Ακόμη και σήμερα μπορεί να ανακηρυχθεί πρωθυπουργός ο Ρίσι Σούνακ -Η ξαφνική απόσυρση Μπόρις Τζόνσον

Ο Ρίσι Σούνακ θα μπορούσε να ανακηρυχθεί ως ο νέος πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας ακόμη και σήμερα μετά την απόσυρση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας.

Η Πένι Μόρντοντ επιμένει ότι θα «παλέψει» παρά το γεγονός ότι φαίνεται να υπολείπεται σημαντικά των 100 υποστηρικτών που χρειάζεται για να παραμείνει στην κούρσα διαδοχής. Να σημειωθεί ότι καταληκτική προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων είναι το μεσημέρι σήμερα στις 2.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ, ο οποίος ξεκίνησε επίσημα την εκστρατεία του χθες το πρωί, έχει λάβει τη δημόσια υποστήριξη περισσότερων από 150 βουλευτών των Τόρηδων - με περισσότερους να προσχωρούν στην ομάδα Σούνακ μετά την απόσυρση του Τζόνσον από την κούρσα.

Μέχρι χθες το βράδυ, 155 βουλευτές είχαν δηλώσει ότι υποστηρίζουν τον Ρίσι Σούνακ, ενώ μόλις 25 είχαν μιλήσει υπέρ της κας Μόρντοντ. 54 βουλευτές των Τόρηδων που ήλπιζαν ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα επέστρεφε στην πρωθυπουργία δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει δημοσίως ποιον θα στηρίξουν.

Ο Μπόρις Τζόνσον, πάντως, δήλωσε χθες βράδυ ότι είχε ξεπεράσει το «πολύ υψηλό εμπόδιο των 102 υπογραφών» και πίστευε ότι υπήρχαν «πολύ καλές πιθανότητες» να επιτύχει στην κούρσα της διαδοχής.

Όμως ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η συνέχιση της προσπάθειάς του για επιστροφή δεν ήταν «απλά το σωστό πράγμα που έπρεπε να κάνω», επικαλούμενος την ανάγκη να για ενότητα το κόμμα.

Αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να επιτύχει την ενότητα όταν βασικά στελέχη των Τόρηδων, όπως η πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν και ο εξέχων Brexiteer Στιβ Μπέικερ - και οι δύο είναι δημοφιλείς στη δεξιά πτέρυγα των Τόρηδων - δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τον Σούνακ. Ετσι αποσύρθηκε από την κούρσα διαδοχής. 'Η καλύτερα επιστροφής του στην πρωθυπουργία 1,5 μήνα αφότου αποχώρησε.

Χθες το βράδυ δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από το στρατόπεδο του Σούνακ, με μια πηγή να φέρεται να λέει ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ «δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο» και ότι «θα συνεχίσει να μιλάει με τους συναδέλφους του» και «συζητά μαζί τους για τον καλύτερο τρόπο να υπάρξει ενότητα στο κόμμα και να πάει η χώρα μπροστά».

Ο Ρίσι Σούνακ φέρεται να έχει ένα ευρύτερο προβάδισμα καθώς εξασφάλισε επίσης την υποστήριξη του Grant Shapps, ο οποίος αντικατέστησε την κ. Braverman στη θέση του Υπουργού Εσωτερικών μετά την παραίτησή της αυτή την εβδομάδα, και της Υπουργού Εργασίας και Συντάξεων Chloe Smith.

Ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων James Heappey δήλωσε επίσης ότι ο Σούνακ «θα ενώσει το διχασμένο κόμμα μας και θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην κυβέρνησή μας».

Και ο ΥΠΟΙΚ Τζέρεμι Χαντ, σε άρθρο του στην Telegraph, υποστήριξε τον Ρίσι Σούνακ σε ένα άρθρο στο οποίο τον συγκρίνει με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ λόγω της προθυμίας του να πει την «αλήθεια».

Πλέον το μόνο εμπόδιο του Σούνακ στο δρόμο για την πρωθυπουργία του είναι ο Μόρντοντ. Η ίδια δήλωσε χθες ότι έχει μπει στην κούρσα για να κερδίσει, αλλά η αποφασιστική της δήλωση ήρθε εν μέσω ενδείξεων ότι δυσκολεύεται να βρει τους απαραίτητους υποστηρικτές.

Ωστόσο, πηγή από την εκστρατεία της Μόρντοντ δήλωσε χθες το βράδυ: «Η Πένι εξακολουθεί να διεκδικεί την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. 

Η Πένι είναι ο ενωτικός υποψήφιος που είναι πιο πιθανό να κρατήσει ενωμένες τις πτέρυγες του Συντηρητικού Κόμματος και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι η πιο πιθανή υποψήφια για να κρατήσει τις έδρες που κέρδισε το Συντηρητικό Κόμμα το 2019.

Ο Ed Balls, οι υπουργοί του Shadow Cabinet και οι σύμβουλοι των Εργατικών δήλωσαν ότι η Πένι είναι ο υποψήφιος που φοβάται περισσότερο ο Κιρ Στάμερ».

Ωστόσο, δεν θεωρείται υποψήφια της Δεξιάς και γι' αυτό θεωρείται απίθανο να εξασφαλίσει σημαντικό αριθμό υποστηρικτών του κ. Τζόνσον.

Αλλά παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κάτω από το όριο των 100 υποστηρικτών, η ομάδα της Μόρντοντ επέμεινε ότι έχει δεκάδες βουλευτές που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει την υποστήριξή τους προς το πρόσωπό της, καθώς απευθύνει έκκληση στους υποστηρικτές του Μπόρις Τζόνσον να στηρίξουν εκείνη.

Οι υποψήφιοι χρειάζονται 100 υπογραφές από βουλευτές των Τόρις μέχρι σήμερα το μεσημέρι στις 2 μ.μ. αν θέλουν να παραμείνουν στη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας πριν από την τελική ψηφοφορία των μελών του κόμματος.

Και οι σύμμαχοι της κ. Μόρντοντ πιστεύουν ότι η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αποσυρθεί από την κούρσα θα την «ωθήσει να περάσει τη γραμμή».

epirusblog.gr
5 of 5
Ακόμη και σήμερα μπορεί να ανακηρυχθεί πρωθυπουργός ο Ρίσι Σούνακ -Η ξαφνική απόσυρση Μπόρις Τζόνσον
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8844052465849829598

Τα καλύτερα

item