Κίσινγκερ: Η Ρωσία θα καταστραφεί αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Ως βετεράνος της διεθνούς διπλωματίας και σημαιοφόρος του πολιτικού ρεαλισμού ο Χένρι Κίσινγκερ γνωρίζει καλά τον Βλαντίμιρ Πούτιν και η φωνή του ακούγεται με προσοχή και στο Κρεμλίνο.

Εξ’ ου και η προειδοποίηση που απηύθυνε από το βήμα σεμιναρίου του Council on Foreign Relations στον Ρώσο πρόεδρο, ένα μήνυμα που συνοψίζεται στο ότι η Δύση δεν θα σταθεί με σταυρωμένα τα χέρια αν ο Πούτιν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία και η Ρωσία θα χάσει σε έναν συμβατικό πόλεμο.

Ταυτόχρονα ο Κίσινκερ – πρώην υπ ΕΞ των ΗΠΑ επί Νίξον – τόνισε ότι είναι απαραίτητο να ανοίξουν ξανά οι διπλωματικοί δίαυλοι με τη Ρωσική Ομοσπονδία για να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση.

Έκκληση Κίσινγκερ: «Να αποφευχθεί μια πυρηνική κλιμάκωση»

««Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Ρωσία να επιτύχει τους στόχους της μετά τη χρήση πυρηνικών βομβών», είπε ο Κίσινγκερ, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, σημειώνοντας ότι ο τερματισμός του πολέμου θα ήταν προτιμότερο να επιτευχθεί «μέσω συμβατικών όπλων και διαλόγου», για να επιτραπεί στο άλλο μέρος να γνωρίζει ξεκάθαρα τι αντιμετωπίζει και επομένως να το έχει υπόψη του στη στρατηγική του αξιολόγηση.

Για τον Κίσινγκερ η χρήση πυρηνικών όπλων «θα άλλαζε την ίδια τη φύση των διεθνών σχέσεων με απαράδεκτο τρόπο, γιατί θα άνοιγε την πόρτα στην αδιάκριτη χρήση απεριόριστων τεχνολογιών, τις οποίες ο καθένας θα μπορούσε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο».

Όπως εξήγησε λοιπόν, η Ρωσία «έχει χάσει τον πόλεμο», αλλά τώρα «πρέπει να αποτρέψουμε την πυρηνική της κλιμάκωση. 

Θα μπορούσαμε να τη νικήσουμε ακόμη και σε αυτό το σενάριο, αλλά θα ανατρεπόταν η φύση των διεθνών σχέσεων και ολόκληρου του παγκόσμιου συστήματος» και για τον λόγο αυτό, «η διπλωματία πρέπει να επιστρέψει στη δράση».

«Διάλογος με τη Ρωσία και τον Πούτιν»

Η διπλωματική οδός, ως εκ τούτου, παραμένει για τον 99χρονο Αμερικανό διπλωμάτη η μόνη λύση προκειμένου να αποτραπεί μια πολύ επικίνδυνη πυρηνική κλιμάκωση που θα κατέστρεφε τη διεθνή τάξη.

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι δυνατή η συμβίωση με μια Ρωσία που κυβερνάται από τον Πούτιν, ο οποίος έχει διαφορετική ιδέα για την παγκόσμια τάξη από τη Δύση, ο Κίσινγκερ απάντησε: «Δεν ξέρω. 

Το ιστορικό στρατηγικό πλεονέκτημα της Ρωσίας ήταν πάντα το μέγεθός της, που της επέτρεπε να νικήσει τους εξουθενωμένους εισβολείς πριν φθάσουν στη Μόσχα. Όλα αυτά δεν υπάρχουν πια».

Σίγουρα, λέει, «πρέπει, πέρα από τις προσωπικότητες, να προχωρήσουμε τον διάλογο με τη Ρωσία, γιατί εν προκειμένω τίθεται το ερώτημα για το ρόλο της ως χώρα. 

Με άλλα λόγια, είτε θα είναι μελλοντικά το ανατολικότερο τμήμα της Δύσης, είτε το προκεχωρημένο φυλάκιo της Ανατολής στην Ευρώπη». 

Σύμφωνα με τον πρώην διπλωμάτη, θα ήταν «ουσιώδης», υπό αυτή την έννοια, «η συμβολή της Κίνας, η οποία, θέλοντας να παρουσιαστεί ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το βάρος της για να αποφύγει την κλιμάκωση και να διατηρήσει την τάξη».

Κίσινγκερ: «Ο Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τη θέση του απέναντι στη Ρωσία»

Σε άλλη ομιλία του στην Asia Society στη Νέα Υόρκη με θέμα τη σχέση Μόσχας – Πεκίνο στο πλαίσιο της κρίσης στην ανατολική Ευρώπη ο Κίσινγκερ τόνισε ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να «αναβαθμονομήσει» τη θέση του απέναντι στη Ρωσία υπό το φως των εξελίξεων στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο Σι Τζινπίνγκ έδωσε στον Πούτιν μια σχετική λευκή κάρτα. Πρέπει να πίστευε ότι η εισβολή θα ήταν επιτυχής», είπε ο Κίσινγκερ, σύμφωνα με τον οποίο ο Κινέζος πρόεδρος προσπαθεί να αποτρέψει την ίδια αντίθεση, που η Δύση επιφύλαξε για τον Ρώσο στρατηγικό εταίρο του.

Ο πρώην ΥΠ ΕΞ εξέτασε επίσης την ανάπτυξη των σινο-αμερικανικών σχέσεων σημειώνοντας πώς μια ανοιχτή σύγκρουση θα μπορούσε να έχει «καταστροφικό αντίκτυπο» στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. 

Ο Σι Τζινπίνγκ είναι «ένας ένθερμος υποστηρικτής» ενός ισχυρού κομμουνιστικού κράτους και θα συνεχίσει να προωθεί τον εθνικισμό και τη στρατιωτική ενίσχυση της χώρας του, ακόμη και αν εκτονωθούν οι εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημείωσε ο Κίσινγκερ.


epirusblog.gr
5 of 5
Κίσινγκερ: Η Ρωσία θα καταστραφεί αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3116680112247238720
item