Πρέβεζα: Ετήσια Έκθεση Φωτογραφίας Της Φωτογραφικής Ομάδας Κα.Δρω. Φιλιππιάδας

‘ Ιππόκαμπος ’

Η Φωτογραφική Ομάδας Φιλιππιάδας Κα.Δρώ με χαρά σας προσκαλεί στην ετήσια έκθεση των μελών της, με τίτλο «Ιππόκαμπος». Τα εγκαίνια θα γίνουν την  Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στις 19:30 μμ στον Πολυχώρο Πολιτισμού Φιλιππιάδας (Παλαιό Δημαρχείο). 


Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 2 Νοεμβρίου έως τις 8 Νοεμβρίου και η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό με ώρες λειτουργίας 19:00-22:00 καθημερινά. 


Η έκθεση με τίτλο Ιππόκαμπος , η κεντρική έκθεση της Κα.Δρώ , είναι το αποτέλεσμα των σεμιναρίων φωτογραφίας για την περίοδο 2021-22 με εισηγητή τον Δημήτρη Ραπακούση. 


Στην έκθεση συμμετέχουν οι : Στεργιανή Βερνιώτου, Γιώργος Γκαβάγιας, Κώστας Ευαγγέλου, Ιωάννα Θεοχαροπούλου, Ευάγγελος Καλύβας, Νάντια Λιανού,  Χρήστος Ροντογιάννης, Νίνα Σαραντάρη, Βασίλης Σιαπέρας, Γιώργος Σταύρος, Μπάμπης Χριστιάς.


«Ιππόκαμπος *»


Η στενή σχέση της φωτογραφίας με τη μνήμη καταδεικνύει την επιθυμία του ανθρώπου να «διατηρήσει» το γεγονός, να θυμάται, να μην ξεχάσει και ουσιαστικά αντανακλά τον φόβο του για την απώλειά της καθώς τη θεωρεί απώλεια της ατομικής του ταυτότητας.


Η φωτογραφία όμως, αποτελεί μια μονομερή απόδοση  του παρελθόντος, υποκειμενική και αυθαίρετη που φέρει τη σφραγίδα του δημιουργού της, τις επιλογές του και τις παραλείψεις του. Είναι μια νέα πραγματικότητα  που συνεχίζει να «ζει» ταυτόχρονα με το παρόν. Και αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον σημείο.


Τα μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας  Κα.Δρώ, μέσα από παρουσίες και απουσίες προσώπων, αντικειμένων, αρωμάτων, υφών και εικόνων , αφενός πραγματοποιούν την ανάκληση της ανάμνησης, αφετέρου επιχειρούν να την κατηγοριοποιήσουν, να την ερμηνεύσουν, να τη διατηρήσουν ακόμη και να την ξορκίσουν.


Η απλή, κατανοητή καταγραφή της εμπειρίας συνδυάζεται με την ονειρική, ιδεαλιστική και φαντασιακή μορφή της, καταλήγοντας στη μόνη αδιάσειστη πραγματικότητα: τη βιωματική ανάμνηση.


*Στη διαδικασία της επιλογής και της διαμόρφωσης της ανάμνησης, σημαντικό ρόλο παίζει ο ιππόκαμπος. Ο ιππόκαμπος είναι μια καμπυλωτή δομή του εγκεφάλου που βρίσκεται βαθιά στον μέσο κροταφικό λοβό του. 


Θεωρείται ο κινητήριος μοχλός της μνήμης γιατί αρχειοθετεί, διαμορφώνει και  οργανώνει τις πρόσφατες μνήμες, αποθηκεύοντάς τες, και στη συνέχεια στέλνει κάποιες από αυτές στη μακροπρόθεσμη μνήμη.  


Η ανάκληση των συναισθηματικών αναμνήσεων, η πλοήγηση στο χώρο καθώς και η μάθηση αποτελούν  άμεσες λειτουργίες του ιππόκαμπου.

epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Ετήσια Έκθεση Φωτογραφίας Της Φωτογραφικής Ομάδας Κα.Δρω. Φιλιππιάδας
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 7216042124177446165
item