Σεισμός 7 Ρίχτερ στα νησιά του Σολομώντα

Πολύ ισχυρός σεισμός 7 βαθμών έπληξε σήμερα τα νησιά του Σολομώντα, ταρακουνώντας κτίρια, ρίχνοντας αντικείμενα στο έδαφος και προκαλώντας ολιγόωρη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε ορισμένες συνοικίες στην πρωτεύουσα, την Χονιάρα.

Δεν είχαν αναφερθεί ούτε κάποιος σοβαρός τραυματισμός ούτε, ιδιαίτερες υλικές ζημιές μερικές ώρες μετά τη δόνηση.

«Ήταν μεγάλος» σεισμός, αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζόι Νίσα, που εργάζεται στην υποδοχή των πελατών του ξενοδοχείου Heritage Park στη Χονιάρα, προσθέτοντας «ορισμένα αντικείμενα μέσα στο ξενοδοχείο έπεσαν κάτω. Όλοι μοιάζουν να είναι καλά, παρότι έχουν πανικοβληθεί».

Δημοσιογράφος του πρακτορείου που βρίσκεται στη Χονιάρα μετέδωσε πως ο σεισμός διήρκεσε περίπου είκοσι δευτερόλεπτα. 

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε ορισμένες συνοικίες της πόλης και κόσμος βγήκε από γραφεία και σπίτια για να σπεύσει να αναζητήσει καταφύγιο σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, λόγω του φόβου ότι θα χτυπούσε τσουνάμι.

«Φοβήθηκα στ’ αλήθεια, όταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκα τέτοιο σεισμό», αφηγήθηκε υπεύθυνη του Casino Hotel στη Χονιάρα, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Το κτίριο στ’ αλήθεια ταρακουνήθηκε βίαια», πρόσθεσε η ίδια. «Ήταν πολύ δυνατός σεισμός, μας πήγε από τη μια πλευρά στην άλλη», συμπλήρωσε.

Δεκάδες πελάτες και μέλη του προσωπικού έσπευσαν να βγουν από το κτίριο και πήγαν στον χώρο στάθμευσης, ελπίζοντας πως δεν θα τους χτύπαγαν συντρίμμια καθώς έβγαιναν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των νήσων του Σολομώντα, ο Τζον Μούρια, μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες στις οποίες βλέπει κανείς επίσημα έγγραφα σκορπισμένα στο γραφείο του.

Ο σεισμός έγινε σε σχετικά μικρό εστιακό βάθος 13 χιλιομέτρων, στα ανοικτά του Νοτιοδυτικού νησιού και της νήσου Γκουανταλκανάλ.

Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους τριών μέτρων, που θα μπορούσε να πλήξει περιοχές σε ακτίνα ως και 300 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο της δόνησης, 55 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Χονιάρα, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC). Ωστόσο, αργότερα το κέντρο ανακοίνωσε πως η απειλή «σε μεγάλο βαθμό» πέρασε.

Καθώς πλησίαζε η νύχτα, η ηλεκτροδότηση άρχιζε να αποκαθίσταται σε όλη τη Χονιάρα. Οι αρχές συνέστησαν ωστόσο στους κατοίκους επαγρύπνηση.

«Αναμένουμε μετασεισμούς, ο κόσμος πρέπει να προσέχει», συνόψισε ο Ντέιβιντ Χίμπα Χιράσια, διευθυντής της μετεωρολογικής υπηρεσίας των νησιών του Σολομώντα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 20.000 άνθρωποι ζουν σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο. Τα νησιά του Σολομώντα έχουν πληθυσμό περίπου 800.000 κατοίκων.

epirusblog.gr
5 of 5
Σεισμός 7 Ρίχτερ στα νησιά του Σολομώντα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1968570837904223740
item