Δημητσάνα: Η «αρχόντισσα» της ορεινής Αρκαδίας που αξίζει να επισκεφθείς ένα φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο (φώτο)

Η Δημητσάνα αδιαμφισβήτητα, αποτελεί την «αρχόντισσα» της ορεινής Αρκαδίας, καθώς αποτελεί από τους προορισμούς που ενδείκνυνται για φθινοπωρινές αποδράσεις, σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Αττική.

Πρόκειται για ένα μέρος που γνωρίζει ιδιαίτερη δημοφιλία, με τις γραφικές γωνιές, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την υπέροχη φύση του ορεινού όγκου του νομού, να κερδίζει τις εντυπώσεις και να γοητεύει τους πάντες.

Γνωστός και ως το «μπαλκόνι» της Αρκάδιας, λόγω της υπέροχης θέας που προσφέρει, ο παραδοσιακός οικισμός– κόσμημα για την ορεινή Αρκαδία, αποτελεί έναν από τους πιο αναπτυγμένους προορισμούς στην ευρύτερη περιοχή, και όχι άδικα αν αναλογιστεί κανείς τα πόσα υπέροχα πράγματα μπορεί να κάνει κάποιος εδώ.

Η ασυναγώνιστη θέα από το «μπαλκόνι» της Αρκαδίας

Ο παραδοσιακός οικισμός είναι σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, μέσα στην καταπληκτική και πλούσια φύση του Μαινάλου, και είναι ένας από τους ιστορικούς τόπους της περιοχής, καθώς εδώ γεννήθηκαν σπουδαίες ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Πατριάρχης Γρηγόριος τον Ε’, καθώς και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.

Ωστόσο, ακόμη ένα στοιχείο που συνθέτει την πολύπλευρη προσωπικότητα της Δημητσάνας είναι και η ασυναγώνιστη θέα που προσφέρει στους επισκέπτες της, προς το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της Αρκαδίας. 

Από εδώ, όλος ο κάμπος της Μεγαλόπολης απλώνεται στα πόδια τον επισκεπτών, με το μάτι να χάνεται στον ορίζοντα και η ανάσα να κόβεται από τον συναρπαστικό Ταΰγετο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι πολλοί την αποκαλούν και ως το «μπαλκόνι» της Αρκαδίας, καθώς όπου και να κοιτάξει κανείς μόνο ωραία θέα αντικρίζει, δίνοντάς του την εντύπωση ότι βρίσκεται σε ένα μπαλκόνι με αυτήν την εξαιρετική θέα.

Η φύση σε όλο της το μεγαλείο

Από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία στον οικισμό, επίσης, και τα άφθονα νερά της περιοχής, κάτι που της χάρισε τη δύναμη της υδροκίνησης.

Την οποία ο επισκέπτης του χωριού μπορεί να ανακαλύψει στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της χώρας.

Επίσης, οι λάτρεις της φύσης θα απολαύσουν πεζοπορίες στην υπέροχη αρκαδική φύση, με διασημότερο σημείο αναφοράς του φαράγγι του Λούσιου ποταμού.

Βόλτα στα πέτρινα σοκάκια του χωριού

Στο εσωτερικό του χωριού από την άλλη, η γοητεία της Δημητσάνας παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Κάτι που μπορεί να ανακαλύψει κανείς περιδιαβαίνοντας τα πέτρινα και στενά σοκάκια με τα όμορφα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και κτίρια, τυπικό δείγμα της αρκαδικής αρχιτεκτονικής, κάτι που βοήθησε και στον χαρακτηρισμό του χωριού ως διατηρητέου οικισμού.

Το μοναδικό σκηνικό της Δημητσάνας με τα λιθόστρωτα σοκάκια με τις γραφικές γωνιές και τα «ανοίγματα» που προσφέρουν ονειρική θέα στον κάμπο της Μεγαλόπολης, μόνο αξέχαστο μπορεί να μείνει.

epirusblog.gr
5 of 5
Δημητσάνα: Η «αρχόντισσα» της ορεινής Αρκαδίας που αξίζει να επισκεφθείς ένα φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο (φώτο)
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6415788992828595622
item