Τρία λάθη που κάνουμε όταν έχουμε άγχος

Όταν μπεις στη σφαίρα του άγχους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνεις κάποια λάθη πού οδηγούν σε επιπλέον άγχος. Επειδή όμως δεν υπάρχουν πάντα ενδείξεις για το πότε νιώθεις άγχος, ήρθε η ώρα να για λίγη ενδοσκόπηση, ώστε να μάθεις να το αναγνωρίζεις. Και να μην κάνεις τα πράγματα χειρότερα από ό,τι είναι.

Κρίνεις την κατάσταση άγχους ως «καλή» ή «κακή»

«Όταν οι άνθρωποι νιώθουν άγχος, θέλουν μία απλή και ξεκάθαρη απάντηση. Αν μία κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη, της αποκαλούν καλή ή κακή, ώστε να μην χρειαστεί να ξοδέψουν περισσότερη ενέργεια στην ανάλυσή της. 

Όταν βλέπεις τα πράγματα άσπρα ή μαύρα, δεν μπορείς να ελιχθείς και δεν έχεις την περιέργεια να ανακαλύψεις τη ρίζα του προβλήματος. Παγιδεύεσαι και δεν ξέρεις τι να κάνεις. Μακροπρόθεσμα, το άγχος αυξάνεται», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Jennifer Silvershein.

Κάνεις πολλά πράγματα μαζί

Όταν έχεις μπει στη ζώνη του λυκόφωτος (δηλαδή του άγχους), θέλεις να ξεμπερδεύεις και τα κάνεις όλα μαζί. Ξεκίνα να αγνοείς αυτήν την ανάγκη. «Αν και το multitasking σε κάνει να νιώθεις ότι τα καταφέρνεις ξεπερνώντας τις δυνατότητές σου, στην πραγματικότητα, σε οδηγεί σε λάθη και σε μεγαλύτερο άγχος. Νιώθεις παραγωγική τα πρώτα 10 λεπτά και μετά ψάχνεις χώρο για να πάρεις βαθιές αναπνοές».

Θέτεις πολύ μεγάλους στόχους

Όταν βρίσκεσαι υπό την επιρροή του άγχους, κάνεις το λάθος και κάνεις άλματα, αντί για βηματάκια. Δώσε βάση στις μικρές κινήσεις που πρέπει να κάνεις και μην στοχεύεις συνέχεια ψηλά. Οι μικρές επιτυχίες σου δίνουν την αίσθηση ότι έχεις τον έλεγχο της κατάστασης και αυτό είναι πολύ σημαντικό στην εξέλιξη του άγχους.

Η κίνηση ματ για να μην εξοντώσεις τον εαυτό σου με το άγχος

Τη στιγμή που συνειδητοποιείς ότι νιώθεις τεράστιο άγχος, έχεις μία επιλογή. Μπορείς να επιταχύνεις και να οδηγήσεις τον εαυτό σου στα άκρα. Ή να πάρεις ένα λεπτό και να κάνεις ενδοσκόπηση. «Έστω και 10 λεπτά βοηθούν στο να πάρεις τον χρόνο (και τον χώρο) σου και να εξασκηθείς στο self-love. Φτιάξε μία λίστα με τα μικροπράγματα που έχεις να κάνεις και δες πώς μειώνεται σταδιακά το άγχος σου.


epirusblog.gr
5 of 5
Τρία λάθη που κάνουμε όταν έχουμε άγχος
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2447154619068733734
item