Άρτα: Αναπαλαιώθηκε η ιστορική Βρύση της Λογαρούς στο Τετράκωμο

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κεντρικών Τζουμέρκων και με την μεγάλη βοήθεια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων αναπαλαιώθηκε η ιστορική και πολυτραγουδισμένη Βρύση της Λογαρούς.

Με μια λιτή αλλά πολύ όμορφη εκδήλωση εγκαινιάστηκε το Σάββατο 29.10.2022 η ιστορική βρύση της Λογαρούς στο Τετράκωμο στην περιοχή Ταμπούρια.

Εδώ έπιναν νερό οι μεγάλοι οπλαρχηγοί: Γεώργιος Καραϊσκάκης και Γώγος Μπακόλας από τη Σκουληκαριά, Μήτρο Κουτελίδας από την Χώσεψη (Κυψέλη), Γιώργος Τσαρακλής από τα Πιστιανά (Δίστρατο). 

Εδώ επίσης σ’ αυτή τη βρύση ξεκουράζονταν αυτοί και τα παλικάρια τους, μετά από τις μεγάλες μάχες που έκαναν με τους Τούρκους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κεντρικών Τζουμέρκων Αντώνης Κοντός αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους είπε:

«Θα ήθελα να σας θυμίσω ένα τραγούδι που αναφέρεται σ’ αυτήν εδώ τη βρύση: «Νάμουν μια πετροπέρδικα στης Λουγαρούς τη βρύση, να λάλαγα κάθε πρωί, δυό ώρες πριν να φέξει..! Να ξύπναγα τη συντροφιά και Μήτρο Κουτελίδα. 

Ξύπνα καημένη συντροφιά και Μήτρο Κουτελίδα, ξύπνα να’ κούσης πόλεμο και φοβερό ντουφέκι. Που είστε παιδιά από το Τζουμερκιό, παιδιά από το Ραδοβύζι, να πολεμάτε δυνατά, όσο και αν ημπορείτε».

Αυτή η πολυτρτραγουδισμένη ιστορική βρύση, της Λογαρούς ή Λαγαρούς, βρίσκεται εδώ μπροστά μας αναπαλαιωμένη, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κεντρικών Τζουμέρκων και με την μεγάλη βοήθεια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Σήμερα οι γενναίοι οπλαρχηγοί: Γεώργιος Καραϊσκάκης, Γώγος Μπακόλας, Μήτρο Κουτελίδας και Γιώργος Τσαρακλής, θα μας βλέπουν από ψηλά και θα χαίρονται βλέποντας, αναπαλαιωμένη την βρύση όπου έπιναν νερό και ξεκουραζόντουσαν, αυτοί και τα παλικάρια τους.

Είχα την τύχη να συνομιλήσω, πριν από πολλά χρόνια, με τον συγχωριανό μου, τον αείμνηστο Γιώργο Τσαρακλή, τον εγγονό του οπλαρχηγού Γιώργου Τσαρακλή…! 

Με πολύ περηφάνια μού έλεγε πως ο παππούς του με 100 παλικάρια πολέμησαν στη βρύση της Λογαρούς στη Μήγερη (Τετράκωμο) και νίκησαν 3.000 Τούρκους. Μου επιβεβαίωσε δηλαδή αυτό που λέει το τραγούδι που σας ανέφερα στην αρχή. «Δεν είναι κρίμα κι άδικο, παρανομιά μεγάλη, να πολεμάν οι εκατό με τρεις χιλιάδες Τούρκους»…

Θα ήθελα τελειώνοντας να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Χασιάκο για την άψογη συνεργασία μας, να συγχαρώ δε τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου μας, τον Απόστολο Γκόρο που ήταν δική του η πρόταση για να αναπαλαιώσουμε αυτή την ιστορική βρύση.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Χασιάκος είπε: «Τα μνημεία αυτά που είναι δεμένα με την ιστορία μας θα πρέπει να αναπαλαιώνονται και να αναδεικνύονται. Ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων θα είναι πάντα αρωγός σε παρόμοιες δράσεις. 

Στην περιοχή μας συνέβησαν πολύ μεγάλα ιστορικά γεγονότα και οφείλουμε να τα προβάλουμε. Η βρύση αυτή εκτός από το να είναι ιστορική, βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον».

Στη συνέχεια ο πάτερ Ανδρέας Γάτας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες ήρωες του 1821. Σε όλους τους παρευρισκόμενους ο Σύλλογος Κεντρικών Τζουμέρκων προσέφερε το γευστικό Τζουμερκιώτικο τσίπουρο και τσιπουρομεζέδες.

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Αναπαλαιώθηκε η ιστορική Βρύση της Λογαρούς στο Τετράκωμο
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 8192791680826896113
item