Γιάννενα: Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας - Πίσω από την ετοιμότητα, οι ελλείψεις…

Άλλο ένα συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας έλαβε χώρα στην Περιφέρεια Ηπείρου, αυτή τη φορά για τη χειμερινή περίοδο.

Στη συνεδρίαση ειπώθηκαν διάφορα, τα περισσότερα τετριμμένα και συνήθη, κάποια άλλα πάλι πιο ουσιαστικά και κάποια ευχολογικά.

Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

  • Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης είπε ότι «δεν μπορεί να τα βάζουμε με τη φύση και απαιτείται πλέον γενναία παρέμβαση για να διορθωθεί η κατάσταση». Αφορμή ήταν η πλημμύρα στα Σύβοτα.
  • Το προσωπικό στους Δήμους δεν επαρκεί. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Χρήστος Ντακαλέτσης είπε ότι τα Γραφεία Πολιτικής Προστασίας των Δήμων  είναι ανενεργά και δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ είπε ότι λείπει προσωπικό. Ο δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου είπε ότι λείπουν χειριστές μηχανημάτων.

Τι σκοπεύει να κάνει το Συντονιστικό γι αυτό το θέμα; Επί λέξει: «Κοινή συνισταμένη  όλων των συμμετεχόντων στη σύσκεψη  ήταν η συνέχιση της καλής συνεργασίας που υπάρχει μέχρι σήμερα και ταυτόχρονα η αντιμετώπιση προβλημάτων που εντοπίζονται κυρίως στους Δήμους από τις ελλείψεις σε προσωπικό».

Φαίνεται πάντως ότι η Περιφέρεια Ηπείρου εκτιμάει ως «επιμέρους επισημάνσεις» των δημάρχων για τις ελλείψεις και ότι η γενική εκτίμηση είναι ότι «όλα καλά» και πως υπάρχει ετοιμότητα…

Άλλα ενδιαφέροντα, γλαφυρά, σημειολογικά που ειπώθηκαν:

  • «Κλείνουμε την Κατάρα για να μη διακινδυνεύουμε ζωές» είπε ο κ. Καχριμάνης.
  • «Οι προειδοποιήσεις του 112 που στέλνονται είναι πολύ χρήσιμες και πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη, έστω και αν ορισμένες φορές οι μετεωρολογικές προβλέψεις δεν επιβεβαιώνονται» είπε ο προϊστάμενος, Δημήτρης Μαυρογιώργος.
  • «Σε πολλές περιπτώσεις επισκέπτες δεν υπακούν στις οδηγίες που τους δίνονται» είπε ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος.

Προσοχή στα τζάκια

Ένα ακόμα θέμα το οποίο αναμένεται… τεταμένο φέτος, είναι τα τζάκια. Ο συντονιστής της Πυροσβεστικής Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας Δημήτρης Οικονόμου, αναφέρθηκε στις πυρκαγιές από τζάκια που αυξάνονται και φέτος, όπως είπε «αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερος». 

Ο λόγος είναι προφανής: ότι ο κόσμος καταφεύγει ξανά σε «εναλλακτικές» καύσεις, καθώς το πετρέλαιο είναι πανάκριβο.

Ο κ. Οικονόμου ζήτησε από τους πολίτες να καθαρίζουν πρώτα τα τζάκια και να προσέχουν με τα θερμαντικά σώματα.

Σε άλλα θέματα:

Για τα ετοιμόρροπα κτίρια ο κ. Ελισάφ επανέλαβε το θέμα ελλείψεως προσωπικού, στις πολεοδομίες αυτή τη φορά, αλλά και την αδυναμία των πολιτών να αποκαταστήσουν-συντηρήσουν κτίρια.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής στα Γιάννενα Βασίλης Οικονόμου επισήμανε ότι οι χωρίς έλεγχο περιηγήσεις-επισκέψεις σε ορεινά μέρη όπως η Δρακόλιμνη και τα Τζουμέρκα, κρύβουν κινδύνους. 

Ο κ. Μαυρογιώργος είπε ότι «θα πρέπει στο μέτρο του δυνατού να συμβάλλουμε όλοι ώστε να περιοριστούν σε ημέρες με μεγάλη επικινδυνότητα οι πεζοπορίες σε περιοχές με δύσκολη πρόσβαση».

Επίσης, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η βάση ελικοδιάσωσης θα βοηθήσει και ο περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι «αυτή η πρωτοβουλία θα αρχίσει από την Ήπειρο».

Τέλος, οι φωτιές:

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής στην Ήπειρο κ. Βασδέκης παρουσίασε τα στοιχεία των πυρκαγιών στην Ήπειρο, το καλοκαίρι: Συνολικά εκδηλώθηκαν 191 πυρκαγιές (έναντι 239 πέρυσι) και κάηκαν 1.925 στρέμματα (έναντι περίπου 6.000 πέρυσι). 

Από τα 1925 τα 700 ήταν δάση και τα υπόλοιπα χορτολιβαδικές εκτάσεις. Κατά Π.Ε. οι πυρκαγιές ήταν: Ιωάννινα 50, Άρτα 53, Θεσπρωτία 50, Πρέβεζα 38.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας - Πίσω από την ετοιμότητα, οι ελλείψεις…
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4750072072518713304
item