Θεσπρωτία: Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας

Μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη έφεραν στο φως οι εργασίες διευθέτησης ομβρίων στο Λαδοχώρι της Ηγουμενίτσας.

Πρόκειται για ένα τετράκογχο παλαιοχριστιανικό βαπτιστήριο, ένα σπάνιο δείγμα της συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις χρονολογείται από τον 5ο μ.Χ αιώνα.

Η έρευνα αποκάλυψε μεγάλα και καλά σωζόμενα τμήματα των ψηφιδωτών του ναού, ενώ τμήμα του βρίσκεται κάτω από παρακείμενη οικία.

Το βαπτιστήριο ήταν ξεχωριστό οικοδόμημα κοντά ή μέσα σε χριστιανικό ναό, που χρησίμευε για την τέλεση του βαπτίσματος. Αποτελεί στοιχείο της εκκλησιαστικής και χριστιανικής αρχιτεκτονικής. Στον προμεσαιωνικό Χριστιανισμό εκεί γινόταν και η κατήχηση των υποψηφίων προς βάπτισμα.

Η έντονη οικοδομική δραστηριότητα που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Λαδοχωρίου, ανατολικά του νέου λιμανιού της Ηγουμενίτσας, είχε σαν αποτέλεσμα τον εντοπισμό ενός άγνωστου μέχρι τότε στην έρευνα παράλιου οικισμού των ύστερων ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων. 

Κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν ανασκαφεί αρκετά οικόπεδα ιδιωτών φέρνοντας στο φως σημαντικά τμήματα του προαναφερθέντος οικισμού, οικίες, τμήματα του πολεοδομικού ιστού, λουτρά, συχνά στο επίπεδο της θάλασσας ή και αρκετά χαμηλότερα από αυτό.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας από το Υπουργείο Πολιτισμού.
(Οι φωτογραφίες προέρχονται από ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη).

epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 5047766741395266768
item