Άρτα: Επιχειρηματικό Πάρκο Άρτας ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ!

Ετοιμοπόλεμοι δηλώνουν οι Καλαμιώτες να φτάσουν το θέμα στα άκρα, ακολουθώντας ακόμη και τη νομική οδό.


Πραγματικά, πρόκειται για μια υπόθεση που ως Αρτινή πολίτη αλλά και ως δημοσιογράφο με θλίβει πολύ… Με θλίβει, διότι… κάνοντας ρεπορτάζ και ψάχνοντας την αλήθεια, ανακάλυψα ότι η όλη υπόθεση μου θύμισε την ταινία του Νίκου Φώσκολου “Κοινωνία Ώρα Μηδέν”, με διαφορετικό σενάριο και περιεχόμενο, αλλά με πληθώρα κρυφών καταστάσεων που διαδραματίστηκαν στο παρασκήνιο, με κρυφούς διαλόγους και συμφέροντα πολλών και διαφόρων που κρύφτηκαν κάτω από το τραπέζι! Γι’ αυτό και αποφάσισα να δώσω στο άρθρο μου τον συγκεκριμένο τίτλο.

Είμαι πάντα πολύ προσεκτική στις λέξεις που χρησιμοποιώ και φροντίζω πάντα να επιλέγω τις σωστές λέξεις που να αποδίδουν τον κατάλληλο χαρακτηρισμό σε κάθε περίσταση, και στη συγκεκριμένη περίσταση δεν υπάρχει άλλη λέξη που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταλληλότερα από τη λέξη “βατερλό” ή αν θέλετε να το πω πιο λαϊκά “έγινε μια τρύπα στο νερό”! 

Το ερώτημα όμως είναι … μήπως τελικά το “βατερλό” ήταν εσκεμμένο; Μήπως τα προσωπικά συμφέροντα πολλών εμπλεκόμενων ατόμων στην υπόθεση αυτή είναι εν τέλει ανώτερα από τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου στην Άρτα, που φαινομενικά τουλάχιστον θα ωφελήσει τους επιχειρηματίες και την τοπική μας κοινωνία;;;

Οφείλω λοιπόν να σας μεταφέρω ότι είναι από τις λίγες περιπτώσεις, που κάνοντας ρεπορτάζ σε μια προσπάθεια να βγει η αλήθεια στο φως, είδα ιδίοις όμμασι αυτό το αλαλούμ διαφορετικών “αληθειών”… Και τι εννοώ; Επικοινώνησα με πολύ κόσμο που συνδέεται άμεσα με την υπόθεση αυτή και έμεινα έκπληκτη από τις διαφορετικές “αλήθειες” του καθενός! 

Πρώτη φορά βλέπω τόσους φορείς και τόσους πολίτες, που ο καθένας να έχει διαμορφώσει στο μυαλό του τη δική του θεωρία, τη δική του αλήθεια και να πιστεύει ότι η δική του αλήθεια είναι και η αλήθεια των υπολοίπων…! 

Ξεκινάμε από το Δήμαρχο Αρταίων που ανακοινώνει ξαφνικά ότι η τοποθεσία της Καλαμιάς είναι καλύτερη από αυτή στα Κρεκούκια, αλλά τόσους μήνες, σχεδόν μισό χρόνο “θεωρεί στο μυαλό του” ότι η πεποίθησή του (η δική του και κάνα δυο άλλων ακόμη, άντε και του μελετητή) αποτελεί Αλήθεια και για ΟΛΗ την τοπική κοινότητα της Καλαμιάς, σε σημείο μάλιστα που έμπρακτα δεν προβαίνει σε επίσημες κινήσεις για να τους ενημερώσει για το όλο θέμα ή να τους πείσει τουλάχιστον, αλλά αφήνει το χρόνο να κυλήσει… και ενώ η μελέτη από το Δήμο Αρταίων δόθηκε στο Επιμελητήριο Άρτας για να την αξιολογήσουν κοντά στο Πάσχα του 2022, φτάσαμε στα τέλη Οκτωβρίου του 2022 για να συνεδριάσει το τοπικό συμβούλιο της Καλαμιάς και να πει ένα ηχηρό ΟΧΙ σαν του Μεταξά. 

Κι αναρωτιέται ο κοινός νους: για ένα θέμα μείζονος σημασίας τόσο για τη Δημοτική Αρχή (όπως ισχυρίζεται τουλάχιστον) αλλά και για την τοπική μας κοινωνία στο σύνολό της, γιατί αυτοί που στην πράξη και στην ουσία θα έπαιρναν την απόφαση για τη δημιουργία του ή μη, κλήθηκαν να συνεδριάσουν τόσους μα τόσους μήνες μετά την αρχική ανακοίνωση του Δημάρχου Αρταίων;;;

Επιπρόσθετα, μαθαίνουμε για παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά σημαντικά στοιχεία, όπως ότι η προτεινόμενη θέση Λιβάδια στην Καλαμιά είναι υψηλής παραγωγικότητας, ενώ κάποιοι σημαντικοί φορείς μέχρι πρότινος “νόμιζαν” ότι ήταν χαμηλής παραγωγικότητας… Και αυτή τους την “αλήθεια” τη μετέφεραν και σε άλλους σημαντικούς φορείς που ασχολήθηκαν με την υπόθεση αυτή. 

Μετά μαθαίνω κάνοντας ρεπορτάζ ότι αυτοί οι συγκεκριμένοι φορείς δεν γίνεται να είχαν “παρανοήσει” τα σημαντικά αυτά στοιχεία, διότι συγκεκριμένοι πολίτες τους είχαν ενημερώσει επακριβώς για αυτά! 

Και νέα ερωτήματα γεννώνται, όπως αν τελικά ήξεραν από την αρχή την αλήθεια γιατί την κράτησαν για τον εαυτό τους και δεν ενημέρωσαν τους αρμοδίους; Και αντιστρόφως, εάν οι αρμόδιοι ήξεραν, γιατί δεν φρόντισαν να διαλαλήσουν τα στοιχεία αυτά αλλά με “επιδεξιότητα” τα απέκρυψαν ακόμη και από τους στενούς συνεργάτες τους;;; 

Και πολλά άλλα διαπίστωσα μέσα από το ρεπορτάζ μου, μα το συμπέρασμα δυστυχώς παραμένει ένα : μην περιμένετε να δείτε επιχειρηματικό πάρκο τα επόμενα χρόνια στην περιοχή της Άρτας, αφού οι ατυχείς ενέργειες και οι λανθασμένοι χειρισμοί οδήγησαν σε ΒΑΤΕΡΛΟ! ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΤΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΑΜΕΝΑ!!! 

Και μπορεί η νομοθεσία περί γης αυξημένης παραγωγικότητας να έχει αλλάξει, ώστε βάσει νόμου να επιτρέπεται η δημιουργία του Πάρκου εκεί, όμως από την τοπική κοινωνία κρίνεται η πράξη αυτή ως κάτι ενάντια στους νόμους της ηθικής και της λογικής, σε μια πόλη που στηρίζεται στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα! 

Ή μήπως τελικά οι δηλώσεις από ορισμένους εκλεγμένους φορείς περί στήριξης του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα είναι ένα “τρικ” που χρησιμοποιούν κάθε φορά προεκλογικά και μετά στην πράξη, όταν έρχεται η ώρα της κρίσεως θα πω εγώ, αλλάζουν ρότα;;;

Και για να συνοψίσουμε τις εξελίξεις από το δικό μου ρεπορτάζ, να σας ενημερώσω ότι μίλησα με πληθώρα κατοίκων και επιχειρηματιών της Καλαμιάς και δηλώνουν ΚΑΘΕΤΟΙ, ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ στη δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου στα Λιβάδια, επισημαίνοντας ότι εάν η Δημοτική Αρχή δεν σεβαστεί το 5-0 του Τοπικού Συμβουλίου, εάν η Δημοτική Αρχή δεν σεβαστεί την άποψη της τοπικής κοινωνίας - η οποία έχει συγκεντρώσει και υπογραφές περνώντας σπίτι - σπίτι - τότε ολόκληρο το χωριό θα κινηθεί ΝΟΜΙΚΑ! “Το θέμα για μας έχει κλείσει οριστικά 100%! 

Περιμέναμε μήνες ολόκληρους για να γίνει ένα ανοιχτό Τοπικό Συμβούλιο και είδατε όλοι ποια ήταν η απόφαση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας. Εάν δεν θέλουν να το καταλάβουν, τότε θα ακολουθήσουμε τη νομική οδό και θα υπάρξει ακόμη και προσβολή της απόφασης στον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Από τους πιο ένθερμους κατοίκους στο θέμα αυτό είναι ο επιχειρηματίας Άγγελος Ξυλογιάννης, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή που αξιολόγησε το θέμα αυτό και τάσσεται εναντίον της δημιουργίας επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή της Καλαμιάς. 

Είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης αυτής, αφού κατηγορείται από κάποιους ότι είναι από αυτούς τους λίγους που υποκίνησαν τις αντιδράσεις… Προσωπικά θα πω ότι τα συμφέροντα καθενός επιχειρηματία είναι θεμιτά μέχρι ένα βαθμό και ο βαθμός αυτός είναι το σημείο όπου έρχονται σε σύγκρουση με το κοινό συμφέρον. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι πολίτες εκλέγουν με την ψήφο τους φορείς!!! 

Φορείς για να αγωνίζονται για τα δικά τους συμφέροντα, για τα κοινά συμφέροντα! Οπότε, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα της ανάληψης ευθυνών! 

Είναι άδικο, γενικά μιλώντας, να ρίχνουν κάποιοι φορείς την ευθύνη σε άλλους και όχι στον ίδιο τους τον εαυτό για την απραξία τους, για τις λανθασμένες ενέργειές τους, για την αδράνειά τους και όταν τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι διαφορετικά τελικά από αυτά που περίμεναν, τότε να τους κατηγορούν κιόλας! 

Παίρνοντας αφορμή από αυτή μου τη σκέψη, έκανα την ακόλουθη ερώτηση στον κ. Ξυλογιάννη “Γιατί κατά τη γνώμη σας ο Δήμαρχος Αρταίων δεν προέβη σε δραστικές κινήσεις όλο αυτό το διάστημα, ώστε να ενημερώσει τους κατοίκους, να διώξει πιθανές προκαταλήψεις, να κάνει επίσημες συναντήσεις, να μιλήσει ανοιχτά σε όλο το χωριό για το θέμα, αλλά… περίμενε να περάσουν οι μήνες… και να φτάσουμε στο 5-0, για το οποίο τελικά έριξε την ευθύνη στο χωριό;” 

Ο κ. Ξυλογιάννης ευθαρσώς μου απάντησε “έξω από τα δόντια”, δηλώνοντας το εξής: “Κάθε άνθρωπος χαρακτηρίζεται από δύο στοιχεία: από το εγώ και το εμείς.

Το εγώ είναι αυτό που σέρνουμε σαν ζώα και το εμείς είναι αυτό που έχουμε ως κοινωνία”.

Επικοινώνησα και με το Επιμελητήριο Άρτας, όπου ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι θα αναζητηθούν νέες περιοχές εκτός Άρτας για να προχωρήσει η υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι θα κάνει πρόταση στη Δήμαρχο Νικολάου Σκουφά για να βρεθεί μια περιοχή εκεί. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τη Ροζίνα Βαβέτση, η ίδια δήλωσε πως είναι ανοιχτή και θετική σε μια τέτοια πρόταση υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Οψόμεθα!

Πηγή: maxitisartas.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Επιχειρηματικό Πάρκο Άρτας ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ!
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 7224705168053287233
item