Όταν αναζητούμε έγκαιρα βοήθεια, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα

Οι ψυχολογικές δυσκολίες όσο πιο έντονες είναι, επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ατόμου, αφού οδηγούν σε μειωμένη λειτουργικότητα σε πολλούς τομείς της ζωής του.

Οι σχέσεις, φιλικές και ερωτικές, επηρεάζονται αρνητικά, το ίδιο η επιθυμία για εργασία και η αποδοτικότητα, ενώ το άτομο περιορίζει τις δραστηριότητές και τα πράγματα που του προκαλούν ευχαρίστηση. 

Η ζωή των κοντινών και αγαπημένων προσώπων επηρεάζεται σημαντικά τόσο σε συναισθηματικό επίπεδο όσο και πρακτικά, ειδικά σε περιπτώσεις που το άτομο δεν είναι πλέον αυτόνομο.

Η έγκαιρη αναζήτηση ψυχολογικής βοήθειας και η κατάλληλη αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια και να οδηγήσει σε ευκολότερη και γρηγορότερη επίλυση.

Ακόμα και σε σοβαρές διαταραχές (όπως στις συναισθηματικές διαταραχές, ακόμα και την ψύχωση), η πρόληψη ή ο εντοπισμός των αρχικών συμπτωμάτων και η έγκαιρη παρέμβαση, μπορούν να προλάβουν την πλήρη ανάπτυξη μιας νόσου, να μειώσουν τις υποτροπές και γενικά να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ψυχικής δυσκολίας.

Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί επίσης να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Το άτομο εντοπίζει τους δυσλειτουργικούς τρόπους με τους οποίους σχετίζεται και αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και βοηθιέται να τους αντικαταστήσει με λειτουργικότερους.

Ταυτόχρονα ενδυναμώνεται ψυχικά, προκειμένου να διεκδικήσει την κάλυψη των αναγκών του και των επιθυμιών του, χωρίς να χάνει περισσότερο χρόνο και αποφεύγοντας περαιτέρω ψυχική ταλαιπωρία.

Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ψυχικές δυσκολίες δεν αναζητούν βοήθεια αφήνοντας το πρόβλημα να διογκώνεται. 

Η ντροπή, ο φόβος, η άρνηση του προβλήματος αποτρέπουν το άτομο από το να ζητήσει εξειδικευμένη βοήθεια, ακόμα κι όταν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας παρέχονται δωρεάν ή με μικρό κόστος.

Σύμφωνα με έρευνες, ένα στα πέντε άτομα μπορεί να βιώσουν κάποια ψυχική διαταραχή μέσα σε ένα χρόνο, άλλα μόνο οι μισοί θα αναζητήσουν βοήθεια που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματά τους.

epirusblog.gr
5 of 5
Όταν αναζητούμε έγκαιρα βοήθεια, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2227780405258968181
item