«Παγώνουν» για έναν χρόνο τα επιτόκια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές -Τι προβλέπει η απόφαση

«Παγώνουν», για ένα χρόνο, τα επιτόκια με τα οποία επιβαρύνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, όπως προβλέπεται σε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Το ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αποσύνδεσε τα επιτόκια των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το euribor, μετά τις διαδοχικές αυξήσεις στις οποίες προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα συγκεκριμένα επιτόκια αφορούν εκπρόθεσμες καταβολές φόρων και τελών. Πλέον, με την απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα θα παραμείνουν αμετάβλητα έως τις 2 Νοεμβρίου 2023 στο 8,76% τον χρόνο ή στο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Αμετάβλητο, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, παραμένει και το επιτόκιο για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων το οποίο ανέρχεται στο 0,50% για κάθε μήνα καθυστέρησης και στο 6% σε ετήσια βάση. Στα ίδια επίπεδα παραμένουν και τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με τόκο επί του ποσού φόρου που «τρέχει» από την επόμενη ημέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας.

Σε περίπτωση καταβολής υπερβάλλοντος ποσού καταβάλλονται τόκοι στον φορολογούμενο για τη χρονική περίοδο από την ημερομηνία αίτησης επιστροφής του υπερβάλλοντος ποσού φόρου μέχρι την ημερομηνία ειδοποίησης του φορολογούμενου για την επιστροφή του, εκτός εάν η επιστροφή φόρου ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών από την παραλαβή από τη φορολογική διοίκηση της αίτησης επιστροφής φόρου του φορολογούμενου.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Ποια επιτόκια ισχύουν σήμερα

Τα επιτόκια της Εφορίας που ισχύουν σήμερα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις ρυθμίσεις είναι τα ακόλουθα:

Eκπρόθεσμη καταβολή φόρου: 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Πάγια ρύθμιση: το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις. Το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης αναμένεται να επανεξεταστεί εντός του 2023.

Σημειώνεται ότι για μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις ο τόκος υπολογίζεται µε βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ, που δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25% και προσαυξάνεται αναλόγως του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης. Για περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιπλέον είναι 1,5%.

Ρύθμιση 120 δόσεων: το επιτόκιο ανέρχεται στο 3%.

Χρέη πανδημίας: τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας μπορούσαν να ρυθμιστούν σε έως και 72 δόσεις. Για όσους εξοφλήσουν την οφειλή τους σε 36 δόσεις δεν υπάρχει τόκος, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,5%.

*Με πληροφορίες από Ertnews

epirusblog.gr
5 of 5
«Παγώνουν» για έναν χρόνο τα επιτόκια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές -Τι προβλέπει η απόφαση
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6012743002053150746
item