Δένδιας από Αίγυπτο: Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Στην ευθεία αμφισβήτηση της τουρκολιβυκής συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες προχώρησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Στις κοινές δηλώσεις, τόσο ο Έλληνας όσο και ο Αιγύπτιος υπουργός έθεσαν ζήτημα νομιμότητας της συμφωνίας και εξέφρασαν τη βούλησή τους για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. 

«Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν υποσκάπτουμε την ασφάλεια της περιοχής» ανέφερε ο κ. Δένδιας,. 

«Η πρόσφατη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας παραβιάζει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνω ότι οι προσωρινές κυβερνήσεις δεν μπορούν να συνάψουν διεθνή συμφωνία κανενός είδους» είπε ο Έλληνας υπουργός. 

Όπως εξήγησε, «η εντολή της κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει εδώ και καιρό και δεν αντιπροσωπεύει τον λαό της Λιβύης».

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι η Τουρκία εκβιάζοντας την Λιβύη προσπαθεί να δικαιολογήσει ένα τερατούργημα. «Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ταραχώδη κατάσταση στην Λιβύη. 

Χαίρομαι που αναγγέλλω όλοι οι εμπλεκόμενοι και η ΕΕ έχουν καταγγείλει το μνημόνιο που δεν έχει καμία νόμιμη βάση».

dendias_soukri_egypt2

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή τους, συζήτησαν για την τουρκολιβυκή συμφωνία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, συζητήθηκαν επίσης οι διαχρονικές στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας- Αιγύπτου, η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη. 


Στη συνέχεια, έγιναν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών τη;ς Αιγύπτου, οι συνομιλίες κάλυψαν όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων και τρόπους ενίσχυσής τους, ενώ υπήρξε ανταλλαγή αξιολογήσεων και συντονισμός για περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

epirusblog.gr
5 of 5
Δένδιας από Αίγυπτο: Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2283829469805150926
item