Αιγαίο: Τα νησιά - «αστακοί» και το παράπονο της Άγκυρας - Η θωράκιση του Αρχιπελάγους απάντηση σε κάθε κλιμάκωση

Τα τελευταία χρόνια η ΑΣΔΕΝ μελέτησε νέα σενάρια και επανασχεδίασε την άμυνα των νησιών του Αρχιπελάγους απέναντι στις νέες απειλές, υβριδικές αλλά και συμβατικές προσαρμόζοντας την εκπαίδευση και τις ασκήσεις πάνω σε αυτές.

Οι εικόνες κατασκοπείας των κινήσεων του Ελληνικού Στόλου και εν γένει των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τις οποίες  προβάλλει το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu αποτελούν χωρίς αμφιβολία μια ακόμη κίνηση κλιμάκωσης από την πλευρά των γειτόνων.

Ουσιαστικά η Άγκυρα παραδέχεται επίσημα ότι κατασκοπεύει Ελληνικό έδαφος, Ελληνικά Χωρικά Ύδατα,κινήσεις πλοίων και στρατευμάτων. 

Και ‘’βαφτίζει’’ ως πρόκληση το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας στην αυτοάμυνα την ώρα που η ίδια όχι απλά έχει ανοιχτό το Casus Belliαλλά αμφισβητεί πλέον απροκάλυπτα την Ελληνική Κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. 

Απειλεί ότι ‘’θα έρθει νύχτα’’ ενώ προβάλλει χάρτες με τα νησιά του Αρχιπελάγους βαμμένα ‘’κόκκινα’’.

Ταυτόχρονα αποκαλύπτει έναν από τους βασικούς σκοπούς τους οποίους εξυπηρετούν οι συνεχείς πτήσεις των Τουρκικών μη επανδρωμένων UAV στο Αιγαίο αλλά και οι υπερπτήσεις πάνω από τα Ελληνικά νησιά.

Οι οποίες μόνο τον Σεπτέμβριο έχουν αγγίξει τις 24. Τα Bayraktar και τα Anka της Άγκυρας πέρα από την αμφισβήτηση των Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων στο FIRAθηνών έχουν στρέψει τις κάμερες που διαθέτουν στις κινήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στις φρουρές των νησιών, στις θέσεις των πλοίων του Στόλου, σε ραντάρ, υποδομές και εγκαταστάσεις. 

Κάθε μέρα ‘’χαρτογραφούν’’ το Αρχιπέλαγος και μεταφέρουν την εικόνα στο Τουρκικό Επιτελείο.

Και η εικόνα αυτή φαίνεται ότι έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους Τούρκους Επιτελείς. Η αποβίβαση από τα αρματαγωγά του Στόλου των Μ-1117 σε Λέσβο, Σάμο και Χίο(ας ενημερωθεί το Τουρκικό Επιτελείο ότι και εκεί μεταφέρθηκαν θωρακισμένα οχήματα). 

Τα πρώτα από τα συνολικά 1200 τα οποία παραχώρησαν οι ΗΠΑ και ήδη ενισχύουν τόσο τα νησιά όσο  και την άμυνα του Έβρου.

Όμως δεν είναι μόνο η επιχειρησιακή ανάπτυξη σε Έβρο και νησιά των θωρακισμένων οχημάτων M-1117 Guardian αυτό που ενοχλεί τους γείτονες. 

Τους ενοχλεί συνολικά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα ακριτικά νησιά, τόσο τα μεγαλύτερα(Ρόδος,Κως,Χίος,Σάμος,Λέσβος), όσο και τα πιο μικρά έχουν μετατραπεί σε οχυρά. Τόσο σε οπλισμό-εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. 

Από υλικά μαχητή όπως κράνη και εξαρτύσεις, ασυρμάτους ,διόπτρες νυκτός θερμικού τύπου έως κατασκευή σύγχρονων παρατηρητηρίων νέας τεχνολογίας. Νέα πλωτά μέσα για τους Αμφίβιους καταδρομείς, τυφέκια Ελεύθερων Σκοπευτών και drones.

Εκνευρισμό όμως προκαλούν στους γείτονες και οι συνεχείς ασκήσεις ετοιμότητας και άμεσης αντίδρασης των φρουρών του Αιγαίου. Από τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο ακριτικό Καστελόριζο έως τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. 

Βολές σε εγκεκριμένα πεδία αλλά ακόμα και στη θάλασσα σε περιοχές υψηλής προσοχής. Σε όλα τα νησιά του Αρχιπελάγους έχουν οργανωθεί ευέλικτα ταχυκίνητα συγκροτήματα άμεσης αντίδρασης προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια. 

Με τις ετοιμότητες να θυμίζουν readiness της Πολεμικής Αεροπορίας και να προβλέπουν ταχύτατη αντίδραση μέσα σε λίγα λεπτά. Σε ανάλογη επιχειρησιακή ετοιμότητα και διαθεσιμότητα  βρίσκονται και το πιο βαριά οπλικά συστήματα όπως τα άρματα μάχης και το πυροβολικό.

Όμως η θωράκιση του Αρχιπελάγους δεν περιορίζεται  στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά περιλαμβάνει πλέον και την Κρήτη. Ενδεικτική είναι η αναβάθμιση της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας η οποία διαθέτει πλέον τέσσερα πανίσχυρα Τάγματα έτοιμα να συνδράμουν σε κάθε γωνιά του Αιγαίου και όπου αλλού απαιτηθεί.

Τα τελευταία χρόνια η ΑΣΔΕΝ μελέτησε νέα σενάρια και επανασχεδίασε την άμυνα των νησιών του Αρχιπελάγους απέναντι στις νέες απειλές, υβριδικές αλλά και συμβατικές προσαρμόζοντας την εκπαίδευση και τις ασκήσεις πάνω σε αυτές. 

Το πολύ σημαντικό έργο του πρώην ΑΣΔΕΝαρχη και νυν Γενικού Επιθεωρητή Στρατού καταδρομέα Αντιστράτηγου Νικόλαου Φλάρη ο οποίος άφησε να νησιά ‘’αστακούς’’ συνεχίζει με ανάλογη επιτυχία ο νέος Διοικητής ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης

Όλα αυτά όπως είναι φυσικό επιφέρουν εκνευρισμό στους γείτονες οι οποίοι θα επιθυμούσαν τα νησιά του Αιγαίου εύκολη ‘’λεία’’ στα επιθετικά,αναθεωρητικά τους σχέδια.

epirusblog.gr
5 of 5
Αιγαίο: Τα νησιά - «αστακοί» και το παράπονο της Άγκυρας - Η θωράκιση του Αρχιπελάγους απάντηση σε κάθε κλιμάκωση
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4868660370371645676
item