Βουλή: Κυρώθηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το Πρωτόκολλο για Διεθνή Αρχή Βυθού

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών, για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου για τα προνόμια και τις ασυλίες της Διεθνούς Αρχής Βυθού».

Η κύρωση της Συμφωνίας έγινε δεκτή με μεγάλη πλειοψηφία και με τη στήριξη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», το ΜέΡΑ25 καταψήφισε ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην αυριανή συζήτηση και ψήφιση της Συμφωνίας στην Ολομέλεια.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, Ανδρέας Καστανιώτης, έκανε λόγο για «πολύ σημαντική εθνικά συμφωνία, που έχει στόχο την καλύτερη λειτουργία της Διεθνούς Αρχής Βυθού -η οποία λειτουργεί από το 1998- με την παροχή διπλωματικών προνομίων και ασυλιών στους εκπροσώπους της, ώστε να μπορέσουν να κάνουν πιο εύκολα τη δουλειά τους στις χώρες στις οποίες χρειάζεται να πηγαίνουν».

«Αυτού του τύπου τα διπλωματικά προνόμια και ασυλίες αφορούν και δικούς μας ανθρώπους που ίσως κληθούν να πάνε στην Αρχή», τόνισε ο κ. Κατσανιώτης και προσέθεσε:

«Είναι μια συμφωνία πολύ σημαντική εθνικά. Η κυβέρνηση αυτό που έχει καταφέρει, και το κάνει σε όλες τις διεθνείς επισκέψεις και παρουσίες, είναι να έχει οπτικοποιήσει αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο, έτσι ώστε όλοι οι συνομιλητές μας να μπορούν να βλέπουν εύκολα και κατανοητά ποιος έχει το δίκαιο σε αυτή τη περιοχή του Αιγαίου».

Κατσανιώτης: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο και χωρίς καμία ισχύ

Παράλληλα, αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Κατσανιώτης σημείωσε ότι δεν αναγνωρίζεται, είναι άκυρο και χωρίς καμία ισχύ και έδωσε έμφαση στις ενέργειες στις οποίες προχώρησε άμεσα η ελληνική κυβέρνηση.

«Πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε μεταβεί στο Κάιρο όπου είχε συνομιλίες με τον ομόλογο του και μίλησαν για το παράνομο άκυρο και ανύπαρκτο τουρκολυβικό σύμφωνο.

Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες με την Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι με αυτό το μνημόνιο παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, το ΥΠΕΞ της Γαλλίας μίλησε για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών ενώ το ΥΠΕΞ Γερμανίας είπε ότι δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία αυτή. 

Άρα θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι η πολιτική της διεθνοποίησης των προβλημάτων, οι γρήγορες αντιδράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργού Νίκου Δένδια, η συντονισμένη παρουσία στα διεθνή φόρα του πρωθυπουργού -και όλοι είδαμε τι έγινε στη Πράγα- φέρνουν αποτέλεσμα», επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών και κατέληξε:

«Αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε απέναντι σε ένα γείτονα ο οποίος λεκτικά έχει ξεπεράσει κάθε όριο, είναι με συνέπεια και σοβαρότητα, σε όλα τα διεθνή φόρα, να υποστηρίζουμε την άποψη μας, να κάνουμε διεθνείς συμφωνίες και να εξοπλίζουμε τη χώρα. Αυτός είναι ο δρόμος που θα φέρει την ηρεμία στη περιοχή μας και αυτό κάνουμε».

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Αθανασίου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, «καθίσταται αναγκαία η κύρωση της Συμφωνίας στην οποία συμμετέχουν άλλες 47 χώρες, από τις οποίες οι 19 είναι κράτη μέλη της ΕΕ» και προσέθεσε ότι «η Ελλάδα, έχει ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους να παρακολουθεί την κάθε εξέλιξη που έχει σχέση με τον θαλάσσιο χώρο».

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, επισήμανε ότι «είναι διεθνούς σημασίας η Συμφωνία και έχει σημαντικούς συμβολισμούς σε ό,τι αφορά τα περί δικαίου της θάλασσας, καθώς η Αρχή είναι θεματοφύλακας των διεθνών υδάτων και έχει βασικό της στόχο τη διαφύλαξη των κανόνων του ΟΗΕ».

Για «πολύ σημαντική για τη χώρα μας Συμφωνία, καθώς άπτεται των δικαιωμάτων της θάλασσας», μίλησε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, εξέφρασε έντονους προβληματισμούς ως προς την «αναγνώριση πρόσθετων προνομίων και ασυλιών των εκπροσώπων της Αρχής», ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, υποστήριξε ότι «είναι μια εντελώς τυπική Συμφωνία με πολλά αρνητικά για τη χώρα μας» ενώ η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Σοφία Σακοράφα υπογράμμισε ότι «θα ήταν πιο χρήσιμο αν η παγκόσμια Συνθήκη είχε ως προαπαιτούμενο τον έλεγχο των εξορύξεων και την προστασία του θαλάσσιου βυθού και του περιβάλλοντος».

epirusblog.gr
5 of 5
Βουλή: Κυρώθηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το Πρωτόκολλο για Διεθνή Αρχή Βυθού
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2078738423981992042
item