Σύντομα στην Ελλάδα το 15ο NH90 – Χωρίς FOS ακόμη ο τύπος

Δεν είναι μόνο τα μαχητικά αεροπλάνα Rafale F3R και τα αναβαθμιζόμενα F-16 Block 72 που παραλαμβάνονται αυτό το διάστημα και για αρκετό χρόνο ακόμη, από τις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Ένα ακόμη αεροπορικό μέσο, πρόκειται να αφιχθεί στην Ελλάδα εντός του τρέχοντος μηνός και συγκεκριμένα ένα ελικόπτερο NH90 που προορίζεται για την Αεροπορία Στρατού.

Πρόκειται για το “ΕΣ 889”, που αναμένεται να ταξιδέψει από την Γαλλία και να προσγειωθεί στα Μέγαρα, κατά τα τέλη Νοεμβρίου.

Το συγκεκριμένο ελικόπτερο, είναι το πρώτο από τα έξι τελευταία της αρχικής συμβάσεως 20 ελικοπτέρων, των οποίων είχε διακοπεί η παράδοση από το 2015 και γι’ αυτά συνήφθη η 6η Τροποποίηση της Σύμβασης Υπ΄αριθμ.: 034Α/03, η οποία υπεγράφη στις 8 Απριλίου 2021.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της συγκεκριμένης τροποποιήσεως, το πρώτο ελικόπτερο επρόκειτο να παραδοθεί 13 μήνες μετά την υπογραφή, επομένως έχει σημειωθεί ένα χρονικό διάστημα μηνών καθυστερήσεως.

Όπως έχουμε σημειώσει παλαιότερα, στο νέο ελικόπτερο και τα επόμενα, θα ενσωματώνονται όλες οι τελευταίες τροποποιήσεις που έχει εκδόσει ο κατασκευαστής υπό τύπον τεχνικών οδηγιών. 

Τα πρώτα NH90 που παρέλαβε η Αεροπορία Στρατού ήταν Αρχικής Επιχειρησιακής Ικανότητος + (IOC+) ενώ τα υπόλοιπα μέχρι το 14ο ελικόπτερο, είναι Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητος (FOC) αλλά δεν ενσωματώνουν τις πιο πρόσφατες τροποποιήσεις. 

Οι τροποποιήσεις θα πρέπει να γίνουν και στα 14 ελικόπτερα που έχουν παραδοθεί ήδη αλλά ειδικώς στην περίπτωση των 4 αρχικών με IOC+ (τα οποία είναι καθηλωμένα εδώ και χρόνια), αυτά θα πρέπει να μεταφερθούν στην Γαλλία προκειμένου να υποβληθούν στις σχετικές εργασίες. 

Μεταξύ των τροποποιήσεων, περιλαμβάνονται αλλαγές σε κεραίες ασυρμάτων και δομικές ενισχύσεις στο δάπεδο με πιο πυκνές δομικές κυψέλες (honeycomb).

Η τεχνική υποστήριξη των NH90 σε ελληνική υπηρεσία εξασφαλίζεται βραχυπρόθεσμα από την σύμβαση συντηρήσεως κόστους 5 εκατ. €. που ανατέθηκε την περασμένη άνοιξη. 

Εκκρεμεί όμως ακόμη η σύναψη συμβάσεως Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) ύψους 50 εκατ. € που έχει ενεργοποιήσει – εγκρίνει η Βουλή από τις 14 Οκτωβρίου 2021, για την υποστήριξη σε μακροπρόθεσμη βάση.


epirusblog.gr
5 of 5
Σύντομα στην Ελλάδα το 15ο NH90 – Χωρίς FOS ακόμη ο τύπος
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 8806812557649273989
item