Ενέργεια: «Ανάσα» ανακούφισης για τους καταναλωτές -Τριπλή υποχώρηση τιμών σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα

Μια «ανάσα» για τους καταναλωτές ενέργειας ανά τον κόσμο μπορεί να χαρακτηριστεί η Τετάρτη (16/11), λόγω της πτώσης στις διεθνείς τιμές.

Τόσο το φυσικό αέριο όσο και το πετρέλαιο κινήθηκαν πτωτικά, φέρνοντας προσδοκίες ότι ο χειμώνας που έρχεται ίσως και να μην είναι τόσο «βαρύς» στο τίμημα ενέργειας όσο αρχικά προβλεπόταν. Και αυτό σε συνδυασμό με τον καιρό, ο οποίος έχει κάνει τη... χάρη στον κόσμο, σε μια δύσκολη καμπή της ανθρωπότητας.

Από νωρίς η τιμή του φυσικού αερίου κινούνταν πτωτικά, μετά από ένα σερί ισχυρής ανόδου τις τελευταίες ημέρες, που έφερε την τιμή του αερίου πάνω από τα 120 ευρώ η Μεγαβατώρα. 

Το κλείσιμο στο σύστημα αναφοράς ΤΤF (ευρωπαϊκό) έφερε την τιμή στα 113,90 ευρώ η Μεγαβατώρα, που σημαίνει υποχώρηση της τάξης του 8,22% ή αλλιώς -10,20 Eurο/MWh.

Ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψε το UK Gas (βρετανικό), το οποίο έκλεισε με πτώση 13,95%, που μεταφράζεται σε ημερήσια κάθοδο 41,7100 πένες ανά θερμική μονάδα.

Αναλυτές επισήμαναν ότι ενδεχομένως η προηγούμενη άνοδος ήταν τεχνικού χαρακτήρα και ήρθε να ισορροπήσει την κατάσταση στις αγορές, δεδομένου ότι η τιμή του φυσικού αερίου τους τελευταίους τρεις μήνες παρουσιάζει συνεχή πτώση.

Έρχεται πανευρωπαϊκό πλαφόν για την τιμή του φυσικού αερίου

Από την πλευρά της, η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου μέσα από την ενεργοποίηση του λεγόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς.

Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι να συμβάλει στον περιορισμό μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των κυβερνήσεων που ζητούν τη δημιουργία του συγκεκριμένου μηχανισμού που θα συγκρατήσει τις τιμές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, oι ακριβείς παράμετροι για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς στο σύστημα αναφοράς TTF (ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου) θα καθοριστούν εκ των προτέρων για να αποφευχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Aυτό αναφέρει το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να περιορίσει τις τιμές αποφεύγοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους για την ασφάλεια του εφοδιασμού, ύστερα και από την έκκληση και των ηγετών της ΕΕ για μια σχετική πρόταση μέτρων, μεταξύ αυτών και ενός προσωρινού «δυναμικού ορίου τιμών».

Το ανώτατο όριο θα ενεργοποιείται εάν η βάση τιμών TTF θα φτάσει σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο και εάν η αύξηση της τιμής δεν αντιστοιχεί σε παρόμοια αύξηση σε επίπεδο παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το Bloomberg.

Υποχώρηση και στην τιμή του πετρελαίου

Όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, επίσης κινείται πτωτικά. Η τιμή του Brent, στις 23:10 φτάνει στα 92,443 δολάρια το βαρέλι, που μεταφράζεται σε ποσοστιαία υποχώρηση 1,53%.

Αντίστοιχα, το crude oil (αμερικανικό) κυμαίνεται την ίδια ώρα στα 85,424 δολάρια το βαρέλι, που σημαίνει ότι υποχωρεί κατά 1,72%.

Στην Αττική η μέση τιμή για τη βενζίνη φτάνει τα 2,067 ευρώ το λίτρο, ενώ το ντίζελ κίνησης είναι στα 2,106 ευρώ.

Τέλος, η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος επίσης σημείωσε πτώση μετά από ένα τριήμερο ανόδου και βρίσκεται πλέον στα 247 ευρώ η Μεγαβατώρα.


epirusblog.gr
5 of 5
Ενέργεια: «Ανάσα» ανακούφισης για τους καταναλωτές -Τριπλή υποχώρηση τιμών σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4712430914748121569
item