Προσχέδιο προϋπολογισμού: Αντιπαράθεση Σκυλακάκη-Τσακαλώτου για το «μαξιλάρι» και τα πλεονάσματα

Αντιπαράθεση μεταξύ Σκυλακάκη και Τσακαλώτου σχετικά με το «μαξιλάρι» και τα πλεονάσματα προέκυψε κατά τη συζήτηση του Προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών.

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε πως «το «μαξιλάρι» το οποίο υπάρχει σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το «μαξιλάρι» που υπήρχε το 2019, διότι έχει άλλη προέλευση.

Σκυλακάκης: Το «μαξιλάρι» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 16,5 δισ. λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης

«Το μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα 16,5 δισ. ευρώ από το δάνειο που πήρατε από τον ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας), για να υπάρχει κάποια ασφάλεια εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης που υπήρχε για την κυβέρνησή σας στις αγορές. 

Δέκα δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν τα χρήματα που είχε πάντα η ελληνική κυβέρνηση και τα φέρατε στην Τράπεζα της Ελλάδος και 11 δισ. που ήταν από την υπερφορολόγηση, πέραν του ποσοστού που σας ζητούσαν σε μία περίοδο που η οικονομία βρισκόταν σε πολύ μεγάλη δυσπραγία», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Τσακαλώτος: Το «μαξιλάρι» του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε έναν καθαρό διάδρομο

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε υποστηρίξει ότι το «μαξιλαράκι του ΣΥΡΙΖΑ, που η ΝΔ το ονόμαζε "λάθος", ήταν αυτό που δημιούργησε ένα καθαρό διάδρομο χρέους, όχι ότι έλυσε το απόθεμα χρέους, αλλά μας έδωσε ένα καθαρό διάδρομο για πολλά χρόνια με σταθερά επιτόκια, για να έχουμε μια σοβαρή πολιτική ανάπτυξης.

Παράλληλα, καταλόγισε στον πρωθυπουργό πως, σε αντίθεση με τη βιβλιογραφία, υποστηρίζει «πως οι μειώσεις φόρων στους πλούσιους δεν φέρνουν ανάπτυξη» και πως «οι αγορές τιμωρούν σκληρά όσους διακινδυνεύουν τη δημοσιονομική ισορροπία για να δώσουν χρήματα στους πλούσιους».

Τόνισε πως «η όλη οικονομική ανάλυση των τελευταίων ετών μας δείχνει ότι οι μεγάλες μειώσεις φόρων δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη» και επικαλέστηκε το βρετανικό παράδειγμα της κυβέρνηση της Λιζ Τρας, που ανακοίνωσε μια γενναία μείωση των φόρων στους πλούσιους για να ενισχυθεί η ανάπτυξη, αλλά τελικά αναγκάστηκε να ανακαλέσει τα μέτρα.

Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Ποιοι πήραν το λόγο στη συζήτηση

Στην φετινή συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2023 συμμετείχαν έξι γενικοί εισηγητές και ισάριθμοι ειδικοί εισηγητές των κομμάτων, καθώς και εννέα βουλευτές. 

Τοποθετήθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος, ενώ διατύπωσαν γνώμη ο επικεφαλής του Γραφείου Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού της Βουλής και η πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Ο Προϋπολογισμός του Κράτους για το 2023 θα πρέπει να κατατεθεί στην Βουλή τουλάχιστον σαράντα ημέρες πριν από την έναρξη του νέου οικονομικού έτους.


epirusblog.gr
5 of 5
Προσχέδιο προϋπολογισμού: Αντιπαράθεση Σκυλακάκη-Τσακαλώτου για το «μαξιλάρι» και τα πλεονάσματα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4836405305201584017

Τα καλύτερα

item