Ένας καγκελάριος στην Ακρόπολη: Ο Σολτς την Πέμπτη στην Αθήνα, συνάντηση με Μητσοτάκη -Η βαριά ατζέντα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται την Πέμπτη στην Αθήνα τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Η επίσκεψη περιλαμβάνει μια «βαριά» ατζέντα, σε κλίμα καλής συνεργασίας εν καιρώ πολέμου, αλλά και μια βόλτα στην Ακρόπολη.


Πέντε φορές στα 16 χρόνια της θητείας της στην καγκελαρία ταξίδεψε στην Αθήνα η Άγκελα Μέρκελ, συνάντησε διαφορετικούς πρωθυπουργούς (Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα, Κυριάκο Μητσοτάκη) σε διαφορετικές πολιτικές και οικονομικές συγκυρίες, με αποκορύφωμα τα χρόνια της ευρωκρίσης. Σειρά τώρα έχει ένας άνδρας καγκελάριος, ο πρώτος μετά τον Γκέρχαρντ Σρέντερ εν έτει 2004, ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ  21/10/2022  20:25

Σύνοδος Κορυφής-παρασκήνιο: Ο Μητσοτάκης σε ρόλο γεφυροποιού -Οι επαφές με Σολτς-Ντράγκι για τελική συμφωνία

ΚΟΣΜΟΣ  21/10/2022  13:14

Επίσημη επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα στις 26 και 27 Οκτωβρίου -Το πρόγραμμα

Το ταξίδι αυτό είναι πολυαναμενόμενο από ελληνικής πλευράς, αλλά βρίσκεται ψηλά και στη γερμανική ατζέντα εδώ και καιρό. Πλέον, τα χρόνια της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης και της επιβεβλημένης λιτότητας ανήκουν στην ιστορία, ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί στην ανατολική Μεσόγειο, με καθημερινές πλέον τις «απειλές» και «μη φιλικές» δηλώσεις (κατά τη φρασεολογία των γερμανικών κυβερνητικών ενημερώσεων) εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας καθιστούν αναγκαία την επιβεβαίωση των αγαστών ελληνογερμανικών σχέσεων, μακριά από τις σκιές του παρελθόντος.


Η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του Όλαφ Σολτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται στις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης, 27 Οκτωβρίου, μία μέρα μετά την κρίσιμη επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στο Παρίσι. 

Αλλά και μία ημέρα πριν από την 28η Οκτωβρίου, την εθνική επέτειο, με τα γερμανικά τεθωρακισμένα Marder από τη συμφωνία κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων Βερολίνου-Αθήνας προς στήριξη του Κιέβου να αναμένονται στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης.

Η παρουσία του Γερμανού καγκελάριου στην Αθήνα θα είναι σύντομη, χωρίς άλλες συναντήσεις. Μόνο με μια επίσκεψη στην Ακρόπολη, το διαχρονικό σύμβολο της Δημοκρατίας, εκεί όπου οι ναζί ύψωσαν τη σβάστικα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εξοπλισμοί και ανταλλαγή αρμάτων μάχης

Πίσω, όμως, στα της ατζέντας. Δεν είναι κρυφό ότι για τη γερμανική κυβέρνηση η σημασία της ιδιότυπης ανταλλαγής αρμάτων μάχης (40 γερμανικά Marder για την Ελλάδα και 40 ελληνικά, σοβιετικού τύπου, παλαιά BMP-1 για την Ουκρανία) είναι μεγάλη. 

Με τις συμφωνίες «Ringtausch», που εδώ και μήνες δρομολογεί η γερμανική κυβέρνηση με την Ελλάδα και χώρες της ανατολικής Ευρώπης, π.χ. Τσεχία ή Πολωνία, προσπαθεί να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας επί του πεδίου με άρματα μάχης.

Μόνο που δεν θέλει να τα στείλει η ίδια απευθείας στην Ουκρανία, για να μη γίνει «εμπόλεμο μέρος», αλλά μέσω τρίτων χωρών, οι οποίες με τη σειρά τους επωφελούνται από την αναβάθμιση των εξοπλιστικών τους δυνατοτήτων.

Σολτς-Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας, 6.10.2022

Στην περίπτωση πάντως της ανταλλαγής με την Ελλάδα καταγράφεται έντονη κινητικότητα τις τελευταίες εβδομάδες, οι ανακοινώσεις από γερμανικής και ελληνικής πλευράς διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «Welt», ο γερμανικός εξοπλιστικός κολοσσός KMW σχεδιάζει επιπρόσθετα συνεργασία επί ελληνικού εδάφους με τον όμιλο «Μυτιληναίος», στο πλαίσιο της παραγωγής υπερσύγχρονων τεθωρακισμένων Leopard 2. 

Για όλα αυτά αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες.

Γερμανικό ενδιαφέρον για τις ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας

Από εκεί και πέρα έντονο είναι το γερμανικό ενδιαφέρον για τις ενεργειακές προοπτικές που προσφέρει πλέον δυναμικά η Ελλάδα στον τομέα της παραγωγής ανανέωσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στον τομέα της αποθήκευσης και μεταφοράς άλλων πηγών ενέργειας, όπως υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. 

Την εικόνα της Ελλάδας ως «εξαγωγέα ενέργειας» προς την Ευρώπη μέσω νέων, ασφαλών ενεργειακών οδών τόνισε άλλωστε τη Δευτέρα από το Βερολίνο και ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Όσο για τα ελληνοτουρκικά, αν και η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει φειδωλή σε δηλώσεις και ίσως όχι τόσο εξωστρεφής όσο το υπουργείο Εξωτερικών και η Πράσινη ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, εντούτοις τα μηνύματα που στέλνονται εδώ και καιρό από το Βερολίνο είναι υπέρ της Ελλάδας και της εδαφικής της ακεραιότητας στο Αιγαίο, αλλά οπωσδήποτε προσεκτικά. Άλλωστε τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία αποτελούν και ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα.

Είναι η ώρα να θιγούν προσφυγικό, υποβρύχια και επανορθώσεις;

Σε ένα τέτοιο σύνθετο πλαίσιο και με μεγάλη την ανάγκη για θετικά μηνύματα αρραγούς συνεργασίας, θα συζητηθεί άραγε και το μεγάλο «αγκάθι» της διαχείρισης του προσφυγικού, στη σκιά των καθημερινών πλέον αναφορών στα γερμανικά ΜΜΕ για σκιώδεις πρακτικές βίας και παράνομων επαναπροωθήσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα; 

Θα ζητηθούν επίσης από την άλλη πλευρά «εξηγήσεις» για το ζήτημα της πώλησης γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία; Ή ισχύει ακόμη η γερμανική απάντηση «pacta sunt servanda» για συμφωνίες που έχουν συνομολογηθεί στο παρελθόν;

Αναλένα Μπέρμποκ και Νίκος Δένδιας τον Ιούλιο στην Αθήνα / Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τέλος, θα τεθεί εκ νέου, όπως και το καλοκαίρι στην Αθήνα από τον Νίκο Δένδια προς την Αναλένα Μπέρμποκ, το ζήτημα των ελληνικών αξιώσεων για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την καταστροφική επέλαση της Βέρμαχτ; Ή δεν είναι κατάλληλη η περίσταση;

Πάντως, γερμανικές πηγές εκτιμούν ότι, ακόμη κι αν η νυν πολωνική κυβέρνηση του υπερσυντηρητικού PiS μπορεί να επιδιώκει μια σύμπλευση με την Ελλάδα στο πεδίο της νομικής διεκδίκησης πολεμικών αποζημιώσεων, η Ελλάδα για την ώρα φαίνεται να έχει άλλες, πιο επείγουσες προτεραιότητες για να διεκδικήσει κάτι τέτοιο και μάλιστα μαζί με την Πολωνία: τη διαχείριση των συνεπειών του μεγάλου πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, την οικονομικοπολιτική σταθερότητα και την αποφυγή μιας επικίνδυνης ανάφλεξης στα ανοιχτά του Αιγαίου Πελάγους.

Πηγή: DW

epirusblog.gr
5 of 5
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται την Πέμπτη στην Αθήνα τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Η επίσκεψη περιλαμβάνει μια «βαριά» α...
Ένας καγκελάριος στην Ακρόπολη: Ο Σολτς την Πέμπτη στην Αθήνα, συνάντηση με Μητσοτάκη -Η βαριά ατζέντα
epirusblog.gr
5 of 5
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται την Πέμπτη στην Αθήνα τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Η επίσκεψη περιλαμβάνει μια «βαριά» α...
πολιτική 112846652158509122
item