Δεν είναι μόνο τα Marder! Κι άλλη έκπληξη στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Ο κύβος ερρίφθη και τα πρώτα Marder έρχονται στην Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου από την Γερμανία αντικαθιστώντας τα BMP-1, που στέλνει η χώρα μας στην Ουκρανία

Οκύβος ερρίφθη και τα πρώτα Marder έρχονται στην Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου από την Γερμανία αντικαθιστώντας τα BMP-1, που στέλνει η χώρα μας στην Ουκρανία.

Tα MARDER θα βαφτούν στα χρώματα των ελληνικών ΕΔ,  θα τοποθετήσουν σε αυτά το εθνόσημο– αφού κατά τα άλλα έχουν περάσει όλες τις σχετικές επιθεωρήσεις – και θα κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, στην Θεσσαλονίκη. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα pameevro.gr, τα Marder μετά την παρέλαση θα μεταφερθούν κυρίως σε στρατιωτικές μονάδες του Έβρου για να αυξήσουν την στρατιωτική ισχύ στην περιοχή.

Αυτή τη στιγμή, 10 τεθωρακισμένα οχήματα Marder TOMA είναι πλήρως επιχειρησιακά και ελεγμένα, έτοιμα για αποστολή στην Ελλάδα και τις επόμενες μέρες θα φτάσουν τα 40.

Η Γερμανία δίνει στην Ελλάδα 100 Marder σε έκδοση 1A3. Αυτά είναι αρχικά η γερμανική έκδοση του TOMA. 

Ταιριάζει στον Ελληνικό Στρατό γιατί έχει στις τάξεις του ήδη τέσσερις εκδόσεις αρμάτων μάχης LEOPARD και οι τεχνικοί είναι εξοικειωμένοι με τη γερμανική φιλοσοφία δεδομένου ότι κοινά στοιχεία με το LEOPARD 1.

Δεδομένου ότι τα Marders έχουν 600 ίππους, αναμένεται να σχηματιστεί ένας ισχυρός στόλος TOMA που θα μπορεί να ακολουθεί τα άρματα μάχης LEO2 HEL.

Έκπληξη

Μια ακόμη έκπληξη όμως μας περιμένει σύμφωνα με την στήλη "Βηματοδότης" της γνωστής εφημερίδας "το Βήμα". Στην παρέλαση, πέραν των Marder, θα παρελάσουν και τα Rafale καθώς και το θρυλικό Spitfire, με Έλληνα πιλότο. Με την παραλαβή των πρώτων Marder θα παραδοθούν και τα ελληνικά BMP-1, από τα οποία εδώ και καιρό αφαιρέθηκαν τα εθνόσημα.

Σύμφωνα πάντα με την στήλη ''Βηματοδότης'', έως την ώρα που έγραφαν αυτές τις πληροφορίες, δεν έχει παραδοθεί κανένα ελληνικό άρμα στους Ουκρανούς, γιατί, όπως ειπώθηκε, περιμένουν πρώτα να έρθουν τα γερμανικά που θα αντικαταστήσουν τα ελληνικά και μετά να αρχίσει η παράδοση των BMP-1. 

Αναφέρουμε και τις δηλώσεις του Στρατηγού Ζιαζιά,  ο οποίος είχε πει:

Το γερμανικής κατασκευής Marder 1A3/5, αν κι επίσης παλιάς σχεδίασης, εντούτοις είναι ανώτερο σε σχέση με το ΒΜΡ-1 και προσφέρει ανώτερη προστασία στους επιβαίνοντες στρατιώτες. 

Η φιλοσοφία κατασκευής τους είναι πολύ κοντά στα Leopard 1A5 του Στρατού μας , και οι τεχνικοί μας δεν θα δυσκολευτούν καθόλου να τα εντάξουν στις Μονάδες, ενώ η όποια εκπαίδευση θα είναι απλή και σε μικρό χρονικό διάστημα. Διαθέτει πυροβόλο 20 χιλ. , με ταχυβολια 880 διατρητικά βλήματα το λεπτό , δηλαδή τεράστια ισχύ πυρός. 

Βεβαίως και δεν αποτελούν την αιχμή της τεχνολογίας αφού πρόκειται για οπλικά συστήματα της δεκαετία του ’80 . Όμως, προσφέρουν καλύτερη θωράκιση από τα ΒΜΡ που θα αντικαταστήσουν, μεγαλύτερη ασφάλεια και επιπλέον ταχύτητα και βέβαια καλύτερα όργανα σκοπεύσεως και νυχτερινού αγώνα .

Ουσιαστικά θα είναι το πρώτο ΤΟΜΑ που εισέρχεται σε υπηρεσία του Στρατού μας μετά το ΑΜΧ-10. 

epirusblog.gr
5 of 5
Δεν είναι μόνο τα Marder! Κι άλλη έκπληξη στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1473040163970753008
item