Γιάννενα: Κινητοποίηση για την επαναπρόσληψη των σχολικών καθαριστριών

Σχολικές καθαρίστριες, εκπαιδευτικοί και γονείς στα Γιάννενα πραγματοποίησαν κινητοποίηση εχθες το πρωί έξω από το Δημαρχείο της πόλης με αίτημα την πρόσληψη προσωπικού στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν με αποφάσεις τους μέλη του ΔΣ της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ανατολής. 

Στα πλαίσια της κινητοποίησης επιδόθηκαν στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου πάνω από 400 υπογραφές γονιών και εκπαιδευτικών από 12 σχολεία του δήμου Ιωαννιτών ανάμεσα στους οποίους και πολλοί διευθυντές σχολικών μονάδων. 

Το κείμενο υπογραφών που διακινήθηκε από την επιτροπή αγώνα των σχολικών καθαριστριών με το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη, υπέγραψε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Περάματος και τα πενταμελή και δεκαπενταμελή του 6ου ΕΠΑΛ Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με το κείμενο υπογράφων από τις 170 καθαρίστριες με πλήρη απασχόληση πέρυσι, φέτος απασχολούνται μόλις 101 πλήρους και 25 μερικής συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες, για 140 σχολικές μονάδες με 18.300 μαθητές και 2.000 εκπαιδευτικούς. 

Παράλληλα πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου καθαρίστριες ακόμη και 3ωρης απασχόλησης εξαναγκάζονται να μετακινούνται σε περισσότερες από μία σχολικές μονάδες, ενώ υπάρχουν διαρκώς τριβές για το ωράριο εργασίας τους. 

Μάλιστα τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται σε όλα τα νηπιαγωγεία όπου οι ανάγκες καθαριότητας είναι αυξημένες και απαιτείται η παρουσία της καθαρίστριας την ώρα λειτουργίας ώθησαν τους εκπαιδευτικούς να μπουν μπροστά στην συλλογή των υπογραφών όπως έγινε στο 1ο και 3ο Νηπιαγωγείο Μαρμάρων.

Σχολικές καθαρίστριες, εκπαιδευτικοί και γονείς καταγγέλλουν ότι η δημοτική αρχή υλοποιώντας την κατεύθυνση της Κυβέρνησης για μείωση των λειτουργικών δαπανών στα σχολεία έχουν σφυρίξει τη λήξη κάθε υγειονομικού μέτρου απέναντι στην πανδημία τη στιγμή μάλιστα μου μεγαλώνουν οι ανησυχίες για διπλό κύμα γρίπης και πανδημίας χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μετρό για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών με υποκείμενα νοσήματα.

«Η απαράδεκτη απόφαση της Δημοτικής Αρχής αποτελεί υγειονομική βόμβα για τις σχολικές μονάδες της πόλης μας, ενώ σηματοδοτεί χειρότερες συνθήκες παιδαγωγικής και υγειονομικής λειτουργίας των σχολείων» υποστηρίζεται στο κείμενο υπογραφών για να τονιστεί ότι «η διασφάλιση της καθαριότητας, της υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας δεν παζαρεύεται».

Στο αίτημα άμεσης επαναπρόσληψης του συνόλου των εργαζομένων της προηγούμενης χρονιάς αυξημένο κατά τέτοιο αριθμό ώστε να καλύπτονται και τα ολοήμερα της πόλης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επανέλαβε την απόφαση για αύξηση μόλις κατά 10% των ωρών εργασίας ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες από την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων. 

Ωστόσο αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι θα επαναφέρει το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων.


epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Κινητοποίηση για την επαναπρόσληψη των σχολικών καθαριστριών
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3678906308193349549
item