Τσακλόγλου: Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι 7,5%-8% -Θα δίνονται με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού

Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις αυξήσεις στις συντάξεις της τάξεως του 7,5-8% μίλησε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Tσακλόγλου, διευκρινίζοντας ότι αυτές θα δίνονται με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού.

«Πράγματι, στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις οι οποίες αναφέρονται στο πώς ακριβώς θα γίνει η αύξηση των συντάξεων την επόμενη χρονιά. 

Ο νόμος λέει ότι δίνονται αυξήσεις οι οποίες είναι το μισό του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ και του ρυθμού του πληθωρισμού. Αλλά και τα δύο αυτά τα νούμερα τα δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά τα δημοσιεύει με κάποια χρονική υστέρηση» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Τσακλόγλου.

Οι συντάξεις δίνονται με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού

Μιλώντας για τις αυξήσεις στις συντάξεις είπε ότι στην πραγματικότητα είναι μία δόση και μια πολύ μικρή συμπληρωματική τονίζοντας ότι οι αυξήσεις δίνονται με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού.

«Βλέποντας ορισμένα στοιχεία σαν οικονομολόγος και χωρίς να έχω κάποια εσωτερική πληροφόρηση, υποθέτω ότι θα είναι κάπου μεταξύ 7,5% και 8%» είπε ο υφυπουργός διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι αυξήσεις θα δοθούν από την 1η Ιανουαρίου. 

«Χρειάζονται δύο μήνες για να το εφαρμόσει ο ΕΦΚΑ, το οποίο σημαίνει ότι θα δούνε τις αυξήσεις από τη σύνταξη του Φεβρουαρίου, δηλαδή στα τέλη Ιανουαρίου. Θα δοθούν αναδρομικά για τον ένα μήνα», πρόσθεσε.

Τα όρια ηλικίας έχουν καθοριστεί με το νόμο Κατρούγκαλου

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα όρια ηλικίας των συντάξεων, διευκρινίζοντας ότι «καθορίστηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου. 

Υπήρχαν μεταβατικά όρια τα οποία έληξαν πέρυσι και ουσιαστικά πηγαίνουμε σε όλους όπου είναι το κανονικό. Το όριο για πλήρη συνταξιοδότηση είναι τα 62 χρόνια. Υπήρχε μια μικρή κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων».

Εξήγησε γιατί έδωσε την παράταση για τα όρια συνταξιοδότησης που ισχύουν και τη φετινή χρονιά. «Ακόμα και όσοι το έχουν κατοχυρώσει φέτος μπορούν να το ασκήσουν και αργότερα. Δηλαδή ας μη σπεύσει κάποιος επειδή φέτος κλείνει αυτή η περίοδος να πει ότι θα πάω να το ασκήσω τώρα», πρόσθεσε σχετικά.

O κ. Τσακόγλου αναφέρθηκε και στις προσαυξήσεις στις συντάξεις διευκρινίζοντας ότι θα αφορούν και τους νέους συνταξιούχους. Όσον αφορά την Εθνική Σύνταξη δήλωσε ότι αναπροσαρμόζεται και η αύξηση θα αφορά όλους.

epirusblog.gr
5 of 5
Τσακλόγλου: Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι 7,5%-8% -Θα δίνονται με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1584537408273083059
item