Η Γερμανία ετοιμάζεται για black out και ρεύμα με δελτίο -Στο «συρτάρι» συμβόλαια μείωσης χρήσης σε βιομηχανίες

Η Γερμανία επιδιώκει να συνάψει νέες συμφωνίες με τους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για να μειώσει την χρήση κατά τον χειμώνα σε περίπτωση που το φυσικό αέριο διατίθεται με δελτίο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δύο μεγαλύτεροι φορείς εκμετάλλευσης δικτύου στη νότια Γερμανία προσεγγίζουν τεράστιους κατασκευαστές όπως η BASF SE για να μάθουν κατά πόσο μπορούν να μειώσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον χρειαστεί. 

Οι συνομικίες έχουν ήδη ξεκινήσει με ορισμένες εταιρείες για να συμφωνήσουν σε συμβόλαια που θα επιτρέπουν τα black out για ορισμένες ώρες την ημέρα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, σύμφωνα με φορέα του κλάδου.

Η Γερμανία παράγει περίπου το 15% της ενέργειάς της από φυσικό αέριο, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει έλλειμμα επειδή, σε περίπτωση έντονου κρύου, οι προμήθειες είναι πιθανό να εξαντληθούν στην κάλυψη της ζήτησης των νοικοκυριών για θέρμανση. 

Η Γερμανία ήταν απρόθυμη να παραδεχτεί ότι οι περικοπές μπορεί να γίνουν απαραίτητες αυτόν τον χειμώνα σε σύγκριση με τη γειτονική Γαλλία, η οποία έχει δηλώσει ότι ενδεχομένως να χρειαστεί black out εκατοντάδων ωρών.

«Πολύ ρεαλιστικός» ο κίνδυνος black out τον χειμώνα στη Γερμανία, λένε οι ειδικοί

Το σχέδιο της Γερμανίας προβλέπει οργανωμένες διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές, επιτρέποντας στις εταιρείες να προγραμματίσουν τον σχεδιασμό τους εκ των προτέρων. Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας είπε ότι «δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού ή η σταθερότητα του συστήματος διατρέχουν κίνδυνο».

«Ο συντονισμός γίνεται τώρα διμερώς. Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος να δούμε black out τον χειμώνα είναι πολύ ρεαλιστικός», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Sebastian Bolay, ειδικός σε θέματα ενέργειας στην Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων.

Ορισμένες περιοχές της Γερμανίας είναι καλύτερα προετοιμασμένες από άλλες με τις νότιες πολιτείες να αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους κατάρρευσης λόγω της χαμηλότερης δυναμικότητας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη κάνει παρόμοιες προετοιμασίες για διακοπές στην παροχή ρεύματος αυτόν τον χειμώνα, αφού η Ρωσία διέκοψε τις αποστολές φυσικού αερίου ως αντίποινα για τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Amprion GmbH και η Tennet TSO GmbH, δύο από τους μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, δήλωσαν ότι πράγματι διεξάγουν συνομιλίες με εταιρείες.


epirusblog.gr
5 of 5
Η Γερμανία ετοιμάζεται για black out και ρεύμα με δελτίο -Στο «συρτάρι» συμβόλαια μείωσης χρήσης σε βιομηχανίες
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 875350044319138492
item