Άρτα: Επιμελητήριο Άρτας - Άμεσα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Τους κινδύνους που συνεπάγονται το ενεργειακό κόστος και η συνεχής αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, για τις επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα, που θα έχουν επίπτωση στους παραγωγούς και τους αγρότες της Άρτας υπογραμμίζει με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, το Επιμελητήριο Άρτας διά του προέδρου του Γιάννη Γκολομάζου.

Στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Γκολομάζος, επισημαίνεται πως μέσα στις συνθήκες που καλούνται να λειτουργήσουν τα συσκευαστήρια φρούτων, οι ψυκτικοί θάλαμοι αποθήκευσης φρούτων, τα ελαιοτριβεία και οι επιχειρήσεις μεταποίησης, που δραστηριοποιούνται κυρίως αυτή την περίοδο, σε προϊόντα όπως το ακτινίδιο, η ελιά , το ελαιόλαδο, κατ’ έξοχή αγροτικά προϊόντα της περιοχής της Άρτας που συμβάλουν σημαντικά μέσω των εξαγωγών στην αύξηση του ΑΕΠ, απαιτούν την άμεση λήψη μέτρων εκ μέρους της πολιτείας, για την μείωση του κόστους ενέργειας των επιχειρήσεων.

Η επιστολή που απευθύνεται προς τους

– Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
-Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα
-Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά
-Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη
-Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Στύλιο

Και κοινοποιείται στους Βουλευτές Άρτας κα Γεροβασίλη Όλγα, κ. Γκόκα Χρήστο, τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη Αλέξανδρο, και τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Ψαθά Βασίλειο αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Κύριοι Υπουργοί,
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εδώ και χρόνια δοκιμάζονται από οικονομική κρίση, πανδημία και τώρα από την ενεργειακή κρίση. 

Οι επιχειρήσεις που άντεξαν στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν την Ελληνική οικονομία. Αυτές τις επιχειρήσεις πρέπει να στηρίξουμε με κάθε τρόπο και μέσο και όχι να τις επιβαρύνουμε.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να εφαρμόσει μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε με την συνεχή αύξηση των τιμών, των πρώτων υλών, των καυσίμων και της ενέργειας. 

Η άνοδος του κόστους των τιμολογίων ενέργειας έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων. 

Οι αυξήσεις αυτές απειλούν τη βιωσιμότητα πλήθους επιχειρήσεων με σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες καλούνται να λειτουργήσουν τα συσκευαστήρια φρούτων, οι ψυκτικοί θάλαμοι αποθήκευσης φρούτων, τα ελαιοτριβεία και οι επιχειρήσεις μεταποίησης, που δραστηριοποιούνται κυρίως αυτή την περίοδο. 

Το ακτινίδιο, η ελιά , το ελαιόλαδο, είναι κατ’ έξοχή αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας, της Άρτας και συμβάλουν σημαντικά μέσω των εξαγωγών στην αύξηση του ΑΕΠ, στην αύξηση των εσόδων του κράτους, αλλά και στην αύξηση του εισοδήματος των αγροτών και των οικογενειών τους, με άμεσο αντίκτυπο στην απασχόληση.

Η ζοφερή αυτή κατάσταση απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων εκ μέρους της πολιτείας, για την μείωση του κόστους ενέργειας των επιχειρήσεων. 

Η επιδότηση του ρεύματος στα αρτοποιεία, καθώς και στην βιομηχανία και βιοτεχνία άρτου προκειμένου να μειώσει το αυξημένο λειτουργικό κόστος, πρέπει να επεκταθεί και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.

Σήμερα οι αγρότες δεν γνωρίζουν την τιμή που θα διαθέσουν τα προϊόντα τους, που είναι έτοιμα στα δέντρα, γιατί καμία επιχείρηση δεν δίνει τιμή στον παραγωγό.

Πρέπει άμεσα να επιδοτηθεί η ενέργεια μέσω του ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και πλαφόν για έξι μήνες στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, έτσι ώστε και αυτές με την σειρά τους να υπογράψουν συμβόλαια με τους πελάτες τους, για να μπορούν να δώσουν και μια αξιοπρεπή τιμή στους παραγωγούς.


Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των προϊόντων, η φετινή περίοδος θα οδηγήσει στην καταστροφή χιλιάδες αγρότες της περιοχής μας.
Με την πεποίθηση ότι θα υιοθετήσετε τις προτάσεις μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την θετική σας ανταπόκριση.


Με εκτίμηση,
Ιωάννης Γκολομάζος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Άρτας»

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Επιμελητήριο Άρτας - Άμεσα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 1850607744046786736
item