Άρτα: Θύελλα αντιδράσεων για την δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων πλησίον της Παναγίας Μπρυώνη

Αντιδρούν οι κάτοικοι δύο οικισμών του Δήμου Νικολάου Σκουφά στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής να κατασκευάσει δομή αδέσποτων ζώων ανάμεσα στους οικισμούς Αμφιθέα και Νεοχωράκι καθώς και πολύ κοντά στην βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Μπρυώνη...
Μάλιστα χθες Κυριακή οι κάτοικοι των δύο οικισμών προχώρησαν σε συγκέντρωση-συνάντηση τόσο με την Δημοτική Αρχή αλλά και με τους επικεφαλής της Αντιπολίτευσης.

Όμως, όπως τονίζουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κάτοικοι, στη συνάντηση αυτή "Παρέστησαν μόνο ο κ. Κώστας Παπασιώζος και ο κ. Ηλίας Σαπρίκης! Η δημοτική αρχή Νικ. Σκουφά δεν ενεφανίσθη ούτε ο δημοτικός σύμβουλος και τοπικός της Περιοχής, με φυσική απόρροια να δημιουργούνται εύλογα συμπεράσματα για τον λόγο της απουσίας τους!"

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: "Όταν ο κύριος Κώστας Παπασιώζος στο τελευταίο συμβούλιο ρώτησε την κ. Δήμαρχο Ροζίνα Βαβέτση ότι υπάρχει αντίδραση των κατοίκων για την ανέγερση του Καταφυγίου των αδέσποτων ζώων, η δήμαρχος είπε ότι δεν υπάρχει καμία αντίδραση (παρόλο που η δήμαρχος έλαβε έγγραφο διαμαρτυρίας 126 υπογράφων που αντιτίθενται στο καταφύγιο) και ο δε δημοτικός σύμβουλος της περιοχής Γιώργος Ριζάκης δεν έδωσε καμία απάντηση, σύμφωνα κιόλας με το πρακτικό του συμβουλίου (κατατεθειμένο)!

Το ακόλουθο Έγγραφο το οποίο έχει κατατεθεί με τους τρεις εκπροσώπους στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, στην εφορεία Αρχαιοτήτων, στην Αποκεντρωμένη, στο υπουργείο υγείας αλλά και υπουργείο Πολιτισμού!
"

Και καταλήγουν: "Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι στο να κάνουν  ό,τι είναι δυνατό για να μην ανεγερθεί το καταφύγιο αδέσποτων ζώων ανάμεσα στα σπίτια τους γιατί ελλοχεύουν κίνδυνοι για την προσβολή δημόσιας υγείας (με μία βροχή όλα τα λύματα θα πάνε στις αυλές, μεταδοτικές ασθένειες, ηχορύπανση, το έδαφος είναι υδάτινο) καθώς και υποβαθμίζουν την θρησκευτική αξία της Παναγίας Μπρυώνη, το μοναδικό μνημείο της περιοχής, κόσμημα του οικισμού! 
Οι κάτοικοι επίσης ότι δεν είναι ενάντιοι τέτοιων δράσεων όχι όμως ανάμεσα στα σπίτια τους και δίπλα από ένα Βυζαντινό μνημείο!"

Διαβάστε το έγγραφο διαμαρτυρίας που έστειλαν οι κάτοικοι τόσο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας αλλά και στον Δήμο Ν. Σκουφά καθώς και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας:

"Αξιότιμη Εισαγγελική Αρχή,
Σας γνωστοποιούμε και σας παραθέτουμε την κατάφορη και έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων των οικισμών Αμφιθέας και Νεοχωρακίου, που περιλαμβάνονται εντός του Δήμου Νικολάου Σκουφά.

Την Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022 γίναμε μάρτυρες της διενέργειας των εργασιών, που έλαβαν χώρα σε ένα οικόπεδο για την ανέγερση και δημιουργία ενός προβλεπομένου κυνοτροφείου, σύμφωνα με την ενημέρωση του εργολάβου. 
Οι εν λόγω εργασίες γινόντουσαν πλησίον των οικισμών και δη, μικρής απόστασης πλησίον της Βυζαντινής Μονής «Παναγία Μπρυώνη». 
Κλήθηκε η Αστυνομία η οποία κατέγραψε το γεγονός καθώς και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας που με τη σειρά της προχώρησε σε άμεση σύσταση για την διακοπή των εργασιών του έργου.

Εμείς οι κάτοικοι αντιτιθέμεθα και αντιδρούμε στην διεκπεραίωση των εργασιών για ανέγερση ενός κυνοτροφείου πλησίον των οικισμών και κατοικημένων σπιτιών και επιχειρήσεων καθώς και πλησίον της προαναφερθείσας Μονής καθώς ο χώρος και η ταυτότητα της Μονής, καθίσταται αρχαιολογικής σημασίας και αξίας.

Τα προβλήματα, που ελλοχεύουν και οι κίνδυνοι είναι πολλοί, απειλή για τη δημόσια υγεία των κατοίκων, καθώς επίσης υφίστανται και λόγοι, που απειλούν το περιβάλλον (περιβαλλοντικοί) αλλά και την διαβίωση και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ηχορύπανση, καθώς επίσης, δυσοσμία αλλά και προσβολή από τα λύματα των κατοίκων της περιοχής απειλούν της ποιότητα ζωής τους. Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι το οικόπεδο, το οποίο επιλέχθηκε βρίσκεται επάνω σε φυσικό υδάτινο έδαφος (ρυάκι) συμβάλλει στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής.

Επίσης, ένα Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων δεν πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στα σπίτια και τις επιχειρήσεις πλησίον των κατοίκων και δη, πλησίον μικρής απόστασης από ένα Βυζαντινό μνημείο, χαρακτηρισμένο από το 1963, ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, κόσμημα για την περιοχή, που προσφέρεται για την θρησκευτικότητα των επισκεπτών ντόπιων αλλά είναι και σήμα κατατεθέν τουριστικής προβολής και επισκεψιμότητος.

Αξιοσημείωτο είναι, να αναφερθεί ότι είναι έντονος ο φόβος μη τήρησης των κανόνων υγιεινής και περίθαλψης των ζώων (εγκαταλελειμμένα καταφύγια εστίες μόλυνσης, μεταδοτικές ασθένειες), γεγονός το οποίο δεν μας διασφαλίζεται, έχοντας και παραδείγματα από άλλα στατιστικώς εγκαταλελειμμένα καταφύγια στην ευρύτερη περιοχή του νομού Άρτας.

Παρακαλούμε και αιτούμεθα να διερευνηθούν οι κείμενες διατάξεις, κάτω από τις οποίες έγινε η επιλογή της θέσεως για το εν λόγω Καταφύγιο και εάν πληρούνται οι νόμιμες προδιαγραφές για την ανέγερσή του. 
Καθώς αναρωτιόμαστε κάτω από ποίες συνθήκες και νομοθεσία αποφασίστηκε η θέση του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων μεταξύ των δύο οικισμών Αμφιθέας – Νεοχωρακίου και πλησίον Βυζαντινού μνημείου αρχαιολογικού χαρακτήρος.

Υπό ποίες αποφάσεις κινητοποιήθηκε μια τέτοια μελέτη χωρίς να υπάρξει μια τυπική ενημέρωση, έστω των κατοίκων από την Δημοτική Αρχή Νικολάου Σκουφά αλλά ούτε έγινε ουδεμία ενημέρωση και προσέγγιση από τον αιρετό δημοτικό και τοπικό σύμβουλο της περιοχής Αμφιθέας και Νεοχωρακίου.

Άξιο διερεύνησης είναι επίσης, ότι παραβλέφθηκε, το γεγονός ότι η Εκκλησιαστική Μονή, χαρακτηρίζεται αρχαιολογικής σημασίας από την Εφορεία ΑρχαιοτήτωνΆρτας, γεγονότα τα οποία δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για τη μη νόμιμη τήρηση των διαδικασιών ενός καταφυγίου ζώων που ορίζει η μελέτη Εγκαταστάσεων Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Δήμου Νικολάου Σκουφά.

Είναι αυτονόητο, ότι δεν είμαστε κατά και ενάντιοι αναλόγων δραστηριοτήτων και των καταφυγίων περίθαλψης των ζώων, όχι όμως πλησίον των σπιτιών και των επιχειρήσεων των κατοίκων των οικισμών αλλά πλησίον ενός Βυζαντινού μνημείου.

Σας παραθέτουμε το έγγραφο, να το λάβετε υπόψην για τη διερεύνηση των προαναφερθέντων στοιχείων από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες με τις 126 υπογραφές ενδεικτικά των κατοίκων, γιατί ολόκληρη η περιοχή αντιτίθεται για την δημιουργία του Καταφυγίου. 
Εν κατακλείδι, ζητούμε την άμεση διακοπή των εργασιών διεκπεραίωσης του έργου γιατί το εν λόγω έργο συμβάλλει στην απειλή δημόσιας υγείας των κατοίκων αλλά απειλεί και προσβάλλει την ιερότητα του Βυζαντινού μνημείου «Παναγία Μπρυώνη» και του περιβάλλοντα χώρου της".

Οι εκπρόσωποι των κατοίκων
Βασιλική Κοσμά,
Αναστασία Τάτση,
Νικόλαος Κολιός
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Θύελλα αντιδράσεων για την δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων πλησίον της Παναγίας Μπρυώνη
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 7372548451242196635
item