την πόλη σε μια τεράστια υπαίθρια γκαλερί τέχνης. 

Τεράστιες τοιχογραφίες ζωγραφισμένες στο στυλ trompe l’oeil καλύπτουν τοίχους απεικονίζοντας ιστορικά γεγονότα ή διάσημους ανθρώπους ή στιγμές της καθημερινής ζωής. 

Σήμερα, μάλιστα, υπάρχουν περισσότερες από 150 τοιχογραφίες στη Λυών.

Η σχέση πάθους της Λυών με την τοιχογραφία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν μια ομάδα ντόπιων φοιτητών αποφάσισε να βγάλει την τέχνη έξω από τα όρια των γκαλερί και των μουσείων, μεταφέροντας εντυπωσιακές εικόνες και στους δρόμους. 

Κάπως έτσι το 1978 η καλλιτεχνική ομάδα CitéCréation γεννήθηκε.

«Όταν αρχίσαμε να ζωγραφίζουμε, η Λυών ήταν μια σκοτεινή πόλη, μουντή και απόμακρη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες» λέει ο Halim Bensaïd της CitéCréation, συμπληρώνοντας:

«Ευτυχώς για εμάς, ο νέος δήμαρχος τότε, ο Michel Noir, σκέφτηκε το ίδιο, αποφασίζοντας να φωτίσει την πόλη με δι’αφορους τρόπους. Ένας από αυτούς ήταν και η τέχνη του δρόμου».

Ένα από τα πιο γνωστά έργα τους είναι το Murde Canuts στη συνοικία Croix-Rousse. 

Ένα άλλο διάσημο trompe l’oeil είναι το La Fresque des Lyonnais, μια τοιχογραφία περίπου με 30 από τις πιο διάσημες προσωπικότητες της Λυών από το παρελθόν και το παρόν, συμπεριλαμβανομένου του Ρωμαίου α Claudius, των πρωτοπόρων κινηματογραφικών αδελφών Lumière και του συγγραφέα Antoine de Saint-Exupéry.



Για να δημιουργήσουν τα έργα τους, οι καλλιτέχνες χρειάζονται περίπου δύο έως εννέα μήνες για κάθε τοιχογραφία. Είναι ενδιαφέρον ότι το 80% των καλλιτεχνών της CitéCréation είναι γυναίκες, ενώ μέχρι σήμερα η ομάδα έχει ολοκληρώσει περισσότερες από 650 τοιχογραφίες ανά τον κόσμο, από τον Καναδά μέχρι την Κίνα.




epirusblog.gr
5 of 5
Η Λυών είναι ένα μεγάλο υπαίθριο μουσείο γκράφιτι!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3381054629947065834
item