Με την τουρκική άσκηση Kararlilik 22 σε εξέλιξη συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για όλα τα σενάρια εμπλοκής με την Τουρκία

«Παρθενική» εμφάνιση για τον Τούρκο Α/ΓΕΝ και Αρχηγό Στόλου στα νέα τους επιτελικά και επιχειρησιακά καθήκοντα κατά την διακλαδική άσκηση «Kararlilik 22».

Ήδη όλες οι πληροφορίες που φτάνουν αλλά και βλέπουν στο Ελληνικό Επιτελείο είναι πως οι δυο Ναύαρχοι θέλουν να δώσουν την καλύτερή τους αλλά και πιο σκληρή εικόνα. 

Το προσωπικό τους στοίχημα είναι να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών όλων εκείνων που τους επέλεξαν μέσα από το Ανώτατο Συμβούλιο της Άγκυρας πριν λίγο καιρό.

Ο Τούρκος Α/ΓΕΝ ErcümentTatlıoğlu, γνώστης των Διεθνών Σχέσεων με θητείες στο ΝΑΤΟ και σε άλλες καίριες θέσεις που άπτονται της αμυντικής διπλωματίας. 

Στο βιογραφικό του ξεχωρίζουν οι θέσεις σε αντιτορπιλικά και τον αποβατικό στόλο της Τουρκίας, ιδίως αυτόν που ανήκει στην Στρατιά του Αιγαίου. 

Θεωρείται ένας αξιωματικός που γνωρίζει πολύ καλά την γεωγραφία του Αιγαίου κι έχει μελετήσει ιδιαίτερα τα των αποβατικών ενεργειών, μιας και η πολιτική του ηγεσία ποντάρει πάντοτε σε αυτή την στρατιωτική ενέργεια ώστε ν’ απειλεί μονίμως την Ελλάδα.

Η συγκέντρωση δυνάμεων στην άσκηση «Kararlilik 22»μαρτυρά, όπως γίνεται σε κάθε τουρκική άσκηση, ότι τις ναυτικές δυνάμεις θα ενισχύσουν τα πλωτά της τουρκικής ακτοφυλακής, δηλαδή τα πληρώματα που πολύ συχνά προκαλούν με τα «νταηλίκια» τους στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. 

Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θέλει να διαφημίσει ότι ο στόλος που θα λάβει μέρος στην άσκηση είναι ιδιαίτερα μεγάλος και ικανός για όλα.

Και μένει να φανεί ποιος θα είναι ο σχεδιασμός ο οποίος θα κάνουν οι δυο νέοι στην ηγεσία του τουρκικού ναυτικού. Επιχειρησιακά ο Αντιναύαρχος, Αρχηγός Στόλου Kadir Yildizθα θελήσει να βάλει φωτιά και να προκαλέσει; ή θα διατηρηθεί το υπάρχων κλίμα στο πεδίο, όπου τουλάχιστον σε επίπεδο πολεμικού ναυτικού, οι Τούρκοι φροντίζουν να είναι αρκετά προσεκτικοί καθώς πάντοτε αισθάνονται το στενό μαρκάρισμα των πληρωμάτων του Πολεμικού Ναυτικού σε κάθε γωνιά του Αιγαίου.

Σ’ ότι έχει να κάνει με τον αέρα, στο Επιτελείο ήδη έχουν αυξήσει τα readinessμιας και γνωρίζουν πως οι Τούρκοι θα θελήσουν να προκαλέσουν με κάθε διαθέσιμο αεροπορικό μέσο.

Την ίδια στιγμή, την Τετάρτη το πρωί στην Αθήνα συγκαλείται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, το οποίο έχει ψηλά στην ατζέντα του τα Ελληνοτουρκικά.

Πληροφορίες, εκτίμηση, άμεση κινητοποίηση και απάντηση εκεί που απαιτείται είναι τα στοιχεία της βάσης πάνω στα οποία κινείται η στρατιωτική ηγεσία, η οποία θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό, όπως και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για όλες τις πιθανότητες που υπάρχουν και σχετίζονται με την αντιμετώπιση μιας κατάστασης στο Αιγαίο ή και την Μεσόγειο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, σημειώνουν με νόημα στρατιωτικές πηγές, βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση και αυτό το κάνουν πάντοτε, 365 ημέρες τον χρόνο, αλλά και σε μια ετοιμότητα η οποία έχει να κάνει με τις γνώσεις που έχουν ώστε ν’ απαντήσουν και ν’ αντιδράσουν εκεί που χρειάζεται.

Στο ΚΥΣΕΑ θα ξεδιπλωθούν όλα τα πιθανά σενάρια πάνω στα οποία θα θελήσει να κινηθεί η Τουρκία. 

Και πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πρέπει να παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό, τουλάχιστον τρεις λύσεις για το κάθε σενάριο στις οποίες όμως εκείνο που έχει σημασία είναι η ταχύτητα αποτροπής τετελεσμένων πριν την οποιαδήποτε παγίωση μιας δυσάρεστης κατάστασης.

Μετά τα συμπεράσματα του 2020 οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προχωρήσει εκατοντάδες φορές στην εκτέλεση ασκήσεων οι οποίες αφορούν αποτρεπτικές ενέργειες κατά της Εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Όμως εκτός των Ελληνοτουρκικών, σύμφωνα με πληροφορίες στο ΚΥΣΕΑ θα συζητηθούν εξοπλιστικά τα οποία έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του Στρατού Ξηράς.

Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι εκτός επίσημης ατζέντας στο περιθώριο του συμβουλίου θα συζητηθεί και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα δυο προγράμματα που «κονταροχτυπιούνται» είναι αυτό της αναβάθμισης των ΜΕΚΟ και της ενεργοποίησης της 4ης φρεγάτας Belh@rraώστε να κλειδώσει ο αριθμός των φρεγατών κλάσης «ΚΙΜΩΝ».

epirusblog.gr
5 of 5
Με την τουρκική άσκηση Kararlilik 22 σε εξέλιξη συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για όλα τα σενάρια εμπλοκής με την Τουρκία
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6633343463065179554
item