Στην Κύπρο ο Σκρέκας -Για το East Mediterranean Gas Forum και την έναρξη εργασιών του EuroAsia Interconnector

Παρουσία των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Κώστα Σκρέκα, της Αιγύπτου Tarek El Molla και της Ιορδανίας Saleh Al-Kharabsheh και με σημαντικά ζητήματα στην ατζέντα του συνέρχεται σήμερα στη Λευκωσία το EMGF (East Mediterranean Gas Forum).

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν σημαντικά θέματα, όπως η ενεργειακή μετάβαση και η ενεργειακή ασφάλεια, η απανθρακοποίηση του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ο ρόλος που η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να διαδραματίσει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Το EMGF Energy Transition Conference διεξάγεται στο πλαίσιο της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον EMGF για το 2022 και συνδιοργανώνεται στην Κύπρο από το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου, με τη στήριξη της Γραμματείας του Φόρουμ. 

Όπως ανέφερε η υπ. Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου, η οποία υποδέχεται τους ομολόγους της και άλλους εκπροσώπους διεθνών οργανισμών ΦΑ και ΑΠΕ, στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο, έχει προσκληθεί και θα παραστεί η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, ενώ συνολικά έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους πέραν των 100 συνέδρων, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των εταιρειών στη Συμβουλευτική Επιτροπή της Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου (Gas Industry Advisory Committee) του Φόρουμ. Παρών θα είναι και ο γενικός γραμματέας του EMGF Osama Mobarez.

Ποιοι συμμετέχουν

Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει, με ομιλία του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Στο EMGF συμμετέχουν ως μέλη η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη, ενώ καθεστώς Παρατηρητών έχουν η ΕΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα και οι ΗΠΑ.

Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή έναρξης κατασκευαστικών εργασιών του έργου EuroAsia Interconnector για το τμήμα Κύπρου -Κρήτης.

Πρόκειται για Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των συστημάτων μεταφοράς της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ. 

Αποτελείται από υποθαλάσσια καλώδια συνεχούς ρεύματος (DC) και από χερσαίους σταθμούς μετατροπής HVDC σε κάθε σημείο σύνδεσης και έχει συνολική δυναμικότητα 1000 MW σε πρώτη φάση και 2000 MW σε δεύτερη φάση, με συνολικό μήκος 898km και μέγιστο υποθαλάσσιο βάθος 3000m.

To συνολικό κόστος της διασύνδεσης Κύπρος - Ελλάδα - Ισραήλ ανέρχεται στα €2.5 δισ., εκ των οποίων τα €1.575 αφορούν το Κύπρος – Κρήτη και το υπόλοιπο ~€1 δισ. το Κύπρος – Ισραήλ και εκτιμάται ότι πέραν του τερματισμού της ενεργειακής απομόνωσης για την Κύπρο, θα αναδείξει και την σημασία της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

Το έργο έχει εγκριθεί για να λάβει χορηγία ύψους €657 εκατ. από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility, CEF) και έχει ενταχθεί στο Σχέδιο «Κύπρος – το αύριο» για να τύχει χρηματοδότησης συνολικού ύψους €100 εκατ. από τον μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

epirusblog.gr
5 of 5
Στην Κύπρο ο Σκρέκας -Για το East Mediterranean Gas Forum και την έναρξη εργασιών του EuroAsia Interconnector
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3959440735870071386
item