Βρετανία: Επιβάλλει κυρώσεις σε «Αστυνομία Ηθών» και αξιωματούχους των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας

Κυρώσεις σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας και της ιρανικής αποκαλούμενης «Αστυνομίας Ηθών» ανακοίνωσε ότι επέβαλλε η Βρετανία.

Συγκεκριμένα, υπογράμισε πως η εν λόγω δύναμη χρησιμοποίησε απειλές φυλάκισης και βία για να ελέγξει τι φορούν οι γυναίκες του Ιράν και πώς συμπεριφέρονται δημοσίως.

Ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία προκάλεσε διαμαρτυρίες σε όλο το Ιράν, με τους διαδηλωτές να ζητούν την αποπομπή του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ, Αλί Χαμενεΐ.

Επικαλούμενη το θάνατο της Μαχσά Αμινί, η Βρετανία ανακοίνωσε πως επέβαλε κυρώσεις στο σύνολο της Αστυνομίας Ηθών, καθώς και στον αρχηγό της, τον Μοχαμέντ Ροσταμί Τσεσμέχ Γκατσί και στον επικεφαλής της διεύθυνσης Τεχεράνης της εν λόγω δύναμης, τον Χατζ Αχμέντ Μιρζαεΐ.

«Οι κυρώσεις αυτές στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στους ιρανούς αξιωματούχους -θα σας θεωρήσουμε υπόλογους για την καταπίεση των γυναικών και των κοριτσιών και για τη σοκαριστική βία που επιβάλλετε στον ίδιο το λαό σας», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

Οι ιρανικές αρχές έχουν περιγράψει τις διαδηλώσεις ως συνωμοσία αντιπάλων της Τεχεράνης, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

epirusblog.gr
5 of 5
Βρετανία: Επιβάλλει κυρώσεις σε «Αστυνομία Ηθών» και αξιωματούχους των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6328527177275021717
item