Άρτα: Γιατί ξεραίνονται τα έλατα στους Μελισσουργούς;

Μετά από ενημέρωση για το πρόβλημα των ελάτων που ξεραίνονται στους Μελισσουργούς από τον υπεύθυνο του Ορειβατικού Καταφυγίου Μελισσουργών Φώτη Δελημήτρο, το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας προσκάλεσε τους ειδικούς επιστήμονες του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ ερευνητές Δρ. Δημήτρη Αβτζή, δασικό εντομολόγο, και τον Δρ. Φώτιο Ξυστράκη, με ειδίκευση στην φυτοκοινωνιολογία, για αυτοψία στην περιοχή.

Όπως ενημερώνει με ανάρτηση ο διευθυντής του ΜΕΚΔΕ, καθηγητής Δημήτρης Καλιαμπάκος, συνόδευσε τους ειδικούς επιστήμονες στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 09.11.22 στους Μελισσουργούς. 


Η πρώτη εκτίμηση της κατάστασης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για νέκρωση εξαιτίας προσβολής των ελάτων από το φλοιοφάγο έντομο Pityokteines curvidens (Coleoptera, Curculionidae, Scolytinae) σε συνδυασμό με ξυλοφάγα έντομα της οικογένειας των Cerambycidae. 


Αναμένεται αναλυτική έκθεση επί των ευρημάτων από τους ειδικούς επιστήμονες καθώς επίσης και πρόταση για τα ενδεδειγμένα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος.

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Γιατί ξεραίνονται τα έλατα στους Μελισσουργούς;
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 4628839905117558891
item