Οι κορβέτες δεν τελείωσαν: Η option της 4ης Belh@rra συνοδεύεται με κορβέτες Gowind *Γαλλικό «χτύπημα» με νέες προτάσεις [video - photos]

Το μείζον θέμα της ενίσχυσης του πολεμικού στόλου, μπορεί η κυβέρνηση να το μετέθεσε χρονικά, παραμένει όμως ίσως η πρώτη προτεραιότητα και αυτό διότι οι πάντες αντιλαμβάνονται- πλην ελαχίστων- πως μόνο η δυναμική του στόλου μπορεί να αποτελέσει το μακρύ δόρυ της Ελληνικής διπλωματίας απέναντι στην αμφισβήτηση κυριαρχίας στην θάλασσα και την επιχείρηση δημιουργίας τετελεσμένων από την γείτονα, η οποία δεν κρύβει τις προθέσεις της.

Τις τελευταίες εβδομάδες μονοπωλεί το ενδιαφέρον η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου στην Αθήνα. Συζητήσεις και σενάρια δίνουν και παίρνουν για ένα εξοπλιστικό πακέτο που διεκδικεί η Γερμανία, το οποίο εστιάζει στην ενίσχυση του δυναμικού του Στρατού Ξηράς. 

Όμως μέσα εκεί δεν αποκλείεται να «στριμωχτούν» και οι υφιστάμενες φρεγάτες ΜΕΚΟ, των οποίων ο εκσυγχρονισμός θεωρείται βέβαιος.

Την ίδια στιγμή όμως κύκλοι του υπουργείου φέρονται να διαβεβαιώνουν τους Ναυάρχους, πως τα 2 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ κι ότι άλλο προκριθεί από το ναυτικό Επιτελείο, είναι ανέγγιχτα και αυτά τα χρήματα θα πάνε εκεί που πρέπει, ώστε ο στόλος να προχωρήσει στην επόμενη μέρα, με τις επιλογές των χρηστών του και κανενός άλλου.

Όμως και στο ναυτικό Επιτελείο δεν κρύβουν πηγές, πως αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…την «δευτερολογία» των μνηστήρων, τουλάχιστον σ’ ότι έχει να κάνει με το project των τεσσάρων νέων κορβετών.

  • Το χτύπημα των Γάλλων

Οι πληροφορίες που φτάνουν από τις εταιρείες που έχουν προκριθεί στην επιχειρησιακή αξιολόγηση, είναι πως επεξεργάζονται ακόμη πιο δελεαστικές προτάσεις και μάλιστα απόλυτα εναρμονισμένες με την εξέλιξη του «ψαλιδίσματος» του αρχικού budget που είχε υπολογιστεί για το Πολεμικό Ναυτικό.

Σε κάθε περίπτωση από το Πολεμικό Ναυτικό εκείνο που προκρίνεται ως το επόμενο βήμα- πέραν των ΜΕΚΟ- αφορά την ενεργοποίηση της προαίρεσης για την 4η φρεγάτα Belh@rra ώστε να συμπληρωθεί η πανίσχυρη τετράδα της κλάσης «ΚΙΜΩΝ».

  • Οι Επιτελείς κατά τις συσκέψεις με την πολιτική ηγεσία έχουν εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια πως εφόσον ενεργοποιηθεί η option αυτή, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα αυτή τη στιγμή που θα προμηθεύεται αντιαεροπορική φρεγάτα με ψηφιακές δυνατότητες, ισχυρή ανθυποβρυχιακή δράση αλλά και θωρακισμένη από κυβερνοεπιθέσεις, σε τιμή κάτω του εντός δισεκατομμυρίου.

Και σε αυτό το σημείο ακριβώς οι Γάλλοι φέρονται αποφασισμένοι να «χτυπήσουν» δια των κορβετών Gowind. Οι πληροφορίες που φτάνουν από το Παρίσι αναφέρουν πως σε αυτό το παζλ των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. αυστηρά 500 εκ ευρώ οδεύουν για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ) , η κατασκευάστρια εταιρεία καταλήγει ότι μπορούν να «χωρέσουν» ίσως δυο κορβέτες για αρχή, σίγουρα άνευ όπλων…



































































































































Οι Γάλλοι από την πρώτη κιόλας στιγμή που κατέβηκαν στην «αρένα» των κορβετών ήθελαν πρώτοι να χτυπήσουν την καλύτερη προσφορά.

Παράλληλα έχουν δείξει ότι δεν θέλουν να χάσουν σε αυτή την «κούρσα», όσο κι αν οι Ιταλοί αθόρυβα δούλεψαν μεθοδικά και έφεραν προσφορά η οποία συνοδεύεται και με την είσοδό τους στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Μέσα στην 3άδα που έχουν προκριθεί της επιχειρησιακής αξιολόγησης του Πολεμικού Ναυτικού και που ο φάκελος αυτός βρίσκεται από το καλοκαίρι στα χέρια του πρωθυπουργού, είναι οι γαλλικές κορβέτες Gowind ως η δεύτερη επιλογή, με την Ιταλική Doha να προηγείται κατ’ ελάχιστο, ενώ τρίτη στην κατάταξη είναι οι κορβέτες Sigma των Ολλανδών.

Ο ρυθμός εργασιών, καταλυτικός παράγοντας

Οι Γάλλοι στηρίζουν την πρόταση τους στην ταχύτατη παράδοσης, για κάθε πλοίο περίπου 32 μήνες, δίνοντας με αυτό τον τρόπο και τον χρόνο που απαιτείται στην Ελλάδα ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τα ναυπηγεία.

Και με τον τρόπο αυτό το πρόγραμμα των κορβετών να συνεχιστεί απρόσκοπτά στην Ελλάδα, δίνοντας ανάσα στον προβληματικό αυτή τη στιγμή ναυπηγικό τομέα.

  • Άλλωστε οι fast track διαδικασίες κατασκευής των πλοίων στο ναυπηγείο του Λοριάν και ειδικά των δυο πρώτων FDI είναι κάτι που σχολιάστηκε και από τον Έλληνα Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, που βρέθηκε στη Βρετάνη για τον δεξαμενισμό της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ».

«Το πρόγραμμα των φρεγατών FDI που εισηγήθηκε το ΠΝ, υλοποιείται και εξελίσσεται απολύτως ικανοποιητικά, εντός των τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων, γεγονός που επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών και την πληρότητα σχεδίασης και υλοποίησης ενός σύνθετου και εξαιρετικά απαιτητικού προγράμματος.

Δεν μπορώ λοιπόν, ως Αρχηγός ΓΕΝ, να μην εκφράσω την ικανοποίησή μου, για τη δικαίωση μίας επιλογής που σε ελάχιστο χρόνο, πέρασε από την φάση της διερεύνησης και εισήγησης, σε αυτή της υλοποίησης.»

Αυτά σημείωσε για την πρόοδο των εργασιών ο Έλληνας Αρχηγός, ευχαριστώντας την κυβέρνηση, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στις επιλογές του μέλλοντος για το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ δεν παρέλειψε ν’ αφιερώσει τη μέρα εκείνη στις γυναίκες και άνδρες του ναυτικού οι οποίοι μέσα από τον καθημερινό τους αγώνα εγγυώνται την ασφάλεια στο παρόν και το μέλλον με τη ναυτική υπεροχή.


epirusblog.gr
5 of 5
Οι κορβέτες δεν τελείωσαν: Η option της 4ης Belh@rra συνοδεύεται με κορβέτες Gowind *Γαλλικό «χτύπημα» με νέες προτάσεις [video - photos]
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 299494615517192786
item