Πετρέλαιο θέρμανσης: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η τιμή μετά την έκπτωση των ΕΛΠΕ -Πώς διαμορφώνεται

Με μια ευνοϊκή έκπληξη ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές.

Την ώρα που οι καταναλωτές προσπαθούν να διαπιστώσουν ποιο μέσο θέρμανσης συμφέρει, τα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) ανακοίνωσαν εκπτώσεις στις εταιρείες προμήθειας πετρελαιοειδών. 

Οι εκτιμήσεις των τελευταίων ημερών έδειχναν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να φτάσει έως και το 1,55 ευρώ το λίτρο. Παρά ταύτα, η έκπτωση των ΕΛΠΕ κατά 6 λεπτά το λίτρο (7,5 λεπτά μαζί με τον ΦΠΑ) έφερε «κούρεμα» στην τιμή. 

Αυτό σημαίνει ότι η τιμή εκκίνησης από το 1,42-1,45 ευρώ, που ήταν η τελευταία εκτίμηση, μπορεί να υποχωρήσει (ανάλογα με την εμπορική πολιτική κάθε εταιρείας ή και πρατηριούχου) μέχρι και το 1,37-1,38 ευρώ το λίτρο.

Σημειώνεται ότι σε αυτούς τους υπολογισμούς για την τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης περιλαμβάνεται η επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αλλά όχι οι επιδοτήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο φέτος θα δοθεί με διευρυμένα κριτήρια.

Πήγες της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι η ζήτηση τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της χειμερινής περιόδου θέρμανσης θα είναι υποτονική λόγω του ύψους των τιμών αλλά και των σχετικά καλών καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη νότια Ελλάδα.

Τι ισχύει για το επίδομα θέρμανσης

Την ίδια στιγμή, κατατέθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία με νομοτεχνικές βελτιώσεις για το επίδομα θέρμανσης, με την οποία αποσαφηνίζεται ότι το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο.

Το επίδομα θέρμανσης υπολογίζεται άπαξ επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α., που εκδίδονται από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α, που εισάγουν πετρέλαιο θέρμανσης και τους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν εισαγωγές, ως δικαιούχους της επιδότησης.

Επίσης, προβλέπεται ότι το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ν. 3054/2002 (Α’ 230), στην εσωτερική αγορά από τους ως δικαιούχους της επιδότησης προς τα πρατήρια καυσίμων, τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και τους τελικούς καταναλωτές, οικιακούς καταναλωτές, βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες.

epirusblog.gr
5 of 5
Πετρέλαιο θέρμανσης: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η τιμή μετά την έκπτωση των ΕΛΠΕ -Πώς διαμορφώνεται
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1245709693322994614
item