Ανάπτυξη ελληνικής Διμοιρίας Αντιαρματικών στην Βουλγαρία στο πλαίσιο μέτρων του ΝΑΤΟ

Το ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε σήμερα για την ανάπτυξη Διμοιρίας Αντιαρματικών στην γειτονική Βουλγαρία, προκειμένου να ενισχύσει έναν εκ των τεσσάρων επιπλέον Σχηματισμών Μάχης που αποφάσισε το ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της Ανατολικής Πτέρυγάς του, ως προληπτική κίνηση μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Από το δημοσιοποιηθέν φωτογραφικό υλικό, διακρίνεται στην παράταξη 23 άνδρες της Διμοιρίας Αντιαρματικών με 5 επιτελείς της 33 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην οποία ανήκει οργανικώς. 

Στο υλικό της Διμοιρίας περιλαμβάνονται έξι Οχήματα Αντιαρματικών Πεζικού M901 ITV με δίδυμο εκτοξευτή βλημάτων TOW, ένα όχημα κινητό συνεργείοεπισκευών, ένα φορειοφόρο όχημα και τρία φορτηγά οχήματα.

Η 33 Μ/Κ ΤΑΞ εδρεύει στο Πολύκαστρο Κιλκίς. Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και ειδικότερα στην KFOR, καθώς και στην SEEBRIG η Ταξιαρχία διαθέτει, ως Συνδεδεμένη Δύναμη (“Affiliated Force”) ετησίως κι εκ περιτροπής, τα 506 και 525 Μηχανοκίνητα Τάγματα Πεζικού.

Η ελληνική συμμετοχή είναι μεν ουσιαστική, αλλά συμβολική σε μέγεθος.

Το σχετικό δελτίο Τύπου του ΓΕΕΘΑ, αναφέρει:

Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ με την ανάπτυξη 4 επιπλέον Σχηματισμών Μάχης επιπέδου ενισχυμένου Τάγματος (Battlegroup) που αποφασίστηκε από την Συμμαχία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναχώρησε για το Νόβο Σέλο της Βουλγαρίας μια Διμοιρία Αντιαρματικών (Α-Τ) και Επιτελείς της 33 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (Μ/Κ ΤΑΞ), που συμμετέχουν στην συγκρότηση της Δύναμης Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria (NATO eVA BG BGR) υπό Ιταλική Διοίκηση.

Η συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην NATO eVA BG BGR εγκρίθηκε με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στις 11 Μαΐου 2022, με διάρκεια ανάπτυξης μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2022 και δυνατότητα παράτασης εφόσον αποφασιστεί η χρονική επέκταση της αποστολής.

Η συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην NATO eVA BG BGR αποσκοπεί στην ενεργό συμμετοχή τους στην ενίσχυση της αμυντικής διάταξης, της συνοχής και της αποτρεπτικής ικανότητας της Συμμαχίας, καθώς και στην προβολή των δυνατοτήτων τους σε διασυμμαχικό πλαίσιο, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και πέραν αυτής“.

 


epirusblog.gr
5 of 5
Ανάπτυξη ελληνικής Διμοιρίας Αντιαρματικών στην Βουλγαρία στο πλαίσιο μέτρων του ΝΑΤΟ
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7833273602917507957
item