Σύνοδος Βερολίνου - Σολτς: Να επιταχυνθεί η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων

Η «Διαδικασία του Βερολίνου» φέρνει αποτελέσματα, τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ανέδειξε την ανάγκη - υπό το φως και της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία - να επιταχυνθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν με την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» το 2003 - «προς το συμφέρον όλων μας».

«Η σταθερότητα της περιοχής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωριστά από τη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Σολτς, κηρύσσοντας πριν από λίγο την ένταξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία συμμετέχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι χώρες της περιοχής «ανήκουν στην ελεύθερη δημοκρατική Ευρώπη», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι προς το συμφέρον όλων μας». 

Πρέπει να καταβάλουμε όλοι τις απαραίτητες προσπάθειες προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι που τέθηκαν στη Θεσσαλονίκη πριν από 20 χρόνια, σημείωσε ο καγκελάριος και έκανε λόγο για «κοινό όραμα» που μοιράζονται οι χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων.

Για τις τρεις συμφωνίες που θα υπογραφούν σήμερα

Αναφερόμενος στις τρεις συμφωνίες που θα υπογραφούν σήμερα στο πλαίσιο της Συνόδου, για την αμοιβαία αναγνώριση ταυτοτήτων, ακαδημαϊκών και επαγγελματικών τίτλων, ο Όλαφ Σολτς υπογράμμισε ότι θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών της περιοχής ενισχύοντας την εσωτερική κοινή αγορά τους, αλλά επισήμανε και ότι αυτές οι δεσμεύσεις αποκτούν σήμερα χαρακτήρα επείγοντος, λόγω της «βάρβαρης πολεμικής επίθεσης» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Είναι σημαντικό να μείνουμε ενωμένοι και να υπερασπιστούμε την ελευθερία και το κράτος δικαίου στην Ευρώπη, δήλωσε ο καγκελάριος, τονίζοντας την ανάγκη να ξεπεραστούν οι περιφερειακές διενέξεις, «οι οποίες σας εμποδίζουν να προχωρήσετε μπροστά». 

Αναφέρθηκε δε συγκεκριμένα στη σημασία προώθησης της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου και διαβεβαίωσε ότι οι πολίτες της περιοχής «μπορούν να υπολογίζουν στη στήριξη της Γερμανίας» αλλά και της «Διαδικασίας του Βερολίνου».

Σχετικά με τη σημερινή ατζέντα, ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στη συζήτηση που θα γίνει για τη συνεργασία των χωρών της περιοχής και τη διαδικασία συμφιλίωσης των λαών, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρξει και συνάντηση με νέους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. 

Έκανε δε ειδική μνεία στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής και της μετάβασής της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χαιρετίζοντας και την απόφαση των χωρών να συνεργαστούν με την ενεργειακή κοινότητα προκειμένου να πετύχουν τους στόχους για το κλίμα.

Τη Σύνοδο θα απασχολήσουν ακόμη, όπως είπε ο καγκελάριος, τα θέματα της παράτυπης μετανάστευσης, της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Κομβικό είναι, τόνισε, να εναρμονιστούν οι διαδικασίες έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με αυτές της ΕΕ.

epirusblog.gr
5 of 5
Σύνοδος Βερολίνου - Σολτς: Να επιταχυνθεί η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3013450342982632692
item