Το πρωί η συνάντηση Ρίσι Σούνακ-Καρόλου, ορκίζεται πρωθυπουργός -Τα πολύ δύσκολα που έχει μπροστά του

Ο Ρίσι Σούνακ θα γίνει δεκτός σήμερα από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ ο οποίος θα του αναθέσει και επισήμως τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε την Πέμπτη από το αξίωμα, θα μιλήσει στους δημοσιογράφους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία γύρω στις 10.15 τοπική ώρα (12.15 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια θα πάει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο.

Αμέσως μετά, ο βασιλιάς θα δεχτεί τον Σούνακ για να του αναθέσει την πρωθυπουργία. Ο Σούνακ θα επιστρέψει στη Ντάουνινγκ Στριτ και θα εκφωνήσει μια ομιλία γύρω στις 11.35 (13.35 ώρα Ελλάδας).

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικές προκλήσεις και χρειάζεται σταθερότητα και ενότητα, δήλωσε χθες ο Ρίσι Σούνακ, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση αφότου ανακηρύχθηκε νέος ηγέτης του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και ενόψει της ανάληψης της πρωθυπουργίας της χώρας. 

Την ίδια ώρα, ενθουσιασμός επικρατεί στην Ινδία με τους χρήστες των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης να σχολιάζουν ότι η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Σούνακ είναι ακόμη σημαντικότερη επειδή φέτος η Ινδία γιόρτασε τα 75 χρόνια της ανεξαρτησίας της από την αποικιοκρατική δύναμη, τη Βρετανία.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή οικονομική πρόκληση», δήλωσε ο Σούνακ, ο οποίος στο παρελθόν έχει υποπέσει σε αρκετές γκάφες. «Χρειαζόμαστε πλέον σταθερότητα και ενότητα. Ύψιστη προτεραιότητά μου θα είναι να ενώσω το κόμμα και τη χώρα μας», τόνισε.

Δεσμευόμενος ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του με αξιοπρέπεια και ταπεινότητα, ανέφερε πως θεωρεί ότι έχει το προνόμιο να υπηρετήσει το κόμμα που αγαπά και να ανταποδώσει στη χώρα του στην οποία οφείλει τόσα πολλά.

Πρώτες δημοσκοπήσεις: Απογοητευμένοι οι Βρετανοί

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μόνο θετικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν για τον Σούνακ, λίγο μετά την ανακοίνωση της ανάληψης του πρωθυπουργικού θώκου της Βρετανίας. Η πλατφόρμα δημοσκοπήσεων YouGov προχώρησε στη διενέργεια κάποιων polls, προκειμένου να αποτυπώσει τα συναισθήματα των Βρετανών για τις εξελίξεις στην πατρίδα τους.

Σε ένα δείγμα περίπου 2.500 ανθρώπων, η δημοτικότητα του Ρίσι Σούνακ φαίνεται να μην βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με το 41% των πολιτών να δηλώνει πως είναι απογοητευμένο από το γεγονός ότι ο Σούνακ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

«Ξύλινος ο λόγος του, σαν να παρακολουθείς ένα πολιτικό ρομπότ»

Ο Ρίσι Σούνακ θα κληρονομήσει μια σειρά σοβαρών ζητημάτων, έχοντας μπροστά του ένα «κολοσσιαίο» έργο, καθώς το κόμμα του βρίσκεται σε ένα από τα χειρότερα σημεία της νεότερης ιστορίας. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια διαφορά 30 μονάδων υπέρ των Εργατικών, ποσοστό μεγαλύτερο και από αυτό που εξασφαλίζουν οι Τόρις.

Η έκκληση του Σούνακ για ενότητα στο εσωτερικό είναι, σε αυτό το πλαίσιο, εξαιρετικά εύλογη, ενώ θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ο αναδείχτηκε πρωθυπουργός, πρακτικά χωρίς αντίπαλο, καθώς έχει τον χρόνο για να ενώσει την παράταξη.

Η αντιπολίτευση ζητά εκλογές, αν και ο Σούνακ απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ και οι βουλευτές του κόμματος, δεν θα ρίσκαραν καθώς με τα σημερινά δεδομένα η πλειονότητα δεν θα επανεκλεγόταν.

Σύμφωνα με την πολιτική συντάκτρια του Sky News, Λιζ Μπέιτς, η πρώτη ομιλία του Σούνακ ήταν «σαν να παρακολουθείς ένα πολιτικό ρομπότ» (έτσι έλεγαν και για την Τερέζα Μέι), αλλά και ο Guardian σχολίασε πως «ο λόγος του Σούνακ ήταν ξύλινος και δεν κατάφερε να απομακρυνθεί από τα κλισέ».

Έπειτα από τον θεαματικό Τζόνσον και την άχρωμη Τρας, ο «ξύλινος» Σούνακ θα χρειαστεί να αντιπαρατεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων με στόχο να κερδίσει και σε αυτή την «αρένα» χαμένους ψηφοφόρους. Μπορεί -πάλι- να ήταν η αμηχανία των πρώτων δηλώσεων, τα δείγματα γραφής στο μέλλον θα δείξουν πολλά.

Τα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει ο πρώτος Ινδός πρωθυπουργός της Βρετανίας

Η οικονομική και κοινωνική κρίση είναι η απόλυτη προτεραιότητα του Ρίσι Σούνακ, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 10% (ο υψηλότερος που καταγράφεται μεταξύ των χωρών της G7) και τις τιμές της ενέργειας να έχουν εκτοξευτεί, με τα τρόφιμα να ακολουθούν την ίδια τάση. Ο κίνδυνος ύφεσης επικρέμεται. Ο Σούνακ θα χρειαστεί επίσης να καθησυχάσει τις αγορές, που κλονίστηκαν από τις δημοσιονομικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης της Λιζ Τρας, τον Σεπτέμβριο.

Ο Ρίσι Σούνακ «θα πρέπει να καθησυχάσει τους ανθρώπους πριν φτάσει ο χειμώνας, απέναντι στον φόβο της γενικευμένης φτώχειας, της οικονομικής αβεβαιότητας», εξήγησε ο Άναντ Μίνον, ειδικός πολιτολόγος στο King’s College του Λονδίνου.

Με την αγοραστική δύναμη σε ελεύθερη πτώση, οι απεργίες διαδέχονται η μία την άλλη.

Σύντομα, οι νοσηλευτές πρόκειται να αποφασίσουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους. Το σύστημα δημόσιας υγείας «έχει γονατίσει», σχολίασε η Πίπα Κάτερολ, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Γουεστμίνστερ, που φοβάται ότι τα νοσοκομεία δεν θα καταφέρουν να βγάλουν τον χειμώνα.

Περίπου 30 ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace μπήκαν χθες σε έναν κοινόχρηστο χώρο του βρετανικού κοινοβουλίου για να διαμαρτυρηθούν. Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, φώναζαν συνθήματα, ζητώντας από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να μειωθούν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ενέργειας.

Στην προηγούμενη προσπάθειά του να αναδειχθεί πρωθυπουργός, το καλοκαίρι, ο Σούνακ επέμενε ότι είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός. «Αλλά δεν διευκρίνισε πώς σκοπεύει να το κάνει αυτό», σχολίασε η Κάτερολ.

Ο Ντάνι Χιούσον, αναλυτής στην AJ Bell, είπε ωστόσο ότι ο Σούνακ «έχει τις αγορές στο πλευρό του», επειδή «ελπίζουν ότι θα σταθεροποιήσει την οικονομία και την πολιτική κατάσταση».

Είναι γεγονός ότι όταν ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια να επιστρέψει στην Ντάουνινγκ Στριτ, κάτι που σήμαινε ότι ο Σούνακ ήταν πλέον το απόλυτο φαβορί, το Σίτι ανάσανε με ανακούφιση. 

Οι αποδόσεις των 30ετών βρετανικών ομολόγων έπεσαν σήμερα στο 3,886%, από 4.06% την Παρασκευή. Παραμένουν πάντως πολύ υψηλότερες από τα τέλη του 2021, όταν κυμαίνονταν γύρω στο 1%.

Η ισοτιμία της στερλίνας ήταν σταθερή, στο 1,1301 δολάρια γύρω στις 16.00 (ώρα Ελλάδας). Στον τομέα αυτόν, η δουλειά που έχει να κάνει ο Σούνακ προαναγγέλλεται ήδη εξαιρετικά δύσκολη, είπε η Σουζάνα Στρίτερ, αναλύτρια στο Hargreaves Lansdown.

Η επανένωση των Συντηρητικών

Έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία, το Συντηρητικό κόμμα μοιάζει πιο διχασμένο από ποτέ. Ο Τζόνσον έπεσε τον Ιούλιο, αφού απώλεσε την εμπιστοσύνη 60 μελών της κυβέρνησής του. Η Λιζ Τρας έμεινε στο αξίωμα μόνο για 44 ημέρες, χωρίς ποτέ να καταφέρει να πείσει τους συναδέλφους της.

Από το 2016 πέντε πρωθυπουργοί, όλοι προερχόμενοι από το Συντηρητικό κόμμα, διαδέχθηκαν ο ένας τον άλλον.

Οι περισσότεροι βουλευτές στήριξαν την υποψηφιότητα του Σούνακ, γεγονός που ισχυροποιεί τη θέση του.

«Αρκούν 40 βουλευτές για να χαθεί μια ψηφοφορία», προειδοποίησε ωστόσο ο Άναντ Μίνον. «Υπάρχει ακόμη ο σκληρός πυρήνας των υποστηρικτών του Τζόνσον» που είναι στα μαχαίρια εδώ και μήνες με τον Σούνακ, σχολίασε εξάλλου η Πίπα Κάτερολ.

Πρέπει «να ενωθούμε ή να πεθάνουμε», προειδοποίησε χθες ο νέος ηγέτης του κόμματος. Οι Εργατικοί προηγούνται με συντριπτική διαφορά στις δημοσκοπήσεις, δύο χρόνια πριν από τις επόμενες εκλογές.

Υπέρ του νομοσχεδίου για Β. Ιρλανδία - Ασαφείς προθέσεις για μεταναστευτικό

Ο Ρίσι Σούνακ, που ήταν υπέρμαχος του Brexit, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ακανθώδες πρόβλημα του πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία. Το Λονδίνο προτείνει ένα νομοσχέδιο με το οποίο καταργούνται μονομερώς ορισμένα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Βρυξέλλες απειλούν με εμπορικά αντίποινα.

Ο Σούνακ έχει ήδη εκφραστεί υπέρ του νομοσχεδίου αλλά δεν αρκεί για τους Ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας που μπλοκάρουν τη λειτουργία των θεσμών της επαρχίας (κυβέρνηση και τοπικό κοινοβούλιο), με ορατό τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών εάν δεν βρεθεί κάποια λύση μέχρι την Παρασκευή.

Μετά το Brexit, οι βρετανικές κυβερνήσεις υπόσχονται ματαίως ότι θα μειώσουν δραστικά τον αριθμό των μεταναστών. Εφέτος, 37.570 άνθρωποι, αριθμός-ρεκόρ, διέπλευσαν τη Μάγχη. Ο Σούνακ στήριξε το κυβερνητικό σχέδιο περί αποστολής στη Ρουάντα των αιτούντων άσυλο που φτάνουν παράτυπα στη χώρα. 

Η εφαρμογή του σχεδίου αυτού πάντως έχει μπλοκάρει εδώ και μήνες, λόγω προσφυγών στη Δικαιοσύνη. Δεν έχει διευκρινίσει ποιες ακριβώς είναι οι προθέσεις του σε ό,τι αφορά τις βίζες εργασίας, και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Ίδια εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ουκρανία

Η Βρετανία έχει δεσμευθεί ότι θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 2,3 δισ. λιρών, και αυτό δεν θα αλλάξει την στάση της Βρετανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ρίσι Σούνακ έχει αποκαλέσει την Κίνα «τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία του Ηνωμένου Βασιλείου και του κόσμου».

Το δύσκολο έργο που έχει να αντιμετωπίσει

Ο Σούνακ θα πέσει στα βαθιά -και το γνώριζε αυτό- δίχως καμία περίοδο χάριτος. Πηγή κοντά στον Σούνακ αποκάλυψε ότι «δεν θεωρεί τίποτα ως δεδομένο». «Τώρα περιμένουν από αυτόν να κάνει κάτι σχεδόν αδύνατο: Να αναστρέψει τα χαμηλά ποσοστά των Συντηρητικών και να κερδίσει τις εκλογές απέναντι στον Κιρ Στάρμερ των Εργατικών σε δύο χρόνια», σημειώνει ο Guardian.

Αν και δηλώνει έτοιμος για τη δοκιμασία, υπήρξε βουλευτής για μόλις επτά χρόνια και υπουργός μόνο για δύο, και ακόμη και οι συνάδελφοί του που τον υποστηρίζουν για την πρωθυπουργία παραδέχονται ότι δεν έχει ευρεία εμπειρία σε όλους τους τομείς, καθιστώντας δύσκολη την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που συσσωρεύονται σε όλα τα μέτωπα.

Ο πρώτος Ινδός πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας

Για πολλούς ήταν υπέρμετρα τεχνοκράτης, για κάποιους άλλους άτολμος, για ορισμένους υπερβολικά ατσαλάκωτος. 

Το περασμένο καλοκαίρι ηττήθηκε από τη Λιζ Τρας στην κούρσα για την Ντάουνινγκ Στριτ, όμως τώρα πήρε τη ρεβάνς: συνέτριψε τον ανταγωνισμό και ετοιμάζεται να γίνει ο πρώτος μη λευκός πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ακόμη και η απόπειρα «ολικής επαναφοράς» του Μπόρις Τζόνσον, ενός πολιτικού «οδοστρωτήρα» δεν μπόρεσε να τον σταματήσει. 

Ο 42χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην στέλεχος της τράπεζας Goldman Sachs αυτή τη φορά πήρε με το μέρος του τους περισσότερους βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, κάνοντας μια εκστρατεία-αστραπή χωρίς καν να πει ούτε μια λέξη δημοσίως. Περιορίστηκε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του με μια λιτή ανάρτηση στο Twitter.

Εν μέσω της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, που επιδεινώθηκε από τη θύελλα την οποία προκάλεσε η οικονομική πολιτική της εφήμερης Λιζ Τρας, ο Σούνακ προσγειώθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ, με την αξιοπιστία του στα ύψη. 

Το καλοκαίρι είχε προειδοποιήσει τους Συντηρητικούς ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Τρας ισοδυναμούσε με «παραμύθι» και ότι οι μαζικές φοροελαφρύνσεις θα εκτόξευαν το κόστος δανεισμού. Ο γιος των Ινδών μεταναστών, που ακολούθησε μια πορεία χαρακτηριστική της βρετανικής ελίτ, φάνηκε μάλιστα «υπερβολικά κεντρώος» για τα μέλη του κόμματος.

Τα μέλη του κόμματος δεν έχουν αυτήν τη φορά λόγο στην εκλογή του ηγέτη. Η ιστορία άλλωστε, τον δικαίωσε και πλέον η δημοσιονομική σύνεσή του καθησυχάζει.

Ένδειξη της ισχυροποίησής του, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες σιγής, κατάφερε να πάρει με το μέρος του τους περισσότερους υποστηρικτές του Τζόνσον. Άθλος, για κάποιον που έφερε το στίγμα του «προδότη»: ήταν εκείνος που στις αρχές Ιουλίου αποχώρησε πρώτος από την κυβέρνηση, ακολουθούμενος από καμιά 60αριά συναδέλφους του, οδηγώντας τον «BoJo» στην παραίτηση, έπειτα από αλλεπάλληλα σκάνδαλα.

Η επιτυχία του Ρίσι Σούνακ είναι το αποκορύφωμα μιας μετεωρικής ανέλιξης στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος. Εξελέγη βουλευτής στο Γιορκσάιρ της βόρειας Αγγλίας το 2015 και πέντε χρόνια αργότερα, στα 39 του, τού ανατέθηκε το υπουργείο Οικονομικών.

Όταν μοίραζε δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο Σούνακ, που ανέκαθεν τασσόταν υπέρ του Brexit, έγινε δημοφιλής στους πολίτες μοιράζοντας δισεκατομμύρια λίρες σε επιδόματα και μέτρα οικονομικής στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Από την άλλη, η περιουσία που συγκέντρωσε μέσω της καριέρας του στα χρηματοοικονομικά και με τον γάμο του με τη ζάπλουτη επιχειρηματία Αξάτα Μούρτι, την κόρη ενός Ινδού δισεκατομμυριούχου, κάποιες φορές εμφανίζεται ως «βαρίδι» την ώρα που οι Βρετανοί είναι υποχρεωμένοι να σφίγγουν το ζωνάρι.

 Όπως και ένα βίντεο από τα νιάτα του, το οποίο επανακυκλοφορεί ανά διαστήματα, όπου παραδέχεται γελώντας ότι δεν έχει φίλους από την εργατική τάξη.

Τα τελευταία χρόνια, τα πανάκριβα -πάντα αψεγάδιαστα- κοστούμια του, τα γκάτζετ και ο τρόπος διαβίωσής του σε μια πολυτελή έπαυλη στην εκλογική περιφέρειά του, συχνά προκαλούν αρνητικά σχόλια. 

Όπως και το γεγονός ότι η σύζυγός του θεωρείτο από τις βρετανικές φορολογικές αρχές "μη μόνιμη κάτοικος" της Βρετανίας και δεν κατέβαλε φόρους. Η ίδια έσπευσε να ανακοινώσει τότε ότι τα έσοδά της από τις επιχειρήσεις της στο εξωτερικό θα φορολογούνταν στο εξής στη Βρετανία. "Το κάνω επειδή το επιθυμώ, όχι επειδή με υποχρεώνει ο νόμος", υπογράμμισε.

Απέναντι στις επικρίσεις αυτές, ο Σούνακ αφηγείται την οικογενειακή ιστορία του, μια «ιστορία επιτυχίας» χάρη στη σκληρή δουλειά, που συγκινεί τους Συντηρητικούς. 

Γεννήθηκε στις 12 Μαΐου 1980 στο Σαουθάμπτον και είναι ο μεγαλύτερος από τα τρία παιδιά ενός παθολόγου, γιατρού στο εθνικό σύστημα υγείας, και μιας φαρμακοποιού. Οι παππούδες του, που ήταν γεννημένοι στην Ινδία ή ινδικής καταγωγής, μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ανατολική Αφρική τη δεκαετία του 1960.

«Η οικογένειά μου μετανάστευσε εδώ πριν από 60 χρόνια. (Η μητέρα μου) είχε το τοπικό φαρμακείο στο Σαουθάμπτον. 

Εκεί μεγάλωσα, στο μαγαζί, να δίνω φάρμακα. Εργάστηκα ως σερβιτόρος στο ινδικό εστιατόριο στο τέρμα του δρόμου. Είμαι εδώ χάρη στη σκληρή δουλειά, τις θυσίες και την αγάπη των γονιών μου», είχε πει στην τελευταία προεκλογική εκστρατεία του.

Πολύ γρήγορα πάντως, ο Σούνακ εντάχθηκε στη βρετανική ελίτ, φοιτώντας στο Κολέγιο Γουίντσεστερ, ένα οικοτροφείο για αγόρια. Στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία και οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Στάνφορντ, στις ΗΠΑ. Εκεί γνώρισε την Αξάτα Μούρτι, τη μετέπειτα σύζυγό του, που έκανε το διδακτορικό της. 

Ο πάμπλουτος πατέρας της έδωσε τη συγκατάθεσή του για τον γάμο, παραδεχόμενος ότι ο Ρίσι Σούνακ ανταποκρινόταν πλήρως στην περιγραφή της κόρης του: «έξυπνος, ωραίος και, κυρίως, έντιμος». 

Το ζευγάρι απέκτησε δύο κόρες, την Ανούσκα και την Κρίσνα. Είναι ιδιοκτήτες τουλάχιστον τεσσάρων ακινήτων, μεταξύ των οποίων είναι ένα σπίτι στο Κένσινγκτον του Λονδίνου, αξίας 7 εκατομμυρίων λιρών, και ένα διαμέρισμα στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας.

Προτού να ασχοληθεί με την πολιτική, ο Σούνακ εργάστηκε στην Goldman Sachs και ίδρυσε μια δική του εταιρεία επενδύσεων.

Είναι ινδουιστής και στην ορκωμοσία του στο κοινοβούλιο χρησιμοποίησε το σανσκριτικό ιερό κείμενο της Μπαγκαβάτ Γκίτα. Αυτήν την περίοδο οι ινδουιστές γιορτάζουν το Ντιβάλι, τη μεγάλη ινδουιστική γιορτή των φώτων που σηματοδοτεί την έναρξη του φθινοπώρου.

Προτεραιότητα η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας - «Όχι» σε πρόωρες εκλογές

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, σύμφωνα με τον βουλευτή Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Ο Σούνακ υποσχέθηκε επίσης ότι στην κυβέρνησή του θα εκπροσωπηθούν «όλες οι πτέρυγες» του κόμματος, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun. Όπως είπε, θα επικεντρωθεί «στην πολιτική και όχι στις προσωπικότητες», τονίζοντας ότι το κόμμα έχει μία ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους του.

Ο Σούνακ έκανε έκκληση ενότητας και απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών. Η απερχόμενη πρωθυπουργός Λιζ Τρας συνεχάρη τον Σούνακ για την εκλογή του στην ηγεσία των Συντηρητικών και εξέφρασε «την πλήρη στήριξή της» στο πρόσωπό του, με ανάρτησή της στο Twitter.


epirusblog.gr
5 of 5
Το πρωί η συνάντηση Ρίσι Σούνακ-Καρόλου, ορκίζεται πρωθυπουργός -Τα πολύ δύσκολα που έχει μπροστά του
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4575511596780633155
item