Γαλλία: Επεισόδια σε διαδήλωση στο Παρίσι για τους μισθούς - Έξι συλλήψεις

Δεκάδες μαυροφορεμένοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων την Τρίτη (18/10) στο Παρίσι στο περιθώριο μιας πορείας για αυξήσεις των μισθών.

Η περιφερειακή κυκλοφορία τρένων μειώθηκε περίπου στο μισό καθώς πολλά συνδικάτα κάλεσαν σε πανεθνική απεργία, επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν την οργή για το υψηλό δεκαετίας στον πληθωρισμό για να γενικεύσουν την απεργιακή τους δράση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και εβδομάδες στα διυλιστήρια πετρελαίου σε άλλους τομείς.

«Το ζήτημα των μισθών είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα του γαλλικού λαού», δήλωσε ο επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT, Philippe Martinez. «Είναι κάτι παραπάνω από επείγον», είπε.

«Κάποια στιγμή δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο», σχολίασε η Laetitia Berthault, μία διαδηλώτρια, που έλαβε αύξηση μισθού μόλις 10 ευρώ το μήνα στην αλυσίδα επίπλων που εργάζεται. «Είμαι ανύπαντρη μητέρα, με δύο παιδιά. Σφίγγουμε τη ζώνη μας… δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αλλά δεν είναι εύκολο».

Καθώς η πορεία έγινε πιο τεταμένη, οι δημοσιογράφοι του Reuters είδαν την αστυνομία να επιτίθεται εναντίον των διαδηλωτών, ενώ το BFMTV έδειξε πλάνα με μαυροφορεμένους με κουκούλες να σπάνε βιτρίνες καταστημάτων.

Δείτε φωτογραφίες:

gallia3
gallia2
gallia1
Αστυνομική πηγή αναφέρει ότι έγιναν έξι συλλήψεις.

Οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων πίστευαν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να εξαναγκάσει ορισμένους από του απεργούς να επιστρέψουν στα πόστα τους στα διυλιστήρια για να αρχίσει και πάλι η τροφοδοσία της αγοράς θα προκαλούσε γενικευμένη αντίδραση στο όνομα της καταπάτησης του δικαιώματος στην απεργία.

Ωστόσο, δημοσκόπηση του Elabe για το BFM TV έδειξε ότι μόνο το 39% του κοινού υποστήριξε το κάλεσμα της Τρίτης για πανεθνική απεργία, ενώ το 49% ήταν αντίθετο και όλο και μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που αντιτάσσεται στην απεργία των εργαζομένων στα διυλιστήρια πετρελαίου.

Η απεργία των εργαζομένων στα διυλιστήρια έχει γίνει μια από τις πιο σκληρές προκλήσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από την επανεκλογή του τον Μάιο.

epirusblog.gr
5 of 5
Γαλλία: Επεισόδια σε διαδήλωση στο Παρίσι για τους μισθούς - Έξι συλλήψεις
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1902168894057312894
item