Έκλεισε! Έρχονται επτά νέα υπερταχύπλοα για τους Έλληνες κομάντος για να εξουδετερώνουν εχθρικές απειλές & Τούρκους “Κροκόδειλους”

Στόχος η φύλαξη εκατοντάδων μικρονήσων και Βραχονησίδων

Στις 7 Οκτωβρίου 2022 υπεγράφη η υπ’ αριθ. 018Β/2022 1η Εκτελεστική Σύμβαση της Συμφωνίας Πλαίσιο υπ’ αριθ. 002Β/2021, που αφορά στην «Προμήθεια Και Αρχική Υποστήριξη Επτά (7) Ταχυπλόων Σκαφών Μεταφοράς Προσωπικού», μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και της εταιρείας «VIKING NORSAFE LIFE–SAVING EQUIPMENT HELLAS S.M S.A.».

Το υπό προμήθεια ταχύπλοο σκάφος (με το σύνολο του εξοπλισμού του) είναι το «Viking Norsafe S-1200 Armored “-MUNIN S-1200″» της εν λόγω εταιρείας.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΓΔΑΕΕ και των Ειδικών Δυνάμεων που επέλεξαν το VIKING, το συγκεκριμένο ταχύπλοο διαθέτει μεγάλες δυνατότητες  για το κόστος του ώστε να αποτελέσει το ‘’όπλο’’ των κομάντος της θάλασσας στο εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου.

Πρόκειται για το Viking Norsafe Munin S1200 το οποίο δοκιμάζεται από τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων. Φέρει 3 μηχανές απόδοσης 400 ίππων εκάστη και αναπτύσσει ταχύτητες άνω των 65 μέτρων.

Δυνατότητες και χαρακτηριστικά του νέου σκάφους

Το μήκους 12 μέτρων σκάφος μπορεί να μεταφέρει συνολικά 17 άτομα με τον εξοπλισμό τους, ενώ δύναται να μεταφερθεί και από αέρος με ελικόπτερο, μέσω των ειδικών άγκιστρων που φέρει.

Τα Viking έρχονται για να αντικαταστήσουν τα Magna 960, που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον οι Ειδικές Δυνάμεις αμφίβιων επιχειρήσεων. Για να γίνει αντιληπτή η αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, το Magna ήταν μήκους 9,6 μέτρων, και μετέφερε 12 άτομα με ταχύτητες έως 46 κόμβους.

Τα τεχνικά στοιχεία του σκάφους που επιλέχθηκε να αποτελέσει το κύριο πλωτό μέσο των Αμφίβιων Καταδρομέων εντυπωσιάζουν. 

Με ταχύτητα που φτάνει τους 67 κόμβους σε πραγματικές συνθήκες όπως έχουν μετρήσει οι κατασκευαστές αλλά και η τεχνική επιτροπή ελέγχου -κινείται από τρεις 400αρες μηχανές.

Όσον αφορά τον οπλισμό του, το VIKING θα φέρει μπροστά βαρύ πολυβόλο 12,7mm, το γνωστό αποτελεσματικό ‘’πενηντάρι’’ και στο πίσω μέρος δύο μικρότερα ελαφρά πολυβόλα διαμετρήματος 7,62mm. 

Το νέο ταχύπλοο σκάφος που επιλέχθηκε για τις Ειδικές Δυνάμεις διαθέτει σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας, προηγμένα ηλεκτρονικά,Radar και θερμική κάμερα Flir για αποστολές επιτήρησης και έρευνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες  η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων θα προμηθευτεί συνολικά 41 Viking.

Πέραν του κυβερνήτη και συγκυβερνήτη, υφίστανται 12 ειδικά καθίσματα με διατάξεις απορροφήσεως κραδασμών για μεταφερόμενο προσωπικό. 

Εξ αυτών, 6 θέσεις υφίστανται εντός της καμπίνας διακυβέρνησης η οποία είναι κλειστή, με θωρακισμένες διαφανείς επιφάνειες επιπέδου προστασίας NIJ III, για αντοχή σε βολίες φορητού οπλισμού 7,62 mm και θραύσματα.

Το ελληνικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας εξοπλίζει όλες  τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων βάσει σχεδίου, θέλοντας  να δώσει την δυνατότητα στους Έλληνες καταδρομείς να εξουδετερώνουν ταχύτητα όλες τις απειλές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, ενώ σε περίοδο πιθανής ελληνοτουρκικής διένεξης τους Τούρκους συναδέλφους τους που έχουν το παράξενο όνομα “Κροκόδειλοι” και ανήκουν στην Ταξιαρχία πεζοναυτών στην Φώκαια της Σμύρνης.

epirusblog.gr
5 of 5
Έκλεισε! Έρχονται επτά νέα υπερταχύπλοα για τους Έλληνες κομάντος για να εξουδετερώνουν εχθρικές απειλές & Τούρκους “Κροκόδειλους”
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4881210815330981457
item