Βρετανία: Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινά το προσωπικό των πανεπιστημίων

Εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία, δάσκαλοι και προσωπικό πανεπιστημίων σε όλη τη Βρετανία πραγματοποιούν απεργία με αίτημα καλύτερους μισθούς, προειδοποιώντας για περαιτέρω κινητοποίησεις και εκτεταμένη αναταραχή ενόψει Χριστουγέννων.

Πάνω από 70.000 μέλη προσωπικού βρετανικών πανεπιστημίων, δάσκαλοι σε ολη τη Σκωτία και εργαζόμενοι των βρετανικών ταχυδρομείων απείχαν σήμερα από την εργασία τους εν μέσω αυξανόμενων αντιπαραθέσεων καθώς εργαζόμενοι και επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρίση του κόστους διαβίωσης.

Η γενική γραμματέας της Ένωσης Πανεπιστημίων και Κολλεγίων (UCU) Τζο Γκρέιντι δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη τριήμερη απεργία είναι η «μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση στην ιστορία της ανώτερης εκπαίδευσης» λόγω της διαμάχης για τις συντάξεις, τις εργασιακές συνθήκες και τους μισθούς.

Δάσκαλοι σε όλη τη Σκωτία ξεκίνησαν την πρώτη ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων ύστερα από την κατάρρευση των συνομιλιών για μια μισθολογική συμφωνία με την κυβέρνηση της Σκωτίας και της Συνέλευσης των Τοπικών Αρχών της Σκωτίας (COSLA). 

Το εργατικό συνδικάτο του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου της Σκωτίας κάλεσε τα μέλη της «σε όλα τα σχολεία της Σκωτίας» να απεργήσουν. Εκπρόσωπος της COSLA δήλωσε ότι το συνδικάτο χρειάζεται να «αναγνωρίσει ότι αυτοί είναι εξαιρετικά δύσκολοι οικονομικοί καιροί».

Οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία της Royal Mail σε όλη τη Βρετανία ξεκινούν σήμερα διήμερες κινητοποιήσεις, που συμπίπτουν χρονικά με τις πωλήσεις της Black Friday.

Η μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ της εταιρίας και της ένωσης εργαζομένων CWU είναι μια από τις πολλές που μαίνονται σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της μισθολογικής αντιπαράθεσης με τους εργαζομένους στους σιδηροδρόμους που έχουν ανακοινώσει προγραμματισμένες απεργίες σε διάστημα δύο μηνών πριν και μετά τις αργίες των Χριστουγέννων.

Οι επικεφαλής των συνδικάτων των σιδηροδρόμων θα συναντηθούν με τον υπουργό Μεταφορών αργότερα σήμερα.

Ο Μάικλ Γκόουβ, υψηλόβαθμο μέλος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι χρειάζεται να υπάρξουν αποδοτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και συνδικάτων.

«Η πρώτη μου σκέψη είναι για αυτούς που επηρεάζονται από την απεργιακή κινητοποίηση, άνθρωποι που, είτε με τα προβλήματα στα ταχυδρομεία ή τις μεταφορές, βλέπουν η καθημερινή τους ζωή να διαταράσσεται», δήλωσε ο Γκόουβ στο BBC.

«Αυτό που θέλω να δω είναι τον κόσμο να συνεχίζει την καθημερινή του ζωή χωρίς προβλήματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

epirusblog.gr
5 of 5
Βρετανία: Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινά το προσωπικό των πανεπιστημίων
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1285056083563362243
item