Πούτιν: Το κρυφό χαρτί του Ερντογάν για την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας

Στην επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που παίζει παιχνίδι ισορροπιών μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και με τον οποίο διατηρεί πολύ φιλικούς δεσμούς, ποντάρει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με αντιπολιτεύομενα ΜΜΕ στην Τουρκία.

Αλλά και ο Τούρκος πρόεδρος επωφελείται απ’ αυτή τη στήριξη, που εκφράζεται μεταξύ άλλων και με την εισροή ρωσικών κεφαλαίων, απαραίτητων για να επιπλεύσει η κλυδωνιζόμενη οικονομία της χώρας του, να κατευναστεί έτσι η λαϊκή δυσαρέσκεια και να ανακάμψει δημοσκοπικά, την ώρα που ένα ποσοστό 44% των συμπατριωτών του δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν οποιονδήποτε εκτός από τον ίδιο στην αναμέτρηση του Ιουνίου.

Ο Ερντογάν ξεπληρώνει το γραμμάτιο προς το Κρεμλίνο συχνά πυκνά και με δηλώσεις, όπως εκείνη που έκανε προ ημερών, όταν επιστρέφοντας στις 12 Νοεμβρίου από το ταξίδι του στο Ουζμπεκιστάν, δεν δίστασε να εμφανιστεί ως συνήγορος της Μόσχας: «Η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα, δέχεται απεριόριστες επιθέσεις από τη Δύση και ειδικά της ΗΠΑ και ενόψει αυτών των επιθέσεων προβάλει αντίσταση», είπε, σύμφωνα με τον τουρκικό ενημερωτικό ιστότοπο Diken.

Μια δήλωση που θα ξάφνιαζε αν προερχόταν από το στόμα άλλου ηγέτη κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, μόνον που ο Ερντογάν έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους αμφιλεγόμενα σχόλια τους τελευταίους μήνες. 

Η Τουρκία πουλά από τη μία drones στην Ουκρανία και αρνείται να αναγνωρίσει την προσάρτηση περιοχών της από τη Ρωσία, αλλά από την άλλη βάζει έμμεσα διπλωματικές πλάτες στη Μόσχα και αρνείται να μετάσχει στις διεθνείς κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή.

Η πολιτική «ισορροπιών» του Ερντογάν

Η πολιτική αυτή των «ισορροπιών» του Ερντογάν εντάσσεται στο πλαίσιο της ολοένα και πιο ανοιχτής δυσπιστίας του έναντι της Ευρώπης και των ΗΠΑ - την ώρα που ο ίδιος μιλά για σχέση εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης με τον Πούτιν - αλλά και της επιθυμίας που μοιράζεται με τον Ρώσο πρόεδρο για επανασχεδιασμό της διεθνούς τάξης προς όφελος και της χώρας του.


epirusblog.gr
5 of 5
Πούτιν: Το κρυφό χαρτί του Ερντογάν για την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6899980836714799340
item