Λέκκας για την κατολίσθηση στην Κρήτη: Ήταν σαφές ότι κάποια στιγμή θα γινόταν -Συνέβαλε η έντονη βροχόπτωση

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Κρήτης από το άσχημο «παιχνίδι» που έπαιξε η μοίρα στην 47χρονη, που έχασε τη ζωή της σε ξενοδοχείο στην Αγιά Φωτιά Λασιθίου.

Το τρομερό δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (30/10), είχε ως αποτέλεσμα μία γυναίκα από τη Σλοβενία να βρει τραγικό θάνατο όταν βράχος που αποκολλήθηκε από το βουνό, έπεσε με ορμή και καταπλάκωσε ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπου κοιμόταν με την οικογένειά της.

Λέκκας: «Κάποια στιγμή θα γινόταν κατολίσθηση -Συνέβαλε η κακοκαιρία»

Μιλώντας στο MEGA, ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως μια τέτοιου είδους κατολίσθηση ήταν αναμενόμενη: «Ήταν σαφές ότι κάποια στιγμή θα γινόταν η εκδήλωση ενός κατολισθητικού φαινομένου και υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις.

Όπως πρόσθεσε ο καθηγητής: «Σε αυτό συνέβαλε και ως ένα μικρό βαθμό η έντονη βροχόπτωση που ξέσπασε στην Κρήτη πριν από 15 ημέρες, η οποία απλώς επιτάχυνε την εκδήλωση του φαινομένου. 

Κατά τα άλλα ήταν μια κλασική περίπτωση όπου θα εκδηλωνόταν κάποια στιγμή η κατολίσθηση. Τέτοιες κατολισθήσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν, γιατί στην παραλία είναι διάσπαρτοι μεγάλοι ογκόλιθοι».

Διάσπαρτοι ογκόλιθοι στο σημείο δίπλα από την τραγωδία. Φωτογραφία από YOUTUBE/sarantos

Σε ερώτηση για το αν θα έπρεπε να κλείσει το ξενοδοχείο, ο Ευθύμιος Λέκκας απάντησε καταφατικά: «Θα έλεγα ναι. Ήταν ένα προδιαγεγραμμένο φαινόμενο. Δεν είναι το μόνο ξενοδοχείο που υπάρχει σε αντίστοιχες καταστάσεις. Υπάρχουν χιλιάδες».

«Ανάγκη να γίνουν υποχρεωτικές οι γεωλογικές & γεωτεχνικές μελέτες»

Μάλιστα, τόνισε πως: «Επανέρχεται το θέμα της εκτέλεσης γεωλογικών και γεωτεχνικών μελετών ως υποχρεωτικών μελετών και αυτοί που υπογράφουν αυτές τις μελέτες, να είναι επιστήμονες και τεχνικοί που να αναλαμβάνουν την ευθύνη της υπογραφής και οι υπηρεσίες να ελέγχονται έτσι ώστε εάν δεν έχουν αυτές τις άδειες να μην προχωρούν στην αδειοδότηση».

«Το ξενοδοχείο ήταν από το 1980, τότε δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για την εκτέλεση γεωπολιτικών μελετών. Από το 1995 και έπειτα έχει καθιερωθεί αυτό το θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο υπάρχουν ακόμα και άλλες μονάδες που είναι ακατάλληλες», κατέληξε μιλώντας στο MEGA ο κ. Λέκκας.


epirusblog.gr
5 of 5
Λέκκας για την κατολίσθηση στην Κρήτη: Ήταν σαφές ότι κάποια στιγμή θα γινόταν -Συνέβαλε η έντονη βροχόπτωση
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 2009755727587799555
item