Άρτα: Παραδόθηκε στο κοινό η ανακαινισμένη αίθουσα του «Σκουφά» με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση

Ο ανανεωμένος χώρος του Μ/Φ Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς», αποτελεί άλλο ένα σημείο πάνω στον χάρτη των δράσεων του Ιδρύματος Ωνάση σε όλη την Ελλάδα


Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ανακαινισμένης αίθουσας εκδηλώσεων του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ». Το Ίδρυμα Ωνάση χρηματοδότησε την ανακαίνιση του χώρου, ενώ καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη θετική εξέλιξη για την πόλη μας έπαιξε η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση και ο Νικόλαος Μπανταλούκας, πρόεδρος του Συλλόγου.

Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση εντάσσεται στις ενέργειες που υλοποιούνται κάτω από την ομπρέλα του πυλώνα του Πολιτισμού, ο οποίος εκτείνεται, ειδικά για την περίοδο 2022-23, σε όλη την Ελλάδα. 

Με «πρώτες ύλες» την απορία, τη γνώση και το πείραμα και με μοναδική κατεύθυνση το μέλλον, το Ίδρυμα Ωνάση ανακαλύπτει τις πόλεις και την κρυμμένη ενέργειά τους, απελευθερώνει τις δυνάμεις τους, αναδεικνύει τα μνημεία ή τους φορείς της δημιουργικής παράδοσης, συναντάει τους θετικούς ανθρώπους του πολιτισμού. 

Με αυτόν τον τρόπο, μεταφέρει συνεχώς μέσα στην Ελλάδα το μήνυμα μιας κοινωνίας που επιμένει να δημιουργεί, ακόμη και όταν οι συνθήκες μοιάζουν αντίξοες. Το τοπικό γίνεται συλλογικό και η συλλογική γνώση εφαρμόζεται σε τοπικό επίπεδο.

Με ανακαινισμένη την αίθουσα εκδηλώσεων, ανανεωμένη την εξωτερική όψη του κτιρίου, κατασκευή χώρου φουαγιέ, τοποθέτηση νέων φωτισμών, καθισμάτων και κλιματισμού, καθώς και δημιουργία σκηνής, ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος «Σκουφάς» στην Άρτα γίνεται πιο λειτουργικός και μοντέρνος. 

Παράλληλα κατασκευάστηκε διάδρομος πρόσβασης, εξόδου διαφυγής και χώρος υγιεινής ειδικά για AμEA, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες για καλύτερη προσβασιμότητα στους χώρους του συλλόγου.


Στην Άρτα, το Ίδρυμα Ωνάση αναγνώρισε στους ανθρώπους του «Σκουφά» έναν σύλλογο δεμένο αναπόσπαστα με την αστική κουλτούρα, που αναδεικνύει και πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την πολιτιστική και κοινωνική ιστορία της Άρτας των τελευταίων 125 χρόνων. 

Έναν σύλλογο που κάτω από την ομπρέλα του συναντιούνται διαφορετικές γενιές, στο θεατρικό τμήμα, στη χορωδία, στο τμήμα ελληνικών χορών, στη φιλαρμονική, στο εκδρομικό τμήμα. 

Με μια λεπτομέρεια για τη δύναμη που έχουν οι συμβολισμοί: έναν Σύλλογο που φέρει το όνομα ενός από τους πρωτεργάτες της Φιλικής Εταιρείας, ενός μοντέρνου ανθρώπου της εποχής του.

Αυτό που φέρνει επίσης κοντά το Ίδρυμα Ωνάση και τον «Σκουφά», είναι ο πολιτισμός που αναδεικνύει την Ελλάδα στα καλύτερά της. 

Η παράδοση που δεν μένει «παγωμένη» μέσα στον χρόνο, αλλά ανανεώνεται, όπως επίσης και το γεγονός ότι η δωρεά στην Άρτα αποτελεί ένα σημείο πάνω στον χάρτη των δράσεων του Ιδρύματος σε όλη την Ελλάδα.

«Στόχος μας, στην περίοδο 2022-2023, είναι να ανοιχτούμε ακόμη περισσότερο στην “άλλη” Ελλάδα και να παρουσιάσουμε τις δράσεις μας εκτός των τειχών. Το πολιτιστικό κέντρο, από όπου εκπέμπει το μήνυμά του το Ίδρυμα Ωνάση, δεν είναι ένα τοπόσημο. 

Αντιθέτως, είναι η Αθήνα και όλη η Ελλάδα» δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων που πραγματοποιήθηκαν στις 15 Οκτωβρίου.


«Τέτοια παραδείγματα είναι η έκθεση “Δούναι και λαβείν” για τον Γιανούλη Χαλεπά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, όπου τονίστηκε το ταξίδι του από τη γενέθλια Τήνο έως την Ευρώπη και το αθηναϊκό κέντρο. 

Η έκθεση χειρόγραφων και βιβλίων για τον Αθανάσιο Ψαλίδα στα Ιωάννινα, που ολοκληρώθηκε μέσα στη χρονιά. Η μυσταγωγική συναυλία του Τζεφ Μιλς στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, τον περασμένο Ιανουάριο. 

Η στήριξή μας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, όπου έχουν θεσπιστεί δύο δικά μας βραβεία. Και ακολουθεί η έκθεση ψηφιακής τέχνης που ετοιμάζει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για τον ερχόμενο Μάιο στην πόλη των Ιωαννίνων. 

Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα Ωνάση δίνει σημασία στις υποδομές επειδή δίνει σημασία στο περιεχόμενο – και αντιστρόφως. 

Αυτό μάλιστα είναι το σημείο που το διαφοροποιεί από αντίστοιχες πρωτοβουλίες: ότι δεν ασκεί μια πολιτική δωρεών και χορηγιών. Αντιθέτως, λειτουργεί περισσότερο ως καταλύτης, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις τοπικές κοινωνίες να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν οι ίδιες να καλύψουν τις ανάγκες τους» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς», Νικόλαος Μπανταλούκας δήλωσε: «Θα είμαστε εσαεί ευγνώμονες για την απόφασή τους να αναλάβουν τη χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος του οποίου το αποτέλεσμα βλέπετε όλοι μπροστά και γύρω σας. 

Χάρη στη δική τους αναγνώριση της ιστορίας και της προσφοράς του Συλλόγου μας, έχουμε τη χαρά να βρισκόμαστε σήμερα σε μια σύγχρονη αίθουσα αντάξια της ιστορίας του Συλλόγου μας. 

Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Ωνάση στο πρόσωπο του Προέδρου του κυρίου Παπαδημητρίου, από καρδιάς για την τόσο μεγάλη προσφορά του».


epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Παραδόθηκε στο κοινό η ανακαινισμένη αίθουσα του «Σκουφά» με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 6895293111220591093
item